Vackert och främmande

Idag körde jag en av de vackraste vägar jag vet på Kreta: från Pachia Ammos till Sitia. Måste stanna och njuta av panoramavyn över vackra Mirabelloviken. Några turistbussar kör förbi, i en av dom försöker några passagerare fånga vyn med kamera genom bussfönstret. Synd att de inte stannade en liten stund. Vackra vyer, underbart landskap, massor med grönska och träd. Nu i maj vackrare än någonsin då den är inramad av prunkande ginst och blommande oleander. Det väller ut över vägen i olika färger! Tänker lite bekymrad att jag undrar var och hur nya vägen ska dras. Hoppas att den gamla vägen inte ska breddas utan får vara kvar.

Sitia är en pärla på Kreta som ligger så avsides att få hittar hit. En liten, lugn och prydlig stad som ligger fint i en vik. Så olik de andra städerna och ändå Kreta – bara ett annat ansikte på denna ljuvliga ö som har så många.

Shopping igen! Hur ofta tittar man efter butiker som säljer sänglakan? Inte så ofta som turist, får sätta på sig andra ”ögon”. Jag lyckas springa på 2 st. Får specialpaket i den ena och håller på att svimma när en familj går förbi och de pratar svenska! Inte så vanligt på denna sidan av ön och framför allt inte ända borta i Sitia.
I den andra jobbar ett äldre par, ingen kan engelska. Maken är lite småirriterad på frugan över hennes förslag för han har klart för sig vilka färger jag tycker om och inte tycker om. Och det har han. Slutar med skratt, jättebra inköp och nöjda parter.

Tog lite foto, verkar ha fått båtar på hjärnan. Men det är svårt att låta bli när havet är mörkblått och glittrande, himlen urvattnat blå, solen lyser och båtarna har ljuvliga färger.

Från Sitia kan man köra lite olika vägar söderut, jag tog stora vägen. Det är som att färdas över en platå fast det är inte platt, men omringat av berg. Svårt att förklara! Det händer nå’t hela tiden i landskapet. Olivlundar, vinodlingar, ginst, träd…alla möjliga nyanser!

Var uppe i lägenheten och plockade upp alla varor. Så konstigt det är! Jag menar, jag vet att det är mina saker (jag minns fortfarande att det är jag som köpt dom och när…), men så ser inte mina saker ut. De är främmande. Imorgon ska jag flytta dit det mesta av kläder osv, då blir det nog tydligare att det är min lägenhet, att jag ska bo där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s