Svenskheten trängde sig på

Efter några dagar med lite blåsigt, kyligt, moln då och då så kom värmen ordentligt idag, men det kanske jag inte ska skriva så mycket om…

Genom åren har jag i jobbet träffat en hel del invandrare och lyssnat på beskrivningar av olika system och byråkratier. Sverige är ju faktiskt inte speciellt byråkratiskt, men visst finns det systemfel som kan bli bättre. Det finns system i andra länder som älskar stämplar och signaturer och, i mina öron, dråpliga berättelser om att inte få en stämpel el likn därför att en annan fattas vilken man inte kan få utan den första.

Jag har inga problem med att system kan vara olika uppbyggda och lägger inga värderingar på vad som är ”rätt” eller ”fel”, ”bra” eller ”dåligt” utan konstaterar bara att det är annorlunda. Så var det i Genève och det gick bra. Men eftersom jag är den jag är och därtill svensk så får jag däremot lite problem när jag inte förstår varför och när det är i högsta grad ineffektivt.

Idag fick jag uppleva systemkonstigheter på första parkett. Infann mig med kopior på ”tax number” och pass i butik för att teckna abonnemang på internet och telefon. Min ständige vapendragare Sofia var med som tolk. När jag bestämt mig för hastighet osv skulle kontrakt skrivas, men se det gick inte för jag hade inte med mig mitt hyreskontrakt.

Jag blev lite undrande, men kom se’n på att här är man inte folkbokförd på adress och lägenhet som vi är i Sverige så kanske det är en koll så att jag verkligen bor i lägenheten. Vad nu det har med saken att göra, jag tecknar väl knappast ett abonnemang till någon annan på jäkelskap som jag betalar för. Eller? Bara att traska iväg och hämta kontraktet och tillbaka in i butiken.
Nähä, det dög inte för det var inte stämplat av skattekontoret.

Nu fick jag svälja skrattet som bubblade upp med tanke på hur många gånger jag hört liknande berättelser och nu stod jag i en själv! Jag försökte resonera som så att de hade ju fått ”tax number” så den biten var ju klar. Varför behövs skattekontorets stämpel på ett hyreskontrakt för att jag ska kunna beställa internet och telefon? Axelryckning och ursäktande leende till svar.
Känner mig både besviken och lite upprörd över brist på effektivitet. Fast det är kanske jätteffektivt – vad vet jag!?

Det ska kanske nämnas att vi redan undertecknat tre papper om abonnemang ”så är det klart”. Dvs abonnemanget finns fast inte…

Imorgon är det demonstrationer och stängt igen, de kämpar verkligen för sjukhuset. Och jag får vänta till torsdag för att få min stämpel.

Tröst: tog hyrbilen till Heraklion och shoppade loss på Jumbo – ett varuhus med massor, massor med billiga varor. Jag blir nästan handlingsförlamad när jag kommer in på varuhus som är knökfulla med prylar. Det är nå’n sorts smaklöshet i överflöden, det blir för mycket, påträngande. Var tvungen att äta lunch först. Men många kassar blev det efter några timmar! Hur mycket billigare kan så klart diskuteras, det är väl ungefär som att köra till Ullared och ”glömma” att bilresan kostar.

2 tankar på “Svenskheten trängde sig på

 1. equaltonone

  Det är väl så att det enklaste systemet är det man är van vid…Jag minns att det var trassligt när sonen bodde i Skottland. Han bodde inneboende tillsammans med tre andra personer i en lägenhet. I Skottland (Storbrittanien), måste man ha sitt namn på en elräkning för att kunna få ett bankkonto eller nåt sånt…För oss är det ju jättekonstigt och Zebastian hade ju ingen elräkning för han bodde ju inneboende…Han fick ordna så att lönen kom in på ett konto till en god vän…Han kunde inte att använda sitt svenska bankkonto för då skulle det ju kosta pengar varje gång han behövde ta ut pengar!
  Hoppas att du får ditt internet snart och njut av solen och var glad att du slipper regnet här hemma! 🙂 (men nu SKA det blir sol säger dom) /Kram

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vanans makt är stor, heter det väl. Och det är nog så. Skotskt bankkonto låter inte enkelt!
   Har förstått att vädret i Sverige inte är nå’n höjdare så jag undviker att nämna solen här nere…. Hoppas ni får bra karnevalsväder!
   Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s