Miljövandring

Dags för vandring, det var ett tag sedan. Kall, molnig, blåsig, ogästvänlig morgon i Hässleholm. Efter första fikan vid Hovdala trädhus kom solen och värmde. Fåglarna vaknade till liv och det blev ett närmast öronbedövande kvitter.

Försökte att inte tänka på flytt och packning och så’nt, men det är lika bra att låta hjärnan jobba på egen hand. Och tänk, några lösningar liksom bara kom!

La in växeln med det riktigt lugna vandringstempot, det där som ger fullkomligt tusan i klockor och tåg. Det får ta den tid det tar. Så gott för själen.

Tankarna flöt iväg som vanligt, jag kommenterar ibland att jag tycker att det är synd att så få människor är ute i naturen. Kom att tänka på ”rädda miljön” och ”värna miljön” och ”vara miljömedveten” osv. Vad menar vi egentligen med ”miljö”? Är det lite allmänt en önskan om ren luft i städerna? Inkluderas naturen i ”miljö”? Vi källsorterar, köper miljöklassat och blir upprörda över oljeutsläpp och koleldning. Inget fel i det, tvärtom. Men hur ofta besöker vi och njuter av den där ”miljön” som vi värnar så mycket om och som bara ligger där ute och skräpar? Nu menar inte jag att alla måste bli friluftsjunkies eller vandrare, men en fikakorg och en promenad. Det finns mycket vackert där ute, många upplevelser och dessutom frisk luft. Ut och njut!

Bitvis känner jag inte riktigt igen mig. Ingen grönska och nya kalhyggen gör landskapet tydligt, hus dyker upp som jag aldrig sett, nya sluttningar och hagar. Den som påstår att Skåne är platt har aldrig varit i närheten av en ås. Jag slutar aldrig att fascineras av Skånes många sidor eller ansikten.

Åter på Hässleholms station, nu varm och nöjd, slår jag till med en fika – har ju fått handpenningen på bostadsrätten så jag kan lyxa till det på Pressbyrån. Också en skön känsla.

Dagens vandring: Skåneleden/Finjasjöleden kring Finjasjön
Dagens foto: flickr.com

Tips

– tåg till Hässleholm, ta sedan buss till Tormestorp Nilla Pihlblad och därifrån går du ner till Björkviken vid Finjasjön där du går på Skåneleden.

– kämpa dig uppför backen till Hovdala trädhus, utsikten är värd mödan.

– när du går i alsumpskogen kommer korsar du en liten väg. Gå ner på den till sjökanten, klättra upp i fågeltornet och titta ut över sjön.

– glöm inte karta och kanske att ladda ner t ex någon av mina turer.

– Hässleholms kommun är bra på att underhålla märkningen av Skåneleden, men när man närmar sig Hässleholmsgården så är det lite si och så. Det är likadant i Frostavallens strövområde. Gissar att kommunerna vill lyfta fram sina egna slingor/leder i första hand.

– det är vått i markerna, se upp för halkrisk.

– solen värmer, men vinden är kall. Fika korta stunder och lite oftare istället.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s