Gammal men klok gubbe

De flesta har väl en hundralapp i plånboken, kanske inte alltid men från och till. På lappen finns Carl von Linné och det är kanske inte så spännande. Fast ett spännande och intressant liv hade han. Smålänning, Nilsson i efternamn, adlades. Valde bort prästyrket för botaniken, men de två är kanske inte så långt ifrån varandra. Reste runt långt innan turism var uppfunnit och brevväxlade med massor med människor både i Sverige och utlandet. Det gick att vara ”omvärldsorienterad” redan på 1700-talet, minsann. Bringade ordning bland växter och djur, blev professor som bara var en av hans titlar; de andra var botaniker, läkare, geolog, pedagog och zoolog. Inte illa!

På den där hundralappen finns Carl von Linnés valspråk till höger om honom och det behövs förstoringsglas för att se det. Synd för det är något som du och jag och alla andra borde tänka på varje dag och därför kommer det här:

Omnia mirari etiam tritissima.
(Förundra dig över allt,
även det mest alldagliga.)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s