Nya marker

Dags för vandring och denna gången var vi begåvade med bil. Tyvärr är det svårt att vandra i nordöstra Skåne pga dåliga allmänna kommunikationer så vi passade på. Det blev en fin dag på Näsumaleden.

Premiärtur för min medvandrare och för oss tillsammans denna säsongen. Vandringar blir annorlunda om jag är ensam eller har sällskap. Fördelen med sällskap är att vi kan dela det vackra som då blir dubbelt så vackert och slå våra kloka huvuden ihop när verklighet och karta inte stämmer. T o m planerandet blir annorlunda, förresten eftersom man som ensam vandrare måste planera allt och ibland infinner sig idétorka. Mycket avhandlas på en vandring – både inombords och mellanbords (kan man säga så?).

Det började bra med att vi inte riktigt förstod var vi skulle gå på leden så den vänliga lokalbefolkningen fick engageras. Snart var vi på väg och det var väldigt fint. Omringade av ås påminde det emellanåt om att vandra i bergen på Kreta. Plötsligen öppnar sig en platå eller, som här, en dalgång. Naturen är fascinerande och vacker….och alldeles gratis bara ligger den där och väntar på oss.

Vi fick uppleva skog och öppen terräng, små stugor och gamla gårdar, bäckar och sjöar. Som jag skrivit i tidigare inlägg är det en fördel att det inte grönskar för mer framträder och det är tydligare.

När vi kom tillbaka till Näsum blev vi nyfikna på deras stora kyrka och återigen dök det upp vänlig lokalbefolkning. Det hämtades nycklar och vi fick en liten visning. Vi kände oss inte färdiga med dagen utan styrde bilen mot Kjugekull. Jag kan verkligen rekommendera ett besök för den som uppskattar dramatisk natur och fina vyer! Avslut vid Bäckaskog nere vid Oppmannasjöns strand där allt var stilla och blågrått.

Dagens vandring: Näsumaleden.
(mer info om Näsumaleden hittar du här och om Kjugekull här)
Dagens foto: min foto på flickr.com

Tips

– Näsumaleden är märkt med blå markeringar och det är tydligt.

– skriv ut papperskarta och/eller ladda ner leden.

– parkera eller åk buss, gå till kyrkan där du kan gå på leden vilket håll du vill.

– leden har två korta ”utlöpare” som vi valde att inte vandra eftersom vi fått gå ”fram och tillbaka” samma väg. När de dyker upp så finns pilar på 3 håll – se upp så du väljer rätt.

– blå pilar till rastplatser. Lite dumt att de har samma färg som ledmarkeringen, men det finns ett träd och ett bord avbildat på rastpilarna.

– längs leden finns intressanta informationstavlor.

– leden är en kombinerad cykel- och vandringsled så den är lätt att vandra.

– var inte stilla för länge vid fika, det är fortfarande kallt med risk att börja frysa och bli nerkyld! Fika oftare och kortare istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s