Det brinner!

Det är knappast någon nyhet att det brinner i Grekland. Och ja, det är tyvärr inte det enda landet i världen som hemsöks av bränder. Även på nära håll, i Italien, är situationen svår.
Jag blev förvånad på sociala media över kommentar från någon som inte hört talas om den stora branden vid Alexandroupolis. Jag antar att svensk media rapporterar om branden norr om Aten eftersom den är nära huvudstaden. Så jag tänkte att det får bli ett inlägg om bränder även om det kommer att vara inaktuellt om några timmar.

Alla minns nog fotot från en strand i Turkiet i september 2015 där den lille treårige Alan Kurdi låg drunknad. Plötsligt var migranterna inne i våra hem och hjärtan trots att han inte var den första eller siste, både bland barn och vuxna, att dö under flykt.
Foton är starka informationssändare, de är svåra att värja sig emot. Detta foto (från iefimerida.gr) från någon av storbränderna gick rakt in i mitt hjärta:

Tänk vad vi utsätter varandra och våra minsta för.

Eld är verkligen skrämmande. Den äter och förgör allt i sin väg och efterlämnar sot, aska, rök och vattenskador. Det tar lång tid för naturen att återhämta sig och många människor måste börja om från ibland ingenting, ofta bara vad de hann få med sig när de flydde eller blev evakuerade.

Man kan lätt få en känsla av att det endast är några få storbränder som är igång, men så är inte fallet. Det blossar upp nya och gamla eldhärdar i områden som släckts, det anläggs helt nya varje dygn. Många är små och upptäcks i tid. Så var det för oss för cirka två veckor se’n då en brand väster om Ierapetra upptäcktes i tid och kunde kontrolleras och släckas innan den hann sprida sig och orsaka stora skador.

Vi stannar ett tag vid branden vid Alexandroupolis. Copernicus, den del av EU:s rymdprogram som sammanställer satellitbilder som utgör data för kartor, har konstaterat via sina satelliter att området vid Alexandroupolis (med de 77 000 hektar som är utbrända – så här långt!) är en av de största bränderna som någonsin drabbat ett europeiskt land (länk till en artikel som sammanfattar läget t o m i fredags) sedan registrering startade. För att ha något att jämföra med kan vi ta Sitia kommun (längst i öster på Kreta) som är 71 520 hektar. Så det är som om hela den kommunen plus lite till skulle brinna!

Ur artikeln som jag länkade till ovan: ”På fredagen hade brandkårens tjänstemän gripit 163 personer för brandrelaterade anklagelser sedan starten av brandförebyggande säsongen, sade regeringens talesman Pavlos Marinakis, inklusive 118 för oaktsamhet och 24 för avsiktlig mordbrand. Polisen hade gjort ytterligare 18 arresteringar, sade han.” Vem antänder? Ja, säg det. Någon har uppgetts vara utvecklingsstörd, en säsongsanställd brandman har erkänt 5-6 bränder på Kefalonia. Det hjälper givetvis inte att bara låsa in de skyldiga utan de måste få hjälp så de inte fortsätter när de avtjänat sina straff. Det jag reagerar starkast på är så hög siffra för ”oaktsamhet” i ett land som ständigt har bränder sommartid och där alla vet att det är torrt och blåsigt.
Ett fenomen som inträffade i lördags var att bränder antändes av blixtar då en s k ”torr storm” (inget regn) passerade.

Alexandroupolis ligger i östra Grekland nära Evros, dvs gränsfloden mellan Grekland och Turkiet. Grekland är, som så många länder, inte det allra mest främlingsvänliga så där har utspelat sig två väldigt märkliga historier. En man sitter häktad efter att ha låst in 13 migranter i en lastcontainer som han först menade var skyldiga till att ha anlagt bränderna. Nyligen tog fyra män ”omhand” tre migranter som de beskyllde för samma sak. Vill man vara cynisk kan man säga att det är bra att det finns migranter så vi andra har någon att skylla allt dåligt på.
I det brända området har hittats 18 kroppar som konstaterats vara migranter, men längre kommer man inte i identifieringen. Deras anhöriga kommer aldrig att få veta vad som hänt deras nära och kära.

Förutom människor och växter så är bränderna givetvis förfärliga även för djur. Till höger har en hjort kommit ner från berget Parnitha till några poliser (foto från radiolasithi.gr). Till vänster en brandman i frontlinjen (foto från radiome.gr). Två bilder som ganska bra sammanfattar sommaren 2023 i Grekland.

En sak som jag inte förstår! Det höjs en hel del kritiska röster mot regeringen, t o m uttryck som insinuerar att Mitsotakis tänt på (bildligt, alltså). Jag sympatiserar inte med Mitsotakis och den politik hans parti representerar, men jag förstår inte kritiken. Jag flyttade hit för nio år se’n och det har brunnit varenda sommar. Om det nu är regeringar som inte gjort sitt jobb så borde lika mycket kritik riktas mot SYRIZA. Och jag förstod inte först varför så många tycks lägga så mycket tid och kraft på att kritisera mitt uppe i ett katastrofläge – kan inte det vänta? Så gick det upp ett ljus: det är ju lokalval i oktober så det är väl därför tonläget är så högt. Och självgott.
Nu har regingen i alla fall inlett arbete med nya planer för katastrofer.

Konspirationsteorier haglar! De är ju ”inne” numera och vi befinner oss i Grekland. En teori är att regeringen och/eller företag anlagt bränderna för att kunna sätta upp vindkraftverk. Teorin ramlar dock samman som ett korthus när man betänker att i Grekland är det helt ok att bygga i skogsområden. Alltså behöver man bara avverka några träd där vindkraftverket ska stå och se’n smälla upp det!

Denna video från Alexandroupolis-området las upp på youtube 25 augusti. Den visar inte områden där det fortfarande brinner utan de som är släckta:

För den som vill följa brandläget i Grekland rekommenderar jag ekathimerini (på engelska). Det finns artiklar i andra nättidningar, men de är oftast på grekiska. Tycker du engelska är jobbigt att läsa så använd ”översätt” i webbläsaren. Och glöm inte att ekathimerini är regeringsvänlig. Dels publiceras nyhetsartiklar, dels ”opinion” som kan likställas med krönika.
Några nyhetsartiklar
Firefighter in Kefalonia charged with arson
120 000 hectares burned in 2023 Greece wildfires (t o m 24 aug)
Air will be toxic for a long time after fires, says expert
Firefighters battle 111 wildfires across the country (25 aug)
Loss of forest bodes ill for Athens

Några ”opinion”
Fire conspiracies
From observation to action
Pouring poison over the ashes

Är du turist och vill lämna vardagen bakom dig, sätta den på ”paus” ett tag? Snälla, håll dig uppdaterad! Det kan börja brinna nära dig och snabbt försätta dig i fara. Om du ser att det brinner – larma!
Och snälla, bli inte sur och börja klaga om det kommer regn! Hela Medelhavet behöver det. Det är så väldigt torrt! Och det skulle vara en ovärderlig hjälp för alla brandmän, sjukvårdare och volontärer som kämpar dag och natt.

Ha en bra vecka! Var rädd om dig och andra!

PS. Två somrar i rad har jag bjudit in dig, läsare, att välja ett foto som jag ska skriva om. Dels om en rolig (tyckte i alla fall jag) idé, dels för att hjälpa mig med inspiration nu i högsommaren när det inte händer så mycket. Vi spetsar till det lite i år: du ska välja två foton och de ska vara från två länder (t ex Grekland – Sverige, Italien – Grekland osv) som jag ska försöka knyta ihop.
Du kan välja från mina album på flickr. Skicka länkar till valda foton på Messenger eller email. Kom igen – utmana mig!
(tidigare blogginlägg med foto från 2021 och 2022 finns i menyraden under Tankar kring ett foto uppe i menyraden under Teman)

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!


9 tankar på “Det brinner!

  1. Pingback: Det brinner! - Bloggfeed

  2. Pingback: Det brinner! - Resefeed

  3. Thalassa

    Bra inlägg som alltid. Otäcka nyheter dock. Det känns som om vår jord säger/visar: ”Nu räcker det, jag har fått nog. Ni kan ta er AI och all annan högteknologi och dra’, nu bestämmer JAG”.
    Kanske har jag en extra pessimistisk dag idag …
    Ha det gott i alla fall!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Tack! Visst är det mycket elände och trista saker som pågår i världen – kanske viktigare än nå’nsin att komma ihåg det som är bra och greppa alla möjligheter att njuta! Annars tror jag inte vi orkar.

      Gilla

      Svara
  4. Pingback: Nyhetsbulletin 5:2023 | ia mitt i livet

Lämna en kommentar