Nyhetsbulletin 5:2023

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Förra nyhetsbulletinen hittar du här. Jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Använd översättningsfunktionen i webbläsaren (t ex Google Chrome) för artiklar på grekiska. Tänk på att nättidningar ofta är reklamfinansierade så text är inskjuten mellan reklamannonser.

Sommaren har präglats av ovanligt många olyckor och tillbud vid bad, på stränder, i trafiken och med vattenfordon, bråk mm vid fylleri, misshandel, droger osv. Det har varit både med resultat skador och dödsfall. Och i alla åldrar (den yngsta som dog var 6 år). Min egen lilla teori är att det dels berott på den ovanligt varma sommaren med värmebölja ovanpå det vilket får människor att fatta dåliga beslut. Dels tror jag att det beror på att när man nu kan resa ganska bekymmersfritt igen (trots att nya omicron-varianter härjar, bl a här i Grekland) så ska många minsann ”ta igen” vad de missat när de inte kunde resa. Trist är det i vilket fall som helst.
Också trist är att pga de många incidenterna och olyckorna begåvades Ierapetra på order uppifrån med ”röd flagg”-systemet i augusti! Så över en natt blev det plötsligen ibland farligt att bada här. Det känns väldigt märkligt! Hoppas det tas bort nästa år.

Förutom turisternas framfart har sommaren också inneburit en hel del skandalösa händelser bland greker. En bra sammanfattning av sommarens tre månader finns i denna artikel.

Måndag 25 september hände två saker: grekerna kunde boka tid för att ansöka om det nya digitala id-kortet (om jag förstått det rätt ska det införas i hela EU). Och den nye partiledaren för SYRIZA-PS tillträdde efter att ha vunnit valomgång två i söndags. Tsipras avgår efter 15 år på posten och efterträds av Stefanos Kasselakis. Han gick in i valomgången sent och har kritiserats för att inte ha något politiskt program utan det är i högsta grad ett personval. Han kommer från Chania, flyttade till USA som 14-åring och har nu kommit tillbaka till Grekland. Han har hanterats med silkesvantar av media och det lyfts fram att han är Greklands förste homosexuelle partiledare – vad det nu har med saken att göra. Dock uttryckte en kvinna sitt missnöje när Kasselakis skulle rösta i söndags: ”Skäms på dig, skäms på dig, du tillhör Satan! Du är helt onormal”. Titta på videon i artikeln hur snyggt han sköter konfrontationen, t o m stoppar de som försöker fösa bort kvinnan.
Det blir nog däremot lite krångligt att leda största oppositionspartiet utan att ha plats i parlamentet. Lite märkligt är det att en företagare lyckas bli vald till partiledare för ett vänsterparti, men han är charmig och ses nog som ett nytillskott jämfört med sin rival Efi Ahtsioglou som var arbetsminister när SYRIZA hade makten. Hon har drivit sin valkampanj politiskt, men hade kanske för mycket ”i bagaget” från tidigare plus att hon smutskastades ganska rejält i media. Nu tror en del bedömare att valet av Kasselakis kommer att splittra SYRIZA-PS. Vi får väl se vad som händer.
Hur Kasselakis banade väg till partiledarskapet – läs här
Varför förlorade Ahtsioglou – läs här

På tal om val är det i oktober dags för lokalval till kommun, län och region med mandatperioder på fem år. Under sommaren har det varit artiklar och annonserna flödar på nättidningar. Nu blir det lite intensivare! Valstugor har öppnats i sta’n dit man kan gå och prata med kandidater och de ger sig också ut på sta’n för att skaka hand med folk. Jag är inte så intresserad (trots att jag får rösta lokalt), men vad jag sett hittills så vill alla samma sak: allt ska bli bättre.

Alla känner väl till att det brunnit mycket i Grekland i sommar och att den största branden i något europeiskt land i modern tid var i nordöstra Grekland. Daniel kom och dränkte Thessalien som svarar för 25 % – 40 % (uppgifterna varierar) av Grekland jordbruksproduktion. Hela slätten blev en stor insjö. Matpriser kommer att öka pga minskad produktion. Daniel drog sedan vidare och slog hårt mot Libyen.
Premiärminister Mitsotakis har fått ett nytt mantra: bränder och översvämningar beror på klimatförändringarna. Det är möjligt att de spelar in, men det fritar inte regeringar från ansvar. Bristande larmsystem, obefintliga utdikningar och kanaler, skräp i flodbäddar och avlopp osv. Nu befinner vi oss i ett läge där en del jordbrukare på Thessalien säger att de nog ska lämna jordbruket och i brandområdet i Evros har mängder av olivträd brunnit upp. Människors försörjning slås ut i en handvändning. Skador får man räkna med vid oväder, men man kan styra hur stora de ska bli och där brister det.
Alla är dock inte chockade och ledsna – en fårhjord blev riktigt upplivade då de i jakt på mat gick in i ett växthus och kalasade på medicinsk cannabis! Odlaren var dock inte lika glad.
Skador i Evros-branden – läs här.
Om katastrofen i Thessalien – läs här.
Grekland toppar listan i Europa över brända områden – läs här.
Redovisning av brandområden – läs här. (av någon underlig anledning översätter Google translate στρέμματα med hektar, men det ska vara tunnland)
Mer om Thessalien – läs här.
Den 16 september var det 12:e dagen utan vatten – läs här.
Dagen efter i leran i Thessalien – läs här.
Katastrofens om fattning i Thessalien – läs här.
Bilder från Thessalien:

Migrationen har ökat vilket till största delen beror på att Grekland efter den svåra båtkatastrofen nästan helt upphört med push-backs. Nu hjälper kustbevakningen istället migranter till sjöss och på land förs de till läger och registreras! Frågan är, givetvis, hur länge detta kommer att fortgå.
Ilias Makris funderar över flyende människor – både internt och externt!

Och hur är det då med föroreningar och värme? Jo, August was hottest ever recorded, third straight month to set record och jag kan säga att nå’n mer sommar av det här slaget blir det inte för mig på Kreta. Juli och augusti var det värsta jag nå’nsin upplevt och mitt hjärta blödde för alla som måste jobba. Inom turistnäringen jobbade de som mest dessa månader samtidigt som det kom rapporter om övertidsuttag utan betalning, dålig arbetsmiljö osv.
Medelhavsområdet värms upp 1,5 gång snabbare än övriga världen och varför det, tro. Jo, det är nu det blir lite besvärligt för visst är det väl bra med minskade utsläpp? Det behövs fler svavelpartiklar har man kommit fram till!
Och snart är det dags att odla vin i Sverige!

En av sommarens skandaler var då fotbollsfans från Grekland och Kroatien drabbade samman i Aten vilket ledde till att en grek knivhöggs till döds och 10 skadades. Polisen har fått mycket kritik för att de inte stoppade de kroatiska fansen som de visste var på väg. Premiärminister Mitsotakis har träffat UEFA-presidenten.
Jag är ingen fotbollsfantast, men reagerar givetvis när så’nt här händer. Vad är det som gör att fotbollsfans ger sig på varandra, kastar in föremål på plan, hotar domare osv? I ingen annan sport finns samma beteende. Och varför sätter inte klubbarna hårt mot hårt? Uteslut de som bråkar. Spela för tomma läktare. Visa att ni tar avstånd!
En annan händelse där fotbollsfans var inblandade – läs här.

Här hade jag tänkt att skandalernas skandal skulle in, men den förtjänar ett eget blogginlägg som kommer i början av nästa vecka!

Notiser
Ierapetra har fått pris för utformningen av centrala torget (Frihetstorget)! Tidigare har sta’n fått pris för Minos-parken och kreativt center för barn med funktionsnedsättning. Läs här

Angelos från Ierapetra, som var med om tågkraschen i Tempe och tillsammans med en annan kille hjälpte 26 människor ut ur tåget, har tidigare fått pris här i Grekland, men nu är det dags igen! Båda killarna ska få priset ”Volontär och social solidaritet” som utdelas av Urbaniana-universitetet i Vatikanen. Grattis, säger jag! Ytterligare en grek ska få ett vetenskapligt pris. Läs här

Men det är inte alltid Ierapetra fungerar så bra! Som ett led i statens jakt på otillåtna byggnader och konstruktioner (man har ju rivit en hel del i sommar) ska tavernornas, caféernas och turistshopparnas byggnader längs havet rivas. Kommunen har uttalat att man sedan vill skapa något mer enhetligt. Det här har skjutits fram under några år, men nu skulle det minsann ske! Den 2 november skulle rivningarna börja! Basta! Men….. någon hade haft lite otur när den tänkte för det finns bara pengar till rivningarna, inte till återuppbyggnad. Så nu är det uppskjutet igen, denna gång till nästa år.
Först ska innehavarna betala böter – något som meddelades tavernaägare o likn i Chania i våras, men då tog nå’n hamnförening på sig böterna. Vad som sedan hänt vet jag inte.

En turist arresterades sedan han på Akropolis i Aten tagit två marmorfragment. Han förklarade att ”de var redan avbrutna”. Han behöver nog få lite information och möjlighet att tänka en stund…. Läs här

Sitia lagade världens största fisksoppa (kavaia) och kom in i Guniess Rekordbok! Du vet väl att Ierapetra också finns där? För några år se’n gjordes här världens största sallad.

Mer Sitia: flygplatsen får fler avgångar, bl a till Rhodos. Läs här Sitia har också färjeavgångar, men det visste du kanske redan.

En central digital plattform för olika myndighetsärenden har bildats och i augusti hade 200 kommuner anslutit sig, 11 kommuner på Kreta. Läs här

Varför håller grekerna sina barn hemma längre än andra européer? Läs här

Maria Callas hus i Aten ska renoveras och sedan inrymma Maria Callas Academy of Lyrical Art. Läs här
På tal om kändisar höll Jo Nesbø föredrag om sitt författarskap i Aten den 27 september, troligen bara för speciellt inbjudna. Läs här

Jag nyttjar inte själv Airbnb och att döma av denna artikeln är det inte alltid så smidiga och lätthanterliga gäster. Läs här

Ligister och ”maffior” från olika länder har Grekland som ny plats för mord, narkotikahandel mm se’n tre år tillbaka. Läs här

Det råder brist på olivolja i världen så priset har gått upp. Det gör givetvis både oliver och oljan stöldbegärlig. Läs här Skörden kommer att starta tidigare i år pga den heta sommaren.

Grekerna blir färre, äldre och ensammare. Läs här

I torsdags (21 september) var det landsomfattande strejk i 24 timmar. Mestadels offentliganställda, dock stoppade domstol flygledarna från att strejka vilket var synd. Poängen med en strejk är ju uppmärksamhet. Det man protesterade mot var regeringens nya arbetsrättslag. Det har ju kommit en ny så’n från EU vilken jag förstått rört upp en del känslor i Sverige. Det lär finnas utrymme för undantag så kanske det ska undersökas först. Här var regeringen så fiffig att man la till några paragrafer, bl a att man bredvid sin fasta anställning ska kunna ha ett extrajobb och då är det ok att jobba 13 timmar/dag i 6 dagar. Vidare att man kan bli uppsagd på studs första anställningsåret utan skäl och ersättning. Tacka tusan för att det blev protest!

Erdogan och Mitsotakis har träffats och börjat prata med varandra, bl a har de kommit överens om att de inte behöver vara överens. Läs här Genast flög det runt kommentarer på sociala media om att Mitsotakis säljer ut Grekland osv. Här kan man nämligen inte släppa historien med Ottomanska riket utan det underblåses ständigt och hålls igång. Tror jag att det blir mindre spänningar mellan de två länderna? Nej, det tror jag inte av den enkla anledningen att ett effektivt sätt att hålla samman en grupp är en yttre fiende så båda regeringarna har intresse av att hålla liv i brasan. Suck.

Ekonomi
Premiärministerns tal i Thessaloniki – läs här. Regeringen gav fler detaljer en vecka efter talet – läs här.

Kontroller har visat att nästan ett företag av tre skattesmiter – läs här.

Nu ska det bli slut med att betala fastighetsköp med kontanter – läs här.

Tidigare har det meddelats att hotell påförs en högre övernattningsavgift samt att Airbnb ska beskattas. Det senare är välkommet eftersom de ställer till det på hyresmarknaden för lokalinvånare. Airbnb gör nu så att de hyr ut till lärare från september till maj, se’n hyr de ut till turister. Vår lilla stad med strax över 17 000 invånare har nu över 450 airbnb vilket gör det svårt att hitta något att hyra på helår. Dessutom är det välkommet att Airbnb får konkurrera på liknande villkor som hotell (och då menar jag inte de utlandsägda och/eller anläggningar utan små och medelstora hotell).

Krönika/”Opinion”
”Having been the first to diagnose narcissism more than 2,000 years ago, it’s fitting that many Greeks maintain an “imperial” mindset due to overemphasis on the civilizational aspect of Hellenism. This often manifests in Hellenes imagining themselves as more powerful or globally significant than they are.”
Å, den är bra och mitt i prick (även om jag inte riktigt tror att Israel är ett väldigt bra exempel, men det är en annan sak)! Hela världen har grekerna att tacka för allt (och de menar ”allt”) och ändå är alla ute efter att skada Grekland (något självcentrerad och självupptagen syn…). Men en sann grek bor i Grekland. Läs den

Ha en trevlig och skön helg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Nyhetsbulletin 5:2023

  1. Pingback: Nyhetsbulletin 6:2023 – skandalernas skandal | ia mitt i livet

Lämna en kommentar