Vilken vecka – fyra premiärer!

En riktigt rolig vecka som bjöd på fyra premiärer varav en lite större och närmare mitt hjärta än de andra. Men vi börjar från början!

I början av veckan gästades Ierapetra för första gången av elever (9-12 år) från musikteatern Syabrinka i Belarus. De hade sin första föreställning i Agios Nikolaos i helgen och på måndagskvällen var det vår tur på Minos-teatern (utomhusteater). De hade varit här några dagar och alla blev förtjusta i dem, någon tavernaägare helt lyrisk över de välartade barnen. Föreställningen var full av sång och glädje! De hemmasydda scenkostymerna fantastiskt fina (antar att mödrarna fått tillbringa en del tid vid symaskinerna). De här ungarna tycker mycket om att uppträda, det var tydligt. Vi i publiken fick en riktig energiboost. Jag hoppas att de kommer tillbaka nästa sommar!
Tyvärr var det inte många som kom till teatern vilket var väldigt synd både för barnen och för vad de missade som inte kom. Det är lite symtomatiskt att om det inte spelas lyra och dansas traditionella danser eller i alla fall de som uppträder kommer från Grekland så är intresset svagt.

Största premiären: i onsdags inledde jag vandringssäsongen 2023-2024! Den 19 juni avslutade jag förra vandringssäsongen för därefter började den heta högsommaren. 10 veckors uppehåll som är bra för både kropp och knopp, men det ryckte i ben och vandringsnerv. Viktigt att ha en ”kom igång”-plan. Jag kom ur bingen strax efter 5 på morgonen och körde upp till Lasithi-platån. Platt och vacker! De har något svalare även om det varit ovanligt varmt där också. Morgonen och förmiddagen var riktigt behagliga, men vid middagstid steg temperatur och luftfuktighet.
Där var full fart med bevattning och skörd. Bl a skördades tomater som uppe på platån odlas på friland. De flesta tomater på Kreta kommer från växthus, men får mycket smak från dels värmen, dels att de får mogna på plats och inte i sval transport. Fanns en del små blommor däruppe, troligen pga att de har stor temperaturskillnad mellan dag och natt vilket ger morgondimma samt att en del åkrar bevattnas.
Arbetare på fälten hejade och ropade: ”Italia?” så jag fick ju svara att ”nej, Soidia!”. En herde var ute med en av de störta fårhjordar jag sett, hälsade och frågade ”Germania?”, återigen svarade jag ”nej, Soidia”. De är vana vid turister, men jag tror de flesta turister kör runt platån vilket är synd. In mot mitten, gå ur bilen och njut av 360 graders vy! Landade vid cantinan vid kapellet där jag fick ett hjärtligt mottagande. Jag var tidig så grillen var inte igång. Det blev en toast, en burk coca-cola och den största Freddo espresso jag nå’nsin sett = 6 euro.
Passerade ett system av hagar med får. Aldrig sett så jag stannade till. Aha! Det var flera som hade lammat så de gick för sig själva. Jag blev kvar en stund och njöt av de små varelserna som såg ut som Bambi på isen eller som om de var kraftigt berusade! Men söta var de!!
Nästan fem timmar efter start var jag åter hos Panda. Lite nervös inför morgondagen, men det slog på andra hållet. Jag har nämligen en lätt hälsporre, men den verkade må bra av specialinnersulor och gång. Det var bra det för i nästa vecka ska jag ut två dagar!
Foton från vänster till höger: äpplen, frökapslar till vild morot, fänkål:
(fler foton på min flickr-sida!)

I torsdagskväll slog vi till med två premiärer! Här gör vi inget halvdant, minsann.
Vid klockstapeln nere vid fiskehamnen hade Afendis Christos församlings nya kör sitt första uppträde. Jag var enda utlänningen där vilket jag tyckte var synd. Kören var klädda i vitt och det sjöngs även solos. Stämningsfullt, men med lite mer övning blir de riktigt bra!
(fotot är från en video så inte bästa kvalité)

En stund senare var det dags för en annan premiär: orkester Kapodistrias från Korfu kom för att underhålla på Frihetstorget (”stora torget”). Tjusiga i sina röda uniformer och det blev mäktigt mellan husen med blåsinstrumenten. Kändes riktigt festligt!
(foton från sommarfestivalen Kirvias facebook-sida)

Nu får vi nog ha en lugn söndag för att vila upp oss! De som jobbat nu i månader med högsommarhetta i flera veckor och 15 dagars värmebölja är trötta – de behöver lindring! Det är ju några månader kvar av säsongen. Nästa vecka ska jag på middag och konsert på måndag kväll, en vandringsdag, en stranddag, vandring i grupp en dag (där jag är deltagare – inte vandringsledare!) och muséebesök. Temperaturen sjunkit något – nu börjar livet igen!
Det har börjat blåsa vilket ska fortsätta in på måndag förmiddag – SÅ skönt! Och solen gick i moln några gånger i förmiddags – helt ljuvligt!

Uppdatering: Evros-branden (vid Alexandropoulis) är idag inne på sin 15:e dag. I onsdags gick Grekland upp på första platsen bland Medelhavsländerna med mest bränd mark. Det är fortfarande torrt överallt – var uppmärksam, försiktig och larma om du ser nå’n eld!

Ha en skön söndag! Var rädd om dig och andra!

PS. Två somrar i rad har jag bjudit in dig, läsare, att välja ett foto som jag ska skriva om. Dels om en rolig (tyckte i alla fall jag) idé, dels för att hjälpa mig med inspiration nu i högsommaren när det inte händer så mycket. Vi spetsar till det lite i år: du ska välja två foton och de ska vara från två länder (t ex Grekland – Sverige, Italien – Grekland osv) som jag ska försöka knyta ihop.
Du kan välja från mina album på flickr. Skicka länkar till valda foton på Messenger eller email. Kom igen – utmana mig!
(tidigare blogginlägg med foto från 2021 och 2022 finns i menyraden under Tankar kring ett foto uppe i menyraden under Teman)

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Lämna en kommentar