Besök på västra Kreta del 3: Intryck, tankar, undringar

Allra först kan jag berätta att Panda är hemma igen efter en vecka uppe hos killarna på verksta’n. Han är genomgången från däck till tak, det som behövde åtgärdas är gjort och han mår som en prins. Han hade ju en lite skruttig vecka på västra Kreta.

När man är iväg så dyker det upp alla möjliga och omöjliga tankar utifrån alla intryck och en del blir frågor som leder vidare. Här är några spridda skurar!

Ett syfte med min resa var att ge Chania en tredje chans att ”sälja in sig” hos mig. Det gick inte så bra, vi klickade inte. Det finns den där skalan från ”tycker inte om” till ”favorit” där mellanläget är nå’t sorts neutralt läge. Chania lägger sig ingenstans på den skalan utan ger mig blandade känslor. ”Gamla sta’n” kändes som ett stort köpcentra fullt med folk, det gav mig ett intryck av en väldigt kommersiell stad vilket jag inte tyckte om. När jag sedan gick upp till parkerna och senare ut till gamla garveriområdet visade sig en annan stad som jag tyckte om. Det är alltså blandade känslor. Jag tyckte sta’n var mer till sin fördel i december 2010 som var mitt första besök, men det är en annan historia.

Rethymno är väldigt förändrat. I år är det 30 år se’n mitt första besök och givetvis har sta’n växt. Den har i stämning gått från småstad till större stad och det är inte positivt. De gamla delarna är dock fortfarande charmiga och ganska lugna (fast denna gång var där ovanligt många turister). Jag känner mig absolut mer ”hemma” i Rethymno än i Chania, men det är ju inte så konstigt eftersom jag varit där fler gånger.

Båda städerna är skrämmande nerklottrade vilket förtar mycket av charmen i de äldre delarna. Jag undrar varför det inte görs något åt klottret. Eller om alla klottrare bor i Chania och Rethymno för de andra fyra städerna har inte alls så mycket klotter i sina centrala delar.
Båda städerna borde över huvud taget ta mer hand om sina gamla hus, en del kanske t o m ”kulturminnesmärkas”.

Jag glömde i del 1 att berätta att jag på måndagen besökte Litchi Foods. Alltid roligt att ha ansikte på de man tidigare bara träffat digitalt eller bara på foto. Kristina var inte där, men vi ses nästa gång.
För det blir fler resor till västra Kreta. När jag planerade denna resa hittade jag några vandringar som jag vill göra så kanske nästa gång blir i mars. Vi får se!

Planera resa, ja. Jag delar upp resor i tre delar: före – under – efter. Planera, läsa på, lägga upp ett preliminärt schema med mycket, mycket luft är före. Under är så klart själva resan och efter är bl a sortera och gallra foton. Av de sisådär 375 fotona denna gång blev det 177 kvar (som kommer att sorteras igen om några månader). På detta sätt trivs jag att resa, jag känner att jag får ut så mycket. Och det är som att resa tre gånger istället för bara en gång!

För mig som kommer från småstaden Ierapetra utanför de stora turistströmmarna är det lite av en chock med allt folk, butiker osv. Hur kan alla butiker gå runt? Shoppar verkligen turister så mycket? Överlag är de båda städerna dyrare än Ierapetra. Chania dyrast av de två.

När jag körde upp i bergen på söndagen blev jag väldigt förvånad över alla hyrbilar som körde om mig och som jag släppte fram. Varför har folk så bråttom? Stanna upp, njut, upplev. Se er omkring! Även vägen till ett mål är en del av resan.

Visst är det konstigt när utgrävningsplatser används som lekplatser! Inte bara av barn utan en hel familj var nere och undersökte gravar på den senminoiska gravplatsen. Och i Aptera flög två tonåringar omkring tjoandes och hoppandes på ruinerna medan föräldrarna traskade i lugn och ro. Lite, lite respekt kan man väl visa, eller är jag ”gammalmodig”, kanske….

Gott om amerikanare i Chania – en turistgrupp som vi möter väldigt sällan i Ierapetra. De är roliga. Två generaliseringar fick jag bekräftade: amerikaner pratar bara med VERSALER så de hörs över allt och alla samt att det ligger nå’t i att de inte äter med kniv och gaffel. De delar maten, lägger undan kniven och börjar skyffla in. Precis som de gör på film. Och jag hade all möda att hålla mig för skratt…
Danskar verkade ha invaderat Chania och till viss del också Rethymno och det visade sig att de har nå’t lov vecka 42.

Strandpromenaden i Chania var lite rolig. Jag kom från öster och först var det huvudsakligen greker på serveringarna. Så kom jag fram till där piren ut till den berömda fyren börjar och därefter var det huvudsakligen turister på serveringarna. Kändes som en ”delad stad”.

Jag skrev i del 2 att utställningen på Museum of Contemporary Art of Crete i Rethymno inte var så intressant. Där fanns dock några foton utställda. Jag började fundera! Tänk om man skulle försöka sig på konstfoto…fast inte kan väl jag…behöver kanske mer avancerad utrustning och teknik…eller…skulle ju kunna leka lite… För hur många bougainvilleor, fönsterluckor, getter och vyer kan man fotografera? Ibland känner man för att gå vidare, kanske t o m utvecklas…

Jag brukar säga att Kreta är flera öar i en ö. Eller att Kreta har flera ”ansikten”. Det blev väldigt tydligt på mina irrfärder. Naturen och landskapet bjuder på unika skiftningar. Som t ex de många lövträden, framför allt de tjusiga kastanjeträden, på västra Kreta via centrala Kretas mjuka, gröna kullar till den vackra hedlandsvegetationen längst i öster. Och de fyra bergsmassiven ger landskap som var och en har sin skönhet. Det är en väldigt vacker ö! Och den är SÅ mycket mer än stränder!

Från tyska gravfältet i Maleme körde jag kustvägen till Chania genom bebyggelse som inte är min grej. Hotell efter hotell efter hotell… osv. Turistorter med andra ord. Jag tror att om någon tagit ett foto och visat mig hade jag inte kunnat säga om det var taget på nordkusten väster eller öster om Iraklio. Resebolagens koncept att så billigt som möjligt frakta och inhysa så många som möjligt fungerar tydligen. Jag har alltid undvikit stora turistområden, stora hotell osv och jag menar inte att det ena är rätt och det andra är fel. Bara att vi är olika och det konceptet tilltalar inte mig.

Äntligen börjar gps-damen och jag få ordning på vår relation! Jag har till slut förstått att det är jag som är boss och hon får inordna sig. Ibland hittar hon vägar som inte finns och då blir jag faktiskt ganska irriterad. Har upptäckt att jag av någon underlig anledning ofta pratar engelska med henne trots att hon pratar svenska. Vanligen säger jag ”Shut up!”.

Varför heter gravplatsen i Souda ”Allied War Cemetery”? De gravar jag såg representerade nationerna i brittiska samväldet. Den borde heta ”Commonwealth Cemetery” el likn. Så började jag fundera över ”de allierade” – vilka var de, egentligen? Hade jag missuppfattat nå’t? Det är inte så enkelt som jag trodde visade det sig när jag googlade och fick upp den här artikeln i Wikipedia.

På tal om gravplatsen i Souda så kom en busslast kryssningsresenärer dit. Det var ett effektivt besök! De hann av bussen och in på gravplatsen, stanna några minuter och se’n iväg igen. Gå runt? Fundera? Känna in stämning? Nej, nej, det fanns det tydligen inte tid till.
Jag råkade gå förbi när deras guide pratade med ett par och hon sa: ”There are villages still not safe to visit. They are like illegal…ghettos.” Sedan berättade hon att en av hennes föräldrar var från Kreta och att hon bott på ön sedan hon var 10 år. Jag undrar fortfarande vilka platser på Kreta som inte är säkra att besöka. Och vad ”illegal ghettos” är för nå’t. De två orden går liksom inte ihop.

Hur var det med efterlevnad av corona-regler? Jag kan givetvis bara uttala mig om den lilla tid jag spenderade och de jag mötte, men utifrån det kan jag säga att det var slappare i Rethymno än i Chania och väldigt skönt att komma hem till Ierapetra.

Till sist – jag besökte inte allt som jag planerat, ibland kastar verkligheten in annat i ens väg. Men det gör inget för som en klok man sa en gång: ”Man ska alltid ha nå’t kvar så man har en anledning att åka tillbaka”.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

10 tankar på “Besök på västra Kreta del 3: Intryck, tankar, undringar

 1. John Göransson

  Det ligger mycket i vad du säger om Chania, staden har förändrats snabbt det senaste decenniet.
  En sak har du däremot fått om bakfoten. Du skriver om Chania och Rethymnon att ”Båda städerna borde över huvud taget ta mer hand om sina gamla hus, en del kanske t o m ‘”kulturminnesmärkas'”.
  Jag äger och bor i ett av de där husen och kan meddela att i stort sett vartenda hus i Gamla Stan i Chania har högsta kulturminnesklass. Vi får inte göra någonting utan att fråga arkeologerna innan vi gör det. De flesta husen på min gata är äldre än något hus i någon stad i Sverige, så det är inget konstigt med det. Jag är säker på att det är likadant i Rethymnon.
  Många av de övriga är svartbyggen med rivningsbeslut. Härom året revs de flesta av husen som byggts framför den bysantinska stadsmuren. Men juridikens och byråkratins kvarnar mal mycket sakta i Grekland, i synnerhet på Kreta.
  Vad gäller klotter så är det ett problem som är nästan lika stort som bilismen i Chania. Men jag har varit i många städer i Grekland och jag tycker att det är i stort sett lika illa i alla större städer, i synnerhet i universitetsstäder. I Chania har vi Rosa Nera, huset längst upp på Kastelliklippan som är ockuperat av ”anarkister”. Gatorna närmast det huset är extremt nerklottrade. Vi har numera övervakningskameror i vår gränd, så vi har klarat oss.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har inte fått det om bakfoten, det jag skrev var inte ett påstående utan det var bara en fundering för jag kan inte se någon fastighetsvård i Chania eller Rethymno utan ett stort antal förfallna och risiga byggnader. Hoppas arbetet går framåt snabbare innan husen är bortom räddning, framför allt i Rethymno med sina träverandor.
   Jag har inte rest runt i storstäder i Grekland, men jag känner städerna på Kreta bra och de andra fyra är långt ifrån så nedklottrade som Chania och Rethymno. Och det trots att Iraklio är större än de två. Hoppas städerna gör nå’t åt klottret – de är ju båda väldigt beroende av turismen.

   Gilla

   Svara
 2. Thalassa

  Härligt att Panda är frisk och fräsch! Även jag har ofta intelligenta meningsutbyten med GPS-damen. Hon hojtar ”vänd om!”, varpå jag svarar ”lägg av!”. Som sagt tidigare: jag klickar bättre med Rethymno än med Chania. Jag har dock aldrig varit i någon av städerna under turistsäsong och skulle antagligen snabbt fly om jag blev tvungen att trängas i gränderna som i augusti. Förresten så är det rätt uppdelat på caféerna längs hamnen i R också. På kanten, närmast stora bilparkeringen samlas de flesta grekerna.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hon är förfärligt tjatig emellanåt, som om man var dum i huv’et!
   Vilken är ”stora parkeringen”? Så tydlig åtskillnad som jag upplevde på strandpromenaden i Chania tycker jag mig inte ha upplevt i Rethymno.

   Gilla

   Svara
 3. Thalassa

  Inte säker på väderstrecken, men caféet (Nuvel) ligger längst ut på kanten av hamn/restaurangpromenaden. Till vänster om du tittar ut över hamnen. Ytterligare åt vänster – över gatukorsningen – finns en rätt stor inhägnad parkering.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Aha! Där var jag tvungen att parkera sommaren 2019 en kväll! Det var i augusti….fullt med folk och bilar överallt. Annars parkerar jag på parkeringen bredvid där marknaden är.
   Ätit i venetianska hamnen har jag inte gjort sedan 1994 – går några greker dit över huvud taget?

   Gilla

   Svara
 4. Thalassa

  Tveksamt om grekerna äter där, tror inte det. Vi gör det inte heller, och brukar inte ens gå den vägen (inkastare!). Kommer oftast från andra hållet för vår obligatoriska fikapaus på Nuvel. Goda små chokladgifflar till espresson, trevlig personal och fräsch toa…

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s