Iraklio, strand och nuläget

Två utflykter i veckan och lite virus!

Iraklio
I torsdags for Panda och jag till Iraklio. Inget speciellt på programmet, bara lite shopping, strosa och äta gott. Vi tog en annan väg hem för omväxling och för att njuta av vackra centrala Kreta.

Iraklio är en galen och spännande stad! Jag har bloggat om den tidigare (se under ”TTT-Tips Till Turist” uppe i menyn). Där finns Arkeologiska muséet som man bör besöka tillsammans med palatset i Knossos så man får helhetsbilden. Historiska muséet, Konstmuséet, fontäner, Nikos Kazantzakis grav, nyrenoverade fortrt ute på hamnpiren, kyrkor, ikonmuséet, basaren, marknader och mycket mer. Shopping kan man roa sig med i någon av de 970 butikerna i centrum och där är ett stort utbud av tavernor, restauranger, caféer och barer (speciellt om man lämnar stora gågatan som går från hamnen förbi Lejonfontänen).

Efter ett nödvändigt besök på Praktiker (en av mina hovleverantörer) gav jag mig in i centrum. Mycket varmt så flera timmars strosande eller fotograferande blev det inte. Sta’n präglas verkligen av Corona. Folk köade snällt utanför butiker, vakter höll räkning på hur många som gick in, personal hade masker. En del caféer och matställen har inte öppnat och det var betydligt färre människor i rörelse än vanligt an dag i juni. Jag fick en känsla av att något var fel och efter en stund kom jag på vad: jag hörde bara ett flygplan! Flygplatsen ligger ju nära och i juni brukar man höra flera flygplan som startar och landar. Skönt att slippa det störiga bullret så när nya flygplatsen är klar blir det inte så störigt i Iraklio.

Jag testade ett, för mig, nytt matställe: Curry Park. De hade mycket god indisk mat och ägaren var väldigt trevlig. Bott nästan 30 år i Grekland, men var nu besviken på nya regler för att få stanna vilket givetvis betyder svårigheter att planera för framtiden.
Kaffe på mitt favoritcafé, men någon crêpes orkade jag inte denna gång. Även jag har mina gränser…och några lockdown-kilon som måste bort!
Några mattips:
Amalia’s Kitchen – texas och grekiskt
Via Pastarella – italienskt
Curry Park – indiskt
Nori – sushi
O,ti Thes – ägaren är från byn Anogia, tillagar kött på traditionellt vis så här får du det mest välsmakande, saftiga kött du kan tänka dig!

Hemvägen blev Knossos – Kounari – Agiai Paraskiai – Arkalohori – Martha – Ano Viannos – Ierapetra. Jag har kört den vägen på andra hållet några gånger, roligt att vända på det eftersom man då ser andra saker. Knossos var stängt. Kändes lite märkligt att se en så intressant och historiskt betydelsefull plats alldeles övergiven.

Stranden
Vi har börjat få ganska varmt och jag hoppas givetvis att det inte är högsommarvärmen som kommit redan. Jag vill hinna med 2-3 vandringar före uppehållet under juli-augusti. Bisticket som jag fick i måndags gjorde att jag inte kan vandra så igår (fredag) var det dags för det andra strandbesöket i år. Många tomma solstolar, vi var fem personer. Tavernan tycker, precis som så många andra, att det är tråkiga och långa dagar att ha öppet när nästan ingenting händer. De hade haft fullt fyra kvällar förra helgen (pingst) och menade att för deras del är det bra om greker tvekar när det gäller att resa utomlands eftersom de är majoriteten av deras gäster.
Jag lovade komma tillbaka nästa vecka och sätta fart på dem genom att beställa, klaga och vara allmänt stökig! Det mottogs positivt!
(Strandtips – se under ”TTT-Tips Till Turist” uppe i menyn)

Nuläget
Det går väl inte att undvika några ord om Corona.
Fram till och med igår: 3 108 smittade / 183 avlidna / 14 intensivvårdas / 243 867 tester utförda.
Smittspårning: 694 som rest in från utlandet, 1 768 kopplade till kända fall.

Det finns oro över att gränserna öppnas för tidigt. Man menar också att först var det så strikt och vi hade utegångsförbud och lockdown, men nu ska resande släppas in med slumpvisa kontroller. I kritiken framförs också att regeringen tidigare tänkte på folks hälsa, men nu är det bara pengar som gäller.
Folk i allmänhet verkar uppdelade i de som är oroliga och försiktiga – de som tror att faran är över och struntar i avstånd osv.
Jag kan nämna egen erfarenhet. Jag skrev i förra blogginlägget att jag åkt buss. På allmänna kommunikationer är det obligatoriskt med munskydd. Vi har 17 personer i bussen, 3 hade munskydd. Det var busschauffören, jag och en annan dam. Ett annat exempel: sedan caféer och matställen fick öppna 25 maj har jag besökt 15 olika etablissemang (från små kafenio till större tavernor) och jag har blivit lagligen (personalen hade rätt utrustning) serverad på 6.

En del hotell kommer inte att öppna alls i år. En del tavernor avvaktar, andra har öppet bara kvällar eller bara på helgen. I onsdags var vi 4 damer som tänkte oss en ”Lady’s lunch” på prisbelönta Pelagos i Koutsounari. De har bara öppet på eftermiddagar än så länge och det visade sig att de hade snacks och enklare rätter. Vi blev dock både mätta och belåtna så det gick ingen nöd på oss, men det är ett exempel på en variant som går att köra tills det kommer mer folk.

Det har varit partajande bl a på Mykonos och Rhodos samt Thessaloniki med betydligt fler än 50 människor och inga avstånd. Men baksmällan biter! Baren på Mykonos stängdes i 60 dagar plus att de fick betala 20 000 euro i böter. Och i Thessaloniki kunde man med tester konstatera att smitta spridits bland festprissarna.

Och glöm det där med att svenskar ”inte är välkomna”! Alla är välkomna till Grekland, det har både turismministern och premiärministern intygat (finns artiklar på ekathimerini.com). Däremot kan inte alla släppas in på en gång vilket väl inte är så märkligt.

Den som vill följa vad som händer, nya regler osv kan göra det via ekathimerini.com (engelska). Det är ingen idé att jag försöker sammanfatta för det rör på sig hela tiden. Dessutom är jag inte så uppdaterad på in- och utreseregler då det är andra regler och restriktioner som styr min vardag.

Till sist
Då är det helg igen! Var blir dagarna av? Dags för en fridfull och digitalfri söndag.
Den som önskar tips eller har frågor kring östra Kreta är välkommen att kontakta mig via epost, messenger eller ”tagga” mig i facebook-inlägg. Jag kommer att dra ner lite på min närvaro i en del grupper pga att det blir lite för mycket av det goda. Det är mycket rykten, frågor som kommer igen och igen och en del negativt (bl a i kommentarer på inlägg jag gjort). Jag har förstått att det sticker i ögonen på en del att jag är här när inte andra kan vara här, men jag kan inte ändra på att jag bor här. Och jag är inte på semester utan i min vardag behöver jag för tillfället fokusera på annat, bl a till en tvist med en hyrbilsfirma, men det kan jag berätta mer om när advokaten jobbat klart. Samt att fundera ekonomi och vandringar. Än så länge har året givetvis varit tomt på vandringskunder, men kanske, kanske…

Jag funderar också på att blogga en ”Nyhetsbulletin”. Det var ett tag sedan sist och det händer annat i Grekland och på Kreta vid sidan om pandemin.

Ha en skön söndag! Var rädd om dig och andra!

PS. Foton finns på min flickr-sida!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga Covid-19!

6 tankar på “Iraklio, strand och nuläget

 1. Lena i Wales

  Trevligt från staden och stranden och uppdatering av läget.
  Ibland kan det bli lite för mycket av det goda och onda i samband med sociala media.
  Ska du fira midsommar på något sätt?
  Hur som helst, ha en trevlig midsommarhelg!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s