Soppa och ekonomi

Öppnandet av samhället fortsätter. Utvecklings- och investeringsministern har meddelat planerade datum framöver, finns i denna artikeln. Den 2 juni kom testsvaren för de 91 passagerare som anlände 1 juni med flyg från Qatar: 12 smittade. Totalt nya smittade fall
2 juni 19 personer varar alltså 12 ”importerade”. Flyg från Qatar är nu stoppade, mer information i denna artikeln.

Soppa

När det gäller resande så blev det plötsligen en väldig soppa av olika uttalanden och jag har inte riktigt klart för mig vad som gäller. Det känns lite märkligt att det blivit så rörigt för fram till slutet av maj har regeringen varit väldigt tydlig och sansad, de har gjort ett bra arbete tillsammans med den vetenskapliga gruppen.
Så om du funderar på att resa till Grekland så får du själv klura ut vad som gäller. Alltså vad som gäller just nu – det kan ändras snabbt!
25 maj – lista över 29 länder offentliggjordes. Tydligt och klart.
31 maj – bl a Utrikesministeriet ”klargör” landets policy, dvs att den är att alla nationer är välkomna. Nu handlar det om flygplatser.
2 juni – i en intervju med AP förklarar turismministern ändringen från nationer till flygplatser och uttrycker samtidigt oro över nya smittfall.
Många datum, olika grekiska flygplatsers öppnande, olika bud om testfrekvens och karantäntider – jag är glad över att jag inte ska resa i år!

Funderar du på att resa så kasta ett öga på mitt förra blogginlägg Att resa eller inte resa – det är frågan.

Bra sammanfattning och redigt med information på Sweden abroad!

Ekonomi – turism

En del människor säger att de vill resa för att hjälpa Greklands ekonomi. Ofta påtalas från olika håll att Grekland är alltför beroende av turism och måste utveckla andra sektorer. I en intervju med premiärminister Mitsotakis sa en utländsk journalist att Grekland är så beroende av turism och Mitsotakis svarade snabbt att turism är en betydande del i alla de tre Medelhavsländerna. Jag började fundera över hur stor betydelse de skandinaviska länderna har och hur stor del är turismen i ländernas respektive ekonomi. Jag dök ner i statistik på internet och upptäckte snabbt två saker: det är lätt att ”grotta ner” sig i massor av siffror och det är frestande att slinka in på intressanta avvägar. Det kan med andra ord bli hur stort som helst! Så jag bestämde mig för att bara skrapa på ytan, alltså är detta ingen djupgående analys av tre länders ekonomier! Och jag har inte några svar, bara funderingar.

Spanien, Italien och Grekland inledde för 30-40 år sedan utvecklingen från jordbruksländer till industriländer. Grekland är trots det, vid sidan av Portugal, EU:s mest jordbruksberoende land..
Spanien är eurozonens fjärde största ekonomi och ett av världens största turistländer (kom på andra plats som mest besökta 2018 och 2019). Finanskrisen 2008 ledde till att den snabba tillväxten och bostadsbyggandet bromsades i och med de många bostadslånen. Spanien hade vid tillfället sin ekonomi i ordning, men tvingades till radikala grepp som resulterade i att de fick stödlån 2012.
Italiens ekonomi bygger till stor del på tillverkningsindustrin, men tjänstesektorn med turism dominerar. Ekonomin har varit och är svajig, finanskrisen 2008 slog hårt och vid ett flertal tillfällen har Italien nämnts som nästa land aktuellt för stödlån. De har andra problem som inte gynnar ekonomin som politisk instabilitet, korruption och maffians makt och inflytande.
Grekland sjönk 2008 ner i den djupaste ekonomiska kris hittills i ett EU-land. Tre stödlån  beviljades, landets BNP krympte med en fjärdedel under tiden 2009-2014. Först 2017 började det ljusna vid den ekonomiska fronten, men det är ännu mycket kvar att göra.

Några siffror

(klicka på bilden för större format)

Vad kan man dra för slutsatser av det här? Skandinaviska länder hamnar långt ner i alla listor så de har marginell betydelse för turismen i de tre länderna. Däremot kan de ha stor betydelse lokalt med tanke på att resebolag koncentrerar sina resor till vissa resmål. T ex får nog Malia här på Kreta det tufft i år då det är en ort som britterna dominerat under många år.
Vi kan också se att turismen i lilla Grekland har en stor del av BNP, att man har flest besökare sett till antal invånare och en stor statsskuld.
Det har höjts röster under stödlånstiden och senare om att Grekland dels bör utveckla andra sektorer då turism är en alltför osäker pelare (trender, växelkurser, billigare länder osv). Dels att landet bör utveckla turismen och den skulle då inte bli så sårbar. Det finns så mycket mer att marknadsföra än strand-sol-hav, säsongen skulle kunna förlängas (Spanien och Italien har turister året om), sevärdheter lyftas fram osv.

Spaniens styrka är givetvis klimatet på solkusten och Kanarieöarna. Barcelona är en stor magnet med cirka 20 % av besökarna. Granada lockar en hel del och många pilgrimsvandrar till Santiago di Compostella. Något snedfördelat då de flesta turister besöker kusterna. Problemet för Spanien i år bör vara att deras största besökargrupp – UK (18,5 milj 2018) – har svårt för att resa.
Italien är i en väldigt speciell situation med en blandning av vinterturister i alperna, alla världsberömda sevärdheter från olika tidsperioder (de flesta kan besökas året om) och bad med mera. Snedfördelning mellan norr och söder eftersom färre turister besöker södra Italien. Problemet för Italien i år bör vara att många känner sig tveksamma att resa dit efter det stora virusutbrottet landet haft.

Summa sumarum: de skandinaviska länderna är inte en stor och betydande grupp för turismintäkterna i Grekland som helhet, men kan vara dominerande lokalt. Och alla tre länderna kommer att få det tufft i år, troligen får Grekland det tuffast eftersom säsongen i år blir kortare än vanligt.

Källor: Hellenic Statistical Authority, Utrikespolitiska institutet, Eurostat, UNWTO, Världsbankens World Development Indicators

Nu ska det inte bli mer virus i bloggen på ett tag, hoppas jag! Nästa blogginlägg blir om vandringar. Något du vill att jag ska blogga om? Förslag på gästbloggare? Skriv en kommentar nedan!

Ha det gott och var rädd om dig och andra!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga Covid-19!

8 tankar på “Soppa och ekonomi

 1. Thalassa

  Tack f intressant inlägg om pandemisoppan! Alldeles nyss avslutades en svensk presskonferens med bl a statsministern (som du kanske kunde se eller lyssna på). I alla fall blir det från 13 juni tillåtet ”att resa på ett mycket ansvarsfullt sätt” inom Sverige. Allt ”det vanliga” kvarstår – främst fysisk distansering. Hur håller man avståndet på flyg, tåg, bussar? Nej, jag stannar hemmavid ett bra tag till.
  Sköt om dig och akta dig för farliga turister!

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   ”Ansvarsfullt” – läste om demonstrationen igår och att det ska demonstreras i Malmö idag. Håller tummarna att det går bra för er!
   Ska akta mig för turister! 😉 Gäller att hålla avstånd osv till alla för man vet ju inte vem som blivit smittad/bär smitta….
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
   1. Monika M Ringborg

    Många av oss reagerade på 8000 på Sergels torg under pågående pandemi och en i Malmö, men de flyttade till stranden när polisen uppmanade dom att lämna platsen. Två demonstrationer har dragits in av arrangörerna, men två hölls i Västra Götaland, där de skingrades av polisen. Oroande!

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Lena i Wales

  Intressanta siffror och tankar och bra jämförelse med Sverige. Lätt att fastna i de tankar man lever i.
  Jag är bara lite tveksam till dessa öppnande, rädd för bakslag, men å andra sidan är jag ju ingen expert.
  Hoppas allt går bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Monika M Ringborg

  Tack för informativt inlägg!
  Nu vet inte jag om det är stor export av grekiska viner i Grekland till andra länder. Men,
  en sak grekerna skulle göra är att verkligen satsa på att få in grekiska viner i Sverige. Systembolaget tar bara in om det blir hög efterfrågan. Grekland är ju ett av de länder som svenskarna reser till. Men jag tror det finns en föreställning hos oss att vare sig öl eller vin kan konkurrera med Italien och Frankrike. Samtidigt så blir det ju ingen efterfrågan om systembolaget inte tar in större kvantiteter. Men, det får ju inte skapa efterfrågan. Grekiskt vin och öl är i särklass, om du frågar mig.
  Trist med importerad smitta, men risken finns ju och det räcker för mig att stanna hemma. Sen är det annat som kan strula till det.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag är inte imponerad av grekiska viner, men behöver kanske gå upp några steg i prisklass, men det har ju också sin smärtgräns. Om grekerna vill sälja mer vin utomlands måste de satsa mer på kvalité, inte dricka upp det mesta själva och inte tycka att det är ett försäljningsargument att vinet är ”färskt”. Behövs nog lite ”tänka till” för att ta marknadsandelar.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s