Att resa eller inte resa – det är frågan

Det känns konstigt att blogga om ett fenomen som jag inte förstår, men kanske kan jag tillföra något. Fenomenet är att kunna resa oavsett vad som hänt och händer i världen.

När jag tar del av sociala media, en del bloggar och annat så slås jag av att så många är upprörda över att det kanske inte blir någon resa i år. Det finns t o m de som menar att oavsett avrådan och restriktioner ska de resa i alla fall. När blev resa en självklarhet, nästan en mänsklig rättighet? Det tycks som om tillvaron rasar samman och livet förlorar innehåll och mening om det inte går att resa. När tappade vi fokus från pandemin där ett elakt virus härjar som orsakar en sjukdom flera gånger värre än en vanlig influensa och som kan drabba oss alla? Vi behöver få rätt perspektiv på saker och ting.

Jag fattar att man blir besviken när något man sett fram emot inte blir av. Jag är själv i den sitsen att en resa till Cotswolds i England som jag velat göra under några år och som äntligen skulle bli av ifjol inte kunde bli det (pga Brexit som sedan sköts fram) och slutligen skulle bli av i år istället blir maj 2021. Det var inte roligt att boka om allt, men ofta har man ett val, eller hur? Sjunka ner i bitterhet och ledsamhet eller ta sig själv i örat och få rätt perspektiv på det som händer. Jag valde att vara glad över att jag har det nödvändiga i livet och är frisk plus en härlig reseupplevelse att se fram emot nu när allt är osäkert och skrämmande.

Jag måste kanske också förklara att jag inte är uppväxt med resor och att i mitt vuxna liv har jag inte rest varje år och några år mer än en gång. Ibland har det inte funnits pengar, ibland har annat kommit emellan. Jag är en person som anser att det finns viktigare saker i livet än att resa som nå’nstans att bo, mat och kläder samt hälsa och att familj och vänner mår bra. Och jag har lätt att anpassa mig till de förutsättningar som råder och inse vad jag kan och inte kan ändra på. Så istället för att stånga huvudet blodigt eller reta mig på saker jag ändå inte kan förändra väljer jag att lägga tid, kraft och energi på annat.
Mitt råd till dig: ta tillvara på den tid du har nu! Använd den, fyll den med något annat än ledsamhet, bitterhet, ilska. Du bara förstör för dig själv och tiden kommer inte tillbaka.
Vi behöver också få drömma, längta och planera så gör det inför nästa resa längre fram, men låt det inte uppta all din tid.

I år blir det inga direkta planer eftersom allt kan ändras så snabbt, vi måste leva i någon sorts vecka för vecka tillvaro. Listan över platser jag vill se och uppleva på Kreta ska dammas av för istället för att se min inställda resa som något förlorat ser jag möjligheten och tillfället att ”resa” nära. Det är inte aktuellt förrän efter högsommaren för nu ska turister släppas in i Grekland och ingen vet vad som då händer med lokal smittspridning eller ”andra vågen”.
Jag stannar där jag är så länge.

Ta tillfället i akt du också att utforska ditt närområde! Sverige är vackert och har mycket att bjuda på. Information hittar du enkelt i och med internet. Läs några resebloggar! Många av dem ger nu tips om platser och sevärdheter i Sverige. Bete dig som en turist! Låt huvudet fara runt som en vindflöjel så du ser och upplever allt – precis som du gör på en ny plats utomlands. En del menar att de bara kan slappna av utomlands – det borde vara en kraftig varningssignal till att se över den egna tillvaron. Ofta hör jag människor säga att den och den befolkningen, t ex greker, är så stolta över sitt land. Ge dig ut och ta reda på vad du kan vara stolt över! Och var stolt!

Vi ska inte glömma att viruset spreds med människor som reste. Våra första fall här i Grekland hade varit i Milano, de nästkommande på pilgrimsresa till bl a Egypten och Israel. Så en berättigad fråga just nu är att om vi börjar resa hjälper vi då viruset, låter det lifta med oss, och startar en andra våg som blir värre än den behöver bli?
Om du funderar på att resa utomlands så har jag ställt samman några saker som kan vara viktiga att tänka igenom före:

  • Vilka regler i hemland/vilka regler på resmålet – planer revideras ständigt. T ex kan karantänbestämmelser komma från en dag till en annan.
    Detta gäller för närvarande i Grekland:
    Lista över vilka länder som släpps in i Grekland i första omgången (publicerad 29 maj).
    A-Z för turism i Grekland (publicerad 28 maj).
    Vad som gäller för ut- och inresa i Sverige vet jag inte.
  • Tänk på att du kan vara smittad utan att veta om det, dvs symtom har ännu inte visat sig. De kan komma på resmålet vilket betyder att du kan ha smittat människor under resan och på plats plus att du är fast tills du är friskförklarad.
  • Ingen fara att resa om man är immun, säger en del. Testerna kring immunitet är ännu inte helt säkra enligt sakkunskapen, det är osäkert när immunitet är utvecklad och hur mycket den skyddar och det finns rapporterade fall som återinsjuknat. Trots att du är immun kan du ändå bära med dig smitta.
  • UD:s avrådan betyder inte bara att reseförsäkring normalt inte gäller utan också begränsad hjälp från UD och ambassad – du har ju gett dig iväg på egen risk.
  • Vad kan hända på resmålet? Är du beredd att sitta i hotellkarantän minst 2 veckor? Lägga ut extra pengar för att kunna komma hem? Bli fast i ett land pga hastig smittökning som stänger gränserna? Hur går det med saker hemma om du blir fast, t ex jobbet?
  • Hur ser sjukvården ut? Du kanske inte blir smittad av viruset utan skadad eller sjuk på annat sätt – är det ok att ta resurser i anspråk i en kanske redan hårt belastad sjukvård?
  • Att flygbolag och reseföretag startar upp igen betyder inte att det är ”grönt ljus”, inga regler och allt är ”som vanligt” utan du har ett eget ansvar att ta reda på vad som gäller på resmålet och beslutet att resa är ditt eget.
  • Öluff och rundresor är givetvis inte lämpliga eftersom risken är stor att du drar runt smitta, kanske t o m till platser som haft ett fåtal eller inga fall. All inclusive är lika olämpligt som kryssning eftersom det är mycket folk på ett begränsat område.

Med så mycket att ta ställning till och så många risker – är det verkligen värt att ge sig iväg? En fråga som varje person måste fundera över och ta ställning till. Fast inte bara för egen del för vi sitter i viruseländet tillsammans. Allt vi gör påverkar flera andra.

Till sist
Jag har sett kommentarer som ”Tur att myndigheter och politiker i Sverige lyssnar på experter och specialister” vilket insinuerar att det görs inte i andra länder. Vad tror man att man gör där – kastar tärning? Här i Grekland har vi den mycket kvalificerade och internationellt erkände specialisten på infektionssjukdomar Sotiris Tsiodras som leder en vetenskapsgrupp knuten till hälsoministeriet. Grundat på deras slutsatser och råd fattar politikerna beslut. Krångligare och konstigare än så är det inte. Och jag personligen är övertygad att att inget land sitter och gissar på lekmannanivå.

Sedan har vi det där med turism och ekonomi, men det får bli nästa blogginlägg!

Ha en skön och fridfull helg! Var rädd om dig och andra!

PS. Rättelse: i förra blogginlägget skrev jag att ljusceremonin till åminnelse av Jesu uppståndelse som hålls på påsknatten istället hölls natten mellan 25 och 26 maj, men det var natten mellan 26 och 27 maj!


Upplev och njut av sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

16 tankar på “Att resa eller inte resa – det är frågan

  1. Thalassa

    Så jättejättebra skrivet! Jag håller med dig till 100 procent, trots att jag hör till dem som reser mycket och som bl a vant mig vid många veckor per år på Kreta. Som alla andra i kretagrupperna längtar jag dit, men det får stanna vid just längtan. Vad värre är: maken och jag har familj i Norrbotten och syskon som är 80+ och rätt sköra. Förra året blev det två begravningsresor, så DET oroar oss – att inte kunna flyga upp och träffa ”de våra” i år.

    Vad gäller sociala medier, läs:FB, blir många så upprörda över ”pekpinnarna” som flitigt delas ut, men vad väntar man sig när folk frågar ”hur skulle ni göra?”? Det är klart det blir diskussioner för och emot.
    Jaja, det ger ju oss alla en del extra att skriva om.
    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Förstår längtan till Kreta, men att kunna träffa familj och vänner är viktigare.
      ”Hur skulle ni göra” och ”Går det att resa i höst?” – ja, vad förväntar de sig för svar? Det blir lite tröttsamt…
      Ha det gott!

      Gilla

      Svara
  2. Margareta

    Jag håller med dig i allt. Många verkar tycka att det är en rättighet att resa oavsett vad. Kreta är mitt favoritställe och andra ”hem” sedan 33 år tillbaka. Åker så ofta som ekonomi och andra omständigheter tillåter. Skulle åkt ner nu i juni men det är av förklarliga skäl inställt. Men Kreta finns kvar och förhoppningsvis alla nära vänner och bekanta.
    Hoppas du får en bra sommar trots allt.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Jag håller ställningarna så länge!
      Vi kan nog alla få en fin sommar om vi anpassar oss lite istället för att kämpa emot.
      Ha det gott!

      Gilla

      Svara
  3. Jan-Erik Öhlund

    Väl genomtänkt Ia. Vi får ta och upptäcka Jämtland, där vi bott över 50 år, men är dåliga på byarna runt Östersund. Det har mest blivit Åre och sommarstugan. Längtan efter Ierapetra är dock stor.
    Filakia

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. Lena Möller

    Håller också helt med dig Ia. Vi får utforska närområdet, vi hittar säkert nya pärlor här runt Varberg i sommar. Bara att sitta och njuta i trädgården är härligt och nu verkar ju sommaren även kommit hit till Sverige. Nästa Kretabesök hamnar vi nog i dina trakter, men än så länge får vi längta ett tag till.
    Ha de’ gott!
    Lena

    Gillad av 1 person

    Svara
  5. Lena i Wales

    Bra inlägg!
    Det verkar som om alla helt plötsligt måste resa för att man inte kan det. Ta det lugnt!
    Viktigast tycker jag är att tänka på hur reaktionerna blir dit man kommer och människorna där, inte att jag själv måste resa. Är öppnandet bestämt av bara politiker eller har de befolkningen bakom sig. Vill de att vi kommer? Speciellt från länder som t ex UK,där jag bor och vi har fortfarande mycket corona här. Samma gäller från Sverige.
    Däremot är det jobbigt för oss som bor utomlands och har familj i Sverige att inte kunna besöka dem, men vi får stilla oss och använda sociala media tills dess. Hellre det än sprida smittan till andra.
    Trevlig söndag!

    Gillad av 1 person

    Svara
  6. stadsmadam

    Just nu, i denna stund, skulle jag ha varit på Kreta. Det hade varit trevligt, men nu blev det inte så. Inte heller jag tycker att det är någon vits med att deppa och bli bitter. Det blev inte Kroatien, inte Kreta, ingen konsert med Santana i Stockholm – alltså gör jag andra saker istället. Jobbar t ex 😂. I sinom tid får jag ut och fladdra igen och då blir det desto roligare. Men visst är det intressant att notera hur mycket vi tog för givet tidigare?!

    Gillad av 1 person

    Svara
  7. Monika M Ringborg

    Håller med! Under en period pratades det knappt om något annat. Mina planer i höst var att resa runt i Grekland, kanske göra ett återbesök på Kreta i lugn och ro nu när jag går i pension. Har de senaste tre åren vistats i Grekland totalt i tre månader, vår, sommar och jul- och nyårshelgen, före det tre år i sex veckor. Men jag sa direkt när det började sprida sig att det inte är aktuellt längre och planerar att resa runt i Region Stockholm (och det är ju stort), samt fixa hemma, samt landa i pensioneringen. Jag vill resa ner till Grekland när det är över, inte nu när det är så stor osäkerhet. Avstånd är helt okey att hålla i Sverige, men när jag är i Grekland vill jag vara nära och umgås normalt med andra. Men, längtan kan bli för stor om ett halv år, så jag hoppas på julen. Vi får se hur allt utvecklar sig.
    Vill också säga att din blogg är toppen!
    Monika

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Välkommen till Kreta är det lugnat ner sig!
      Tillvaro med munskydd osv är väl inte så lockande även om den är nödvändig just nu.
      Tack, roligt att du tycker om bloggen!
      Ha det gott!

      Gillad av 1 person

      Svara
  8. Pingback: Soppa och ekonomi | ia mitt i livet

  9. Pingback: De 17 mest intressanta blogginläggen om resor i april och maj – Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s