God fortsättning på 2020!

Då är jag hemma igen efter min tur till Sverige med begravning, nyår, trettonhelg, besöka vänner och annat smått och gott. Det blir ingen tillbakablick på 2019 eller någon ”ska göra”-lista eller önskningar för 2020 eller sammanställning av bloggen 2019. Jag tror att alla har sina egna bokslut och framtidsönskningar kring nyår. Denna gången är det ju dessutom inte bara nytt år utan ett nytt decennium så det är många år bakåt som det ska reflekteras över och sammanfattas.
Jag är glad över att jag var i Sverige nyårsafton för jag fick fyrverkerier vid midnatt! Det är vackert och festligt att med salut tacka det gamla och hälsa det nya välkommet.

Jo, en fråga inför nya året har jag till dig, kära läsare: vad önskar du att jag bloggar om framöver?

En sak önskar jag inför 2020: att alla öar i Medelhavet får bättre turistsäsong än 2019!

Jag besökte Kulturen i Lund, bl a utställningen om Katja of Sweden. Den utställning som grep mig var om Ida Ekelund. Dels hennes liv och öde, dels att jag lärde mig så mycket nytt. Jag visste inte att det funnits två kända kvinnliga fotografer, systrarna Jonn, i Lund som dessutom byggde sig ett ståtligt hus. Om man tittar upp, vilket man ju inte gör i sin egen stad, så sitter där inget familjevapen utan en kamera på huset. Ida började som assistent hos systrarna och tog över verksamheten. När en lägenhet skulle renoveras för några år sedan hittade man tusentals med glasplåtar under ett golv – Idas foton. Vilken otrolig men verklig saga!
Och jag lärde mig att många kvinnor arbetade som porträttfotograf i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet vilket jag inte kände till. Jag är inte så fascinerad av studioporträtt, men Ida Ekelund hade flera som visade på kreativitet och nytänk. En utställning jag kan rekommendera!
(mina foton är kassa, men läsbara – klicka för större format)

Jag höll ett öga på vädret hemma i Ierapetra och på Kreta i stort. Jag mer eller mindre vägrade att gå ut i Skåne om det inte var absolut nödvändigt. Jag ville njuta så mycket som möjligt av de varma, välisolerade och ventilerade svenska husen för jag visste ju vad som väntade. Och mycket riktigt! När jag öppnade lägenhetsdörren i Ierapetra vad det som att öppna en kylskåpsdörr och det var skönare i trappuppgången! Blev inte mycket sovit första natten, minsann. Två dygn senare var mitt hem behagligt att vistas i igen.

Under de två veckor jag var i Skåne var det solsken två dagar och fullt dagsljus cirka 4 dagar totalt. Annars grått och korta dagar. Då saknar jag verkligen Ierapetra! Vi har längre dagar och även mulna dagar har vi fullt dagsljus.

Alla jag mött hittills här säger att jag planerade Sverige-resan perfekt. Här har varit kallt, regnigt och stormigt. Ännu sämre på nordkusten, men vi fick tydligen vår släng också. Några dagar kom vinden från havet och det betyder fukt = råkallt. De högsta topparna i Dikti-massivet är alldeles vita och i fredags låg där snö lite längre ner än vanligt. Det har töat bort i helgen då solen värmde oss. Högsta toppen i de östra bergen, Tripti-bergen, har också snö (dock inte heltäckande) och då vet man att det varit kallt och kommit mycket nederbörd.

Delar av dygnet strosar man nu i gamla sta’n till ett typisk ljud vid denna årstiden och under högsommaren: AC-melodi. När alla kör AC så hummar det bland husen. Det låter nästan som om husen laddar för att lyfta!
På Facebook blir många förvånade och förskräckta över bilder och artiklar från Kreta med snö. Visst, det är inte vanligt med snö på stranden i Rethymno, men är inte gemene man medvetna om att de flesta platser på jorden har fyra årstider? Tror man verkligen att det är sommar i Grekland året runt?
Och en annan sak: det är en del som skriver inlägg eller kommentarer i stil med att de just nu hellre vill vara på Kreta eller i Grekland. Jag sitter här på elfilten med fleece, leggings och yllestrumpor medan AC:n då och då fyller på med varm luft och tänker att ”Nej, det vill ni inte”. Det ni tänker på är semesterväder och för tillfället är vi långt ifrån det, speciellt på fastlandet. I lördags kunde vi i och för sig fika utomhus, men det var i tjocka tröjor, långbyxor, boots, jackor och en hade mössa!

Imorgon ska Panda på service. Håll tummarna för att killarna på verkstaden inte hittar nå’t som är dyrt! Panda var lite stökig när jag körde upp till flygplatsen, men betedde sig som vanligt när jag kom tillbaka. Kanske bara en tillfällig svacka.

När jag fått ordning på tvätt, hemsidan uppdaterats med nya tjänster, räkningar betalats och annat är fixat hoppas jag att vädret är snällt mot mig så jag kan få en vandring. Det drar i kroppen att få komma ut och upp i det vackraste landskapet!

Och jag har en annan sak att se fram emot: lära mig nya kameran!

Ha en bra vecka!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
15 % rabatt om du vid bokning anger att du läser bloggen (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

5 tankar på “God fortsättning på 2020!

 1. stadsmadam

  Jag såg de utställningar på Kulturen som du nämner i höstas. Mycket intressanta båda två även om de har två olika ämnen – men båda om kvinnor med driv. Jag håller tummarna för bilen!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tyckte Katja of Sweden var intressant men futtig. Nog hade de kunnat visa fler tyger, kläder och skor. Och jag reagerade på att hon var ”ensam kvinna” i den mansdominerade modevärlden – då plockar man bort en hel del andra kvinnor, t ex Coco Chanel. Jag gillade verkligen modellerna på hennes kläder – snälla, bekväma men ändå snygga.
   Så synd att Ida inte kunde fortsätta som fotograf!

   Gilla

   Svara
   1. stadsmadam

    Ja, när du säger det minns jag att jag trodde att utställningen om Katja skulle ha varit lite mer omfattande. Den tog slut lite för fort, så att säga. Men det som faktiskt visades, var intressant och lite nostalgiskt att se. Och fotografen Ida var fascinerande och upplyftande.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Thalassa

  Jag håller tummarna för att ni får en bättre turistsäsong, och skulle för egen del också önska tidigare start med direktflighter! I slutet av 80-talet kunde man flyga ned m charterbolag redan sista veckan i mars, men på senare tid tycks det bli allt senare starter för direktflygen.
  Här är det riktigt grisväder nu – blåsigt o regnigt – men inomhus är det varmt och gott och dragfritt! Så, nej, jag skulle inte vilja byta mot lägenheten på Kreta ännu på ett tag!
  Ha det så gott!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s