Καλές γιορτές!

Ovädret som igår orsakade problem till sjöss och i luften norr om Kreta och även längs nordkusten letade sig under natten ner till oss. Det började blåsa som tusan och har fortsatt hela da’n och nu vräker regnet ner. Ger nästan lite julstämning, i alla fall lite mysfaktor. Det knäpper i mina stora fönster, det skramlar på grannens balkong, susar i dörrspringorna. Fast jag tänkte ju gå ut och äta ikväll. Nåja, det är bara vatten och vind.

Min första jul här var 2010. Då märktes det knappt på sta’n att det var jul eftersom det inte firats i någon högre grad i Grekland. Den grekiska jultomten, Agios Vasilis (Sankte Vasilis) kommer med båt på nyårsafton för att ge gåvor till barnen. Under de senare åren har julen tagit fart och märks tydligt på gator och torg. Ljus, krubbor och, givetvis, båtar. Jag som älskar julen måste stormtrivas!? Njae, inte riktigt. Eftersom det inte finns egen tradition så är allt väldigt amerikaniserat och det blir mycket konstigt. Renar på Kreta? En tjock röd gubbe i en släde? Istappar? Å andra sidan sett blir bristen på egna traditioner att julen här är genomskinlig och ärlig: den är kommersiell. Fast man kan ju njuta av ljusdekorationer och annat fint i alla fall och traditioner kan man ju skaffa sig så det är spännande att följa var detta ska barka hän.

En typisk grekisk företeelse har vi begåvats med i år på torget: en disc jockey. Jag vet inte om han är där varje dag, men jag har haft oturen att passera några gånger. Greker har ett märkligt förhållande till musik – det finns bara ett läge på volymknappen och det är ”MAX”. Jag är väldigt tacksam över att inte bo vid torget…

Vi har också begåvats med sta’ns första Santa Run. Det finns lite varstans i världen, bl a här på Kreta i Chania och Iraklio. Ibland går loppet 26 december och det tycker jag är grymt. Den där stackars Santa måste ju vara alldeles slut!
Hur som helst, ofta går behållningen till något lovvärt, t ex barnbyar. I lördags deltog 520 st i loppet här i Ierapetra vilket hade anordnats av Röda Korset och man nådde målet: tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa en defibrillator (hjärtstartare). Den kommer att placeras någonstans centralt i sta´n, troligen får den börja sin karriär hos polisen.
(text och bilder i 
anatoli.com)

För mig blir det i år lite annorlunda med helgerna. Dagen efter annandag jul åker jag till Sverige där jag stannar över nyår och tretton, bl a för mors begravning. Det blir också uppehåll i bloggen så du får fira och njuta i lugn och ro av alla helger!

Till sist – julhälsningar från Iraklio, Ierapetra och mig!
(klicka på foton för större storlek)

Fira, vila, njut! Ta vara på dagarna i jul, nyår, tretton och där emellan! Och varandra! Jag önskar dig bra helgdagar! Καλές γιορτές!

 

13 tankar på “Καλές γιορτές!

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Sån’t händer när det händer. Hon ville själv ”få sluta” under några år och var över 91 år gammal och krasslig så det var inte direkt en överraskning för oss. Saknad är hon givetvis.

   Gilla

   Svara
 1. MONICA Björnsson

  Hej, fina foto du publicerat.
  Då har din mamma fått evig ro nu.
  God Jul på Kreta och Gott nytt år som firas i Skåneland kanske?
  Hälsningar
  Monica och Rune

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Jag tror att hon är uppe i himlen och träffar alla de som gick före henne. Kära återseenden!
   Jodå, det blir nyår i Skåne, på Österlen närmare bestämt. Ha det gott!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är ju en oundviklig händelse. Hon ville själv ”sluta” under några år så det känns helt i sin ordning. Saknad är hon så klart.
   Gott slut och Gott nytt till dig!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s