Väder, arbete, säsong, foto och lite annat

Fint vårväder idag efter en blåsig helg. I fredags fick nordvästra Kreta en riktig snyting – igen. Jag känner verkligen med dem där borta med raserade broar och vägar och annat elände. Som grädde på moset har de idag haft en jordbävning mellan de smala halvöarna som sticker ut väster om Chania och den var på 4,2, på 8 km djup och inte långt från land. Väldigt glad att jag bor i sydost med sina för- och nackdelar, för tillfället bara fördelar. Var och en får sitt, men det kan vara i någorlunda rimliga doser.

Idag gav jag mig ut på arbete. Mina flyers (infoblad på hotell) kan inte längre beställas via nätet så det var dags att leta upp något lokalt tryckeri. Lite, lite dyrare, men vilken service! Vill du ha dem imorgon, undrade killen. Nej, nej, det räcker med fredag, tyckte jag. Hoppas de blir bra!

Se’n gav Panda och jag oss upp i bergen för att kontrollera några delsträckor. Om någon fick syn på mig så trodde de nog att jag var vilse eller bara snurrig. Av fyra möjliga delsträckor fungerade två riktigt bra. Och delsträckan på mitten av vandringen blev också bra. I nästa vecka ska jag vandra hela och sedan läggs den in på vandringslagret.
På hemvägen körde jag in till en by där jag haft problem som jag framfört till byn och de har varit hos kommunen. Traskade runt och det verkar som om problemet är löst. Väldigt bra! Annars hade jag fått göra en stor och genomgripande ändring inte skulle bli så bra som nuvarande.

På tal om vandringslagret så är det med delade känslor jag letar nya vandringar. I år väntar ett mellanår, en inte så bra säsong. Jag har färre frågor som gått till bokning än vanligt. Har fått veta av andra som ordnar olika veckoresor o likn att bokningar i år är lägre än vanligt. Av de större reseföretagen har en dragit ner på sina resor, en annan signalerar nedgång i antal bokningar med 25 % eller mer. Och det är Medelhavet som får ta den största smällen. I intervjuer har fler svenskar än vanligt sagt att de planerar att semestra i Sverige i år. Och det är ju roligt – man måste inte resa iväg för att ha en bra och fin semester.

Men för oss småföretagare, tavernaägare osv är det inte så kul. Varför blir det så här? Ja, förutom restrender som är svåra att få grepp om så nämns ”flygskammen”, flygkraschen i Etiopien och valutakursen. Som alternativ till flyget talar en del om tåg, men det verkar inte alldeles enkelt att sy ihop en resa mellan olika länder i Europa och dessutom tar det längre tid att resa med tåg än med flyg. Givetvis kan man se tågfärden som en del av resan, men det tar tid att ändra folks sätt att tänka och vanor. För öarna i Medelhavet så är det en olycklig utveckling eftersom båt inte är något bra alternativ, kanske det s k ”båtluffandet” också minskar i år. Båt lär vara lika dåligt eller värre för miljön än flyget. Det beror lite på vem man lyssnar på. Det svåra med miljöfrågor tycker jag är alla självutnämnda experter, det blir svårt att veta vad och vem man kan lita på.
På de fyra år jag hållt på har det inte sett så osäkert och skakigt ut som i år. Vi får hålla tummarna och utvärdera säsongen i oktober-november.

Till två andra saker! Vandring har den stora fördelen att det ger från- och avkoppling och om man kan släppa taget så får hjärnan tumla runt på egen hand. Tankar tar nya banor och hittar andra vindlingar. Många av mina bästa beslut har kommit till mig på vandring. Det hände igen i förra veckan! Något jag funderat över, stött och blött under vintern, bara kom. Ett stort beslut för mig och då är det viktigt att det verkligen ”sitter”. Och det gör det nu! Och det är så gott!

Den andra saken gör att jag är alldeles rusig! Jag har tidigare berättat om flickr-gruppen Fotosöndag som jag deltar i då och då. I söndags laddade jag upp ett foto som jag var väldigt nöjd med. Det var inte tekniskt eller exceptionellt på något sätt. Och det bara började rassla till! Jag har aldrig haft så många besök till min flickr-sida som från söndag fram till nu, aldrig så många som tittat på ett foto, aldrig så många ”fave” och finfina kommentarer! Och inbjudningar från sex olika grupper om att lägga till fotot! Fått många nya följare så nu är jag riktigt nervös. Kan jag leverera, jag som bara är en glad amatör med okomplicerad digitalkamera?
Jag kanske ska fundera på att byta inriktning på min firma.
(här är fotot)

Imorgon tänker jag mig att styra kosan mot Lasithi-platån för att se hur långt våren kommit där uppe och få mig lite plan vandring. Men kanske jag ändrar mig på morgonen – vem vet!?
Ha det gott!

PS. Mer om Fotosöndag i Inte linslus utan bländande avtryckare och Bra, dåligt, biltur, vandring och mer.

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Du som läser bloggen får 15 % rabatt om du vid bokning uppger att du läser bloggen (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

6 tankar på “Väder, arbete, säsong, foto och lite annat

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   Jag tror inte att det vänder utan detta blir ett mellanår för medelhavsöarna. Och kanske också för medelhavsfastland eftersom tågresa blir så lång.

   Gilla

   Svara
 1. Lena i Wales

  Jag har ju varit med i resebranchen i ca 30 år och sett upp-och nedgångar komma och gå. Och anledningarna har varit varierande.
  Jag tror att detta med att man ska känna skam för att flyga har inverkat en hel del. Det är för långt och dyrt att ta sig med tåg till Grekland, Spanien och UK och detta blir katastrofalt för oss. Blir mest förbannad över detta, man kan inte stoppa världen och du eller jag ska inte behöva känna skam för att vi vill träffa vår familj och vänner som bor i Sverige. Man kan ha åsikter om miljön, men att lägga skam och se ner på människor på detta sätt är för mig ett typiskt svenskt fenomen. Måste tydligen alltid finnas någon att hacka på, är det inte rökare, köttätare så är det flygresenärer. Jag är så glad att vara i Spanien där man också har åsikter, men inte lägger skam på någon.
  Jag har flera resor inställda till Wales i år. Folk missar fantastiska upplevelser och jag blir utan lön, spelar kanske inte så stor roll nu när jag har min pension, men ändå. Tror mycket beror på flygskammen. Men snart får man säkert något annat att hack ned på och då kommer verksamheten igång igen.
  Roligt i alla fall att det går så bra med flickr, är inte med där.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi får väl bita ihop! Jag fattar inte heller det där med ”skam”. Jag förstår givetvis att det är akut att göra något åt miljön, men till resande finns idag inga vettiga alternativ. Och vi som har vatten omkring oss sitter verkligen i sjön… 🙂
   Miljödebatten blir oftast så himla enögd, tycker jag, och visst kan vi alla dra vårt strå till stacken, men lusten och energin dämpas när de med makt inte gör så mycket. Bara en så¨n sak som att en av världens mäktigaste män, clownen i väst, inte tror på larmrapporter om miljön….
   Jag tror faktiskt att valutakursen också har stor betydelse, kanske störst. Kursen steg ifjol när det var valår i Sverige och det är inget konstigt, men nu när regeringen är igång borde kursen bli bättre igen.
   Tror du att oron kring och med Brexit också kan vara en orsak till minskat resandet till Wales? Jag hade lite planer på att vandra i England i vår, men sköt upp det till nästa år pga Brexit-röran.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s