Spridda skurar i het torka

Vilken härlig dag på stranden! Molnigt med solglimtar och en skön bris från havet. Temperaturen sjönk inatt, värmeböljan är över för denna gången. Det har varit fem jobbiga dagar med mycket vila, sömn, vrida på dygnet och vistelse inomhus. I gränderna har ”Hymn a la AC” ljudit under delar av dagarna och nätterna. Och det är tyst i övrigt när det är så varmt för människorna söker sig inomhus. Nu kommer några mörka moln uppifrån bergen och i väderprognosen finns regskurar de närmaste dagar. Ovanligt – visst, men vi håller tummarna för vi behöver varenda droppe!

Detta inlägget blir som rubriken antyder: en blandning av stort och smått.

Minns att jag skrev i ett inlägg att det låg en privatyacht från Qatar för ankar utanför vår lilla stad? Jag läste senare på nätet att det inte hade med Qatar att göra och att det var minsann fint folk: kungen i Bahrain med familj! På semester längs Kretas sydkust var Ierapetra ett givet stopp. De åt iland på kvällen och dagen efter var de i leksaksaffären i sta’n innan de reste vidare.

På tal om båtar så är trafiken till ön Chrissi i full gång. Sex mindre färjor går dagligen plus mindre motorbåtar. Jag känner för ”paradisön” som inte alls mår bra. Undrar hur länge det ska hålla, hur länge den kan marknadsföras som ”exotisk och tropisk”.

På tal om att inte må bra (den övergången blev lite krystad…) så blev jag i fredags uppringd av ett hotell som undrade om jag är igång med vandringar. Jag sa att det är jag inte pga värmen och vi pratade inte mer för jag förstod att hon hade gästerna framför sig. Gick in dagen efter och jodå, det var några gäster som hade efterfrågat vandring. Om de gav sig ut på egen hand förtäljer inte historien. Jag hoppas att de inte gjorde det. Att det ska vara så svårt att inte överskatta sin egen förmåga och inte underskatta lokala förutsättningar.

På tal om att aktiviteter kan gå galet så har vi haft årets första drunkning (utanför Agios Nikolaos). Och du har kanske hört talas om kvinnan som flöt iväg 17 km på en luftmadrass? Tre (3) kustbevakningsbåtar och ett flygplan från europeiska gränsbevakningen deltog i räddningsinsatsen som först gällde att över huvud taget hitta henne. Det var givetvis skönt att det slutade bra, men lite vaken får man väl ändå vara även om man är på semester!

På tal om andra aktiviteter så fick jag ett ryck och köpte en frukt som jag tycker mycket om, men som inte är så enkel att hantera: granatäpple. Om du aldrig försökt ta dig in i ett så’nt så har du en upplevelse kvar i livet.
Det är väl bara att titta på en av de instruktionsvideos som finns på youtube, tänkte jag, så löser det här sig i ett nafs! Fick tag i en som visade hur man ska dela frukten (oj, så fel jag gjort tidigare…) och sedan petade de lite och bankade lite förstrött på utsidan av ”klyftorna” och voilá, då liksom bara föll de smaskiga kärnorna rakt ner på en tallrik. Lätt som en plätt!
Jag kan nu efter tre granatäpplen avslöja att de där video-filmerna är trickfilmade på något sätt. Det hjälper inte att följa instruktionerna. Hur mycket jag än bankade och hotade hände ingenting. Mitt kök ser ut som om en slarvig slaktare varit i farten. Eller som om någon av de deckare jag precis läst blivit verklighet. En dag när temperaturen är gynnsam och andan faller på ska jag skura bort alla röda stänk och fläckar. Granatäpplen kommer framledes att avnjutas i juiceform, i sallad (när nå’n annan stackare åkt på att få ut kärnorna), på kvist på trädet eller på bild.

Och till sist vill jag meddela att även en person som finner fotboll tråkigt sveps med när Sverige går vidare i VM. Så i lördags bänkade jag mig på café Lido för att se matchen. Som ensam representant för Sverige bestämde jag snabbt att när Sverige gjorde mål skulle jag hoppa upp och tjoa allt jag orkade. Istället blev det några andra som uttryckte glädje vid två väl valda tillfällen… Men visst var det duktigt av laget att gå så långt för efter vad jag förstått (och det är i och för sig inte mycket när det gäller fotboll!) så är det ett i sammanhanget ungt och nytt lag. Bara synd att inte alla kommentatorer (väldigt skönt med kommentator på grekiska!) och soffspelare deltar för då hade vi vunnit alltihop, eller hur?

Nu rinner jag snart bort så det är dags att fylla på glaset så jag kan svettas lite mer… Ha det gott!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni. Det går bra att kontakta mig för frågor och bokning hela året.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

8 tankar på “Spridda skurar i het torka

 1. Monica

  Hej på dig där på södra Kreta!
  Nästa gång du vill
  åt granatäpplekärnorna så
  använd dig av en plastpåse som du har halvorna i och så bankar du utav
  bara den och vips har du kärnorna i plastpåsen och inget stänk runt omkring!
  Hälsningar från ett riktigt varmt
  Boden i Norrbotten + 29 idag o även här mycket torrt☀️
  Monic😍💕🇬🇷

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hej själv i Boden!
   Låter väldans smart för att slippa stänk, men blir det inte en väldig sörja av kärnor, skal och vitt ”fruktkött” i påsen?
   + 29 uppe i Norrbotten – det var minsann inte illa!!

   Gilla

   Svara
 2. ))Anette lärjedal

  Hej stämmer det att vid bröllop i Grekland, den som stampar / trampar sönder granat äpplet blir ” bossen ” eller blandar jag mitt minne med annat? För första gången i min livstid har Sverige problem med foder till djuren. ( jag född 1951) intresserad av hjälp från EU?! Är ingen större ” fan ” av fotboll, men varit glädje och gemenskap super kul. Nu följer jag Falsterbo ( hästsport) . I värmen slipper vi rödmaneter istället algblomning! Fått havsdopp ( som jag älskar) Brännö, Varberg och Särö. Och 2 dagar utan käpp, vankar och blir trött, men måste fortsätta. Varannan dag aktiviteter. Vilja kan vara stark men bra lyssna på kroppen och som du säger klimat och så vidare, en del tror nog dom är ” fantomen ” finns liknande problem i Svenska fjällvärlden ( turister) säkerhet och kvalite är bra. Rätt av dig. Oops blev långt det här. Må nu gott 😋

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag trodde att man trampade sönder ett glas på bröllop, men är inte säker. Algblomning har vi varje år, i alla fall i Östersjön.
   Låter som om det verkligen går framåt för dig – kul! Men skynda långsamt.
   Ha det bra!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tråden har någon sorts sjukdom som kommunen blivit uppmärksammad på för ett par år sedan av fackfolk. De måste räddas, men det tycks inte hända något. Nedskräpningen där ute är ett växande problem. Ifjol stängdes ön under juni månad (om jag minns rätt) pga att den behövde städas. För 3 år sedan skar man ner antal tillåtna passagerare vilket det gnälldes en del över. Tror inte att torkan har så stor betydelse eftersom ön är torr, om jag minns rätt så saknas färskvatten där ute.

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Värmt och torrt även i Wales.
  Ang granatäpplen, har jag ibland lyckats med ”slåmetoden”, men brukar dela den på mitten och ta ut ”kärnorna” med en tesked. funkar bra. Älskar granatäpplen.
  Förstår att du inte vill leda några vandringar i hettan, det är ju rent farligt att vandra i solen för länge.
  Ha det bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det lustiga här i Grekland med torka är att några platser, främst på fastlandet, fick så häftiga regnskurar förra veckan att det blev översvämning!
   Tack för tips! Jag har nu fyra tips så jag får köpa en kasse granatäpplen och prova!
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s