Några trafiktips till besökare

Ja, då vad det det här med trafik som jag utlovade i förra inlägget. Nu börjar en period som jag tycker känns orolig på vägarna eftersom så många turister är ute och far. Jag har försökt sätta ihop några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig.

Först – Grekland anses som det värsta trafiklandet i Europa. Dödstalen i trafiken på Kreta har blivit en nationell fråga pga att den är hög och offren är unga. Avskräckt? Det ska du inte bli. Grekerna utgår oftast ifrån att den som kör hyrbil är vimsig och inte så bra på att köra bil. I alla fall inte så bra som greken själv.
Personligen tycker jag att köra bil i Italien är det värsta i Europa av de länder jag varit i, men det hjälper ju inte i detta fallet.

Du är nu i bilarnas land. Och vespornas, mopedernas och motorcyklarnas. Om du går eller cyklar på landsväg så var beredd på att trafiken inte lämnar mycket utrymme och inte saktar ner. Se dig noga för innan du korsar en gata eller väg.

Nej, du har inte kommit till biltjuvarnas förlovade land. Visserligen kör de flesta som om de stulit bilen, dvs offensivt och ryckigt. Man drar på där det går och saktar in där man måste. Det offensiva visar sig bl a i att det är viktigt att köra om allt som kommer i ens väg. För att göra det så snabbt som möjligt måste utgångsläget vara i ändan på den man ska köra om. Känns det obeahgligt, blir du stressad och irriterad? Kör in till sidan och släpp förbi. Och omkörning berör även mötande trafik som måste flytta på sig om det behövs. Här finns inte ”jag flyttar minsann inte på mig!”. We are in this together!

Trafikskyltar är i stort sett samma som i Sverige. Observera att på en del hastighetsskyltar finns en underskylt som indikerar regn och under den finns en annan hastighetsskylt. Arrangemanget betyder att vid häftigt regn är den nedersta hastigheten den högsta tillåtna.

Vägskyltar till byar osv står oftast med både grekiska och latinska bokstäver. En skylt som du ska titta noga efter om du vill hitta pärlor är denna text:

ΠΑΡΑΛΙΑ    eller    παραλία  (betyder strand)

Se upp med vespor, skotrar och liknande. Är det en turist som kör så ta skydd, är det en grek så släpp fram honom. Om du inte gör det så kommer han att ta sig fram i alla fall medelst slalomkörning och risken är stor att han kommer på din vänstra sida och svänger höger eller tvärtom när du ska köra rakt fram.
Se upp med gamla, buckliga, små pick-uper! De framförs av äldre män som svänger när och var de alltid gjort oavsett om det är på National road eller en grusväg.

Några saker är samma som i Sverige:
– använd aldrig blinkers! Det är bara dumt att avslöja för andra vart du är på väg.
– att passera heldragna linjer eller spärrområden har ingenting med trafikregler eller säkerhet att göra. Det är bara en sorts street art.
– såsa inte vid trafikljus, allra helst ska du köra strax innan ljuset slår om.

Några saker är inte som i Sverige:
– här gäller inte att JAG ska fram och jag ska fram NU. Blir det rörigt i en trafikkorsning så söker man kontakt med varandra, tar det lugnt och bestämmer vem som ska köra först.
– du kan parkera i lugn och ro utan att alla sätter sig på tutan. Alla vet att nästa gång är det deras tur och grattis till att du hittade en plats. Börjar du såsa och trixa kan irritationen stiga. Släpp då förbi trafiken och börja om.
– många tror att det är ok att dubbelparkera bara man sätter på varningsblinkers. Det är det inte! Det är ok att stanna till där du inte hindrar trafiken och sätta på varningsblinkers. Blir du borta för länge eller är i vägen så hör du snart en symfoni!

Varför tycker jag att det är oroligt med turister på vägarna? Av flera skäl:
– de läser kartor och diskuterar var de ska ta av. Så börjar de sänka farten och vingla lite fram och tillbaka eftersom de har annat för sig. Stanna och läs karta!
– de ser en fin utsikt, ett charmigt hus och stannar precis där. Mitt i en kurva? Men det gör väl inget, vi ska bara ta ett foto. Nej, nej! Kör fram en bit, stanna på en vettig plats och sedan får ni faktiskt bemöda er om att gå några steg.
– mycket att titta på? Stanna ofta, skiftas om att köra. Och släpp fram bakomvarande – alla är inte på semester…
– de hyr fordon som de inte kör annars, t ex jeep, fyrhjuling. Dessa fordon ska sedan framföras på vägar som de inte är vana vid. Populärt är också att köra öppen bil där solen gassar rakt på de semestrande hjärnorna som långsamt överhettas och smälter. Ok, du är på semester, men ha lite säkerhetstänk nedpackat i bagaget.
– kör inte fortare än trafiken runt omkring! Vi blir inte imponerade, tvärtom.

Ibland hamnar man på små, smala vägar eller kör in i en by. När det gäller byar är det oftast smartare att stanna utanför och gå in för att strosa i gränderna. Men om det är smalt och du får möte – kör så långt ut till kanten som möjligt och stå still! Kretensarna är urjävligt skickliga på att manövrera med små marginaler. De fixar det!

Rädd för att köra i städer? Parkera i utkanten och ta buss eller taxi in!

Tycker du att alla förare pratar i mobil? Korrekt iakttagelse, men det är faktiskt förbjudet. För några månader sedan höll en person på att hamna i havet här i Ierapetra. Föraren satt och pillade på mobilen och reagerade inte förrän framhjulen rullade av piren. Kunde gått väldigt illa!
När det gäller böter har jag hittat en aktuell sida där du kan läsa mer: speedingeurope.com. Värt att notera är att betala inom 10 dagar så halveras beloppet!

En annan sak som du kanske reagerar på är att detta folk som sägs älska sina barn över allt annat oftast inte visar det i bilen. Bilkuddar? Säkerhetsbälte? Går bra med ståplats mellan sätena eller att sitta oskyddad i ett knä i framsätet. Jag slutar nog aldrig att förvåna mig, för mig är det så inkonsekvent. Och korkat.

Dags att tanka? Kör in på macken, men det är inte du som tankar utan det gör personalen. Kört slut på bensin mitt i natten? Ledsen, det är väldigt svårt att hitta nattöppna bensinmackar. Bensinpriset? Jag vet inte om det är dyrare eller billigare än i Sverige, men i förra veckan kostade 1 liter bensin strax över 1,6 euro.

Och se upp med ”helförsäkring” på hyrbilar! Oftast är däck och underrede undantagna. När jag hade min bilolycka 2015 hamnade firman och jag i en långdragen diskussion vilket är en annan historia, men underredet hade fått sig en rejäl smäll.

Ja, jag vet inte vad jag har glömt, men det går bra att skriva tillägg eller frågor nere i kommentar!

Och skulle olyckan vara framme eller du behöver hjälp så titta efter skyltar med den här texten:

Hoppas du inte blivit avskräckt! Hyr bil, ta det lugnt, var lite förståndig och du får se och uppleva så mycket mer!
Till sist vill jag önska trevlig semester och Καλό ταξίδι!

Vandra med mig på Kreta – tryggare än att köra bil!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

12 tankar på “Några trafiktips till besökare

 1. Lisa Brissman

  Så bra och tydligt skrivet…med humor också! Jo att grekerna startar innan det blir grönt blev vi varse nu på senaste resan,när en bilist kom ut från höger i Pireus efter 250 mil och 21 dagars felfri körning på alla slags vägar inklusive stigar i bergen…Krock naturligtvis. Bara småskador på bilarna , men ändå ..och att diskutera skuldfråga i en regnig korsning i Pireus med en grek med cigarett i ena handen och kaffemugg i andra när han kliver ur bilen låter sig inte göras..Han kom från höger och hävdade att han kört på grönt. Han var väldigt trevlig faktiskt..men vad hade han hållit ratten med??Vi hade köpt till HELförsäkring för 200 € som täckte allt , precis allt ,så efter 2 timmar i korsningen med försäkringskillar som kom dit på MC och inspekterade och samtal med bilfirman så åkte vi till hotellet som låg 500 m därifrån ungefär..JÄKLA SNOPET i alla fall…Fast man kan ju se det tvärsom då vi ju fick glädje av de 200 € vi lagt till 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Han höll väl i ratten med den handen han hade ciggen och fick rök i ögonen!
   200 euro är inte mycket jämfört med vad det kan bli om olyckan är framme… Vid min olycka började hyrbilsfirman på 3 000 euro om jag minns rätt. Mycket pengar!

   Gilla

   Svara
 2. ))

  Håller med dig bra skor och vandra. Är det rätta, och icke Greklands bor får lättare solsting. Är inte möjligt diskutera om hur bilar, moppar, scotrar ska framföras. Även taxi är stressad pengar pengar. Glömmer aldrig taxin tidig eftermiddag på Rhodos. Ciggen i höger hand och vänster höll takten mot bildörren, tvungen fråga vem håller i ratten, axlarna var fria, så ryckningen kom. Vi fick honom att ha en hand på ratten. Kom fram. Så var det. Ingen respekt för livet, utom vissa dagar i kyrkan. Härligt land som inte samarbetar. Beter sig många gånger omoget och bär sitt ok med heroisk stolthet. Qwinnor skulle kunna slippa gå i sorg så tidigt. Mitt val är vandra eller rid eller välj habsvägen.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag håller inte med dig. Visst finns respekt för livet! Och att man inte samarbetar håller jag inte med om utan det är väldigt tydligt i trafiken i motsats till Sverige. Hur kommer kvinnornas och männens sorgekläder in i bilden?

   Gilla

   Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  Kommentar från facebook med ett tips: Bra tips Ia. Jag skulle vilja lägga till en sak som är vanlig i hela Grekland: stenar utlagda på vägen som varnar för svaga eller underminerade vägkanter. Håĺl ett extra öga på höger vägkant.

  Gilla

  Svara
 4. ))

  Vill inte göra ” höna ” av en fjäder. Har ingen aning om bilism eller något i Grekland. Jag lät tankarna ” flöda” och utgick från min erfarenhet från möten och så vidare i Grekland. Och är inte medlem i någon kyrka. Kör inte bil så är problemet borta. Sarkasm finns hos många. Och om greken inte körde slarvigt slapp mamma fru syster vara ledsna och gå i svart.

  Gilla

  Svara
 5. Eva

  Så otroligt bra skrivet. Vi, som kört bil på Kreta sedan mitten av 80-talet, nickar igenkännande! Har alltså inte blivit avskräckta men försiktiga och fokuserade.

  Gillad av 1 person

  Svara
 6. Ylva

  Beröm från mig också, trevligt skrivet. Sättet som greker kör bil på, är detsamma som deras mentalitet! De är egoister ibland och världens mest generösa nästa gång! Oftast generösa! Avståndsskyltarna ska man inte lita på. Vi har idag sett skylten Archanes 3 km och efter 2 km resa sett Archanes 5 km!
  Kram från Jannis och Ylva på tur.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Det där med avstånd verkar svårt. Enligt några taxichaufförer så är de flesta nya skyltarna på National road fel när det gäller avstånd, beror kanske på hur man mäter. Ert exempel verkar mer på en höft än mätt med instrument….
   Ha en bra tur!!

   Gilla

   Svara
 7. Pingback: Fyradagarstripp – dag 3: en riktig fetsmäll | ia mitt i livet

 8. Pingback: Fyradagarstripp – dag 3: en riktig fetsmäll | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s