Karneval och ”Clean Monday”

Karneval!

Igår avslutades Apokries (karnevalsperioden) med stor fest där karnevalståget är huvudnumret. Ifjol var karnevalen den största någonsin i Ierapetra, jag vet inte om det var fler deltagare i år. Det tog i alla fall tid, nästan 3 timmar, och det kanske berodde på att det var långt. Jag tyckte att det emellanåt var lite dålig fart i tåget så kanske det var därför det tog tid.

Jag tycker att jag har mer och mer ut av karnevalen för ju längre jag bor här och hänger med i vad som händer desto mer förstår jag av vagnar och kostymer. Vädret var på karnevalens sida även om det slog om vid 17-tiden och blev riktigt kyligt. Det hade varit synd om det regnat bort med tanke på all tid och kraft som folk lagt ner.

Gott om folk, medryckande musik, visslande, hojtande speaker och allmänt tjoande. En härlig fest! Det finns video på youtube, en är nästan 2 timmar lång vilket kanske inte är så intressant för den som inte var här. I denna video kan du få vara med en stund (från 4:15 är det bara prat):

Och här hittar du mina foton från karnevalen: flickr-com.
En liten specialhälsning till mina norska läsare! Ni tycks ha en liten egen ”koloni” i Makri Gialos och därifrån kom den här vagnen som någon kanske kan förklara nere i kommentarsfältet:

Efter karnevalståget drog sig de flesta till caféer och tavernor. Festen fortsatte hela kvällen!

”Clean Monday”

Natten till idag inleddes fastan med en gudstjänst där man ber varandra om förlåtelse. Man ska inleda fastan med rent samvete och första veckan kallas ”Clean Week” då man ska fortsätta rena sig genom att bekänna sina synder genom bikt. Och städa sitt hus ordentligt!
Under dagen går man till stranden och flyger drake. Jag hittade en drakförsäljare på sta’n:

Det är helgdag idag så allt är stängt utom några caféer och tavernor. De flesta åker till någon bytaverna under dagen eller kvällen där det ibland också bjuds på levande musik. Man äter bönsoppa och sådant som kommer från havet, t ex räkor, bläckfisk. Jag ska ikväll traska upp till vårt kafenio vid marknadsgatan och äta gott. De grillar kött också så jag behöver inte välja. Tror att jag tar det som låter godast helt enkelt!

Det är förlåtelse för synder som är fastans tema. Fastan varar i 40 dagar, den slutar på påsknatten i och med Jesus uppståndelse. Katolikerna firar fastan något annorlunda än de östliga kyrkorna och vi protestanter firade fastan fram till reformationen på 1500-talet.

Fastan handlar inte bara om att inte äta kött utan det finns flera regler som har olika perioder och det blir mer och mer strikt ju närmare man kommer slutet. Reglerna kan t ex vara att inte äta ägg, att inte äta något som har med oliver att göra (inte heller använda olivolja!). Det är mestadels äldre människor som följer fastereglerna. Det finns också de som kompromissar genom att följa vissa fasteregler eller bara följa dem inom hemmets fyra väggar.

Imorgon är det vardag igen och vi kan börja se fram emot nästa festlighet: nationaldagen den 25 mars.

3 tankar på “Karneval och ”Clean Monday”

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Åhhhh vilket fint karnevalståg ni hade hos er!! MYCKET finare än Loutraki någonsin har haft hos oss! 🙂 . Fina vagnar och kostymer, wow!! Och jag kunde inte se en enda nedsprutad vagn i videon. Jag har inget emot att folk kastar serpentiner o konfetti på karnevalsdeltagarna, men det där vita kladdet som ungarna tillåts spraya på allt o alla, så trist! 😦 . Vad som var ovanligt i år i Loutraki, var den enorma mängden folk, jag har aldrig sett på maken! :O Proppfullt på alla gator, strandpromenaden, caféer och tavernor. Det fina vädret hade nog sitt finger med i spelet.
  Kul att AEK är så poppis på Kreta! De är ju från norra Grekland, min man är stenhård AEK-fan, kanske inte så konstigt, hans far kom ifrån Drama.
  Vi fastar inte här i vår familj, endast den sista veckan före påsk, då blir det endast vegetarisk mat, vilket jag gillar. Det finns ju så mycket gott att välja på: fasolákia, fakés, fassoláda, gigantes sto fourno m m. 🙂 . Jag minns att min grekiska svärmor inte ens åt olivolja under veckan före påsk.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det sprutades vitt kladd, men inga störiga mängder. Vi hade ovanligt mycket folk. Jag hörde att folk börjat tröttna på karnevalen i Rethymnon för den har blivit för stor så det är svårt att hitta parkering, någonstans att äta osv. Därför säker sig fler och fler till mindre karnevaler. I år hade vi flest deltagare i tåget någonsin!
   Jag tyckte det var lite konstigt att de hejade på AEK, men motståndaren var Olympiakos och Aten står inte så högt i kurs här nere så kanske det är därför… 😉
   Ska man fasta ”på riktigt” är det tydligen en massa regler har jag förstått. Inte konstigt att bara äldre följer alla regler, andra har kanske lite annat att sköta också…

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    I Loutrakis fall tror jag folkmängden berodde på det fina vädret, närheten till Aten, den en gång så populära grekiska popgruppen ONIRAMA samt att folk sparar sina surt förvärvade slantar till att åka på utflykter på nära håll.
    Haha, lite underliga orsaker till att gilla ett fotbollslag, har tydligen inget att göra med hur laget/lagen spelar 😛
    Precis, den yngre generationen har inte tid att följa alla religiösa regler, många gör nog som vi, fastar endast den sista veckan före påsk 😉

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s