Med vänster hand

Jag måste erkänna att det här inlägget skrivs lite med vänster hand och något okoncentrerat. Eftersom väderprognosen lovade åska och regn denna veckan har jag inte gett mig ut på vandring utan fokuserat på bokskrivandet. Och det har gått riktigt bra och varit roligt. Nu är jag i slutet och filar, blir väl klar i början på nästa vecka. Se’n är det dags att ta reda på nästa steg.
Imorgon blir det inget bokskrivande för då ska vi fira ochi-dagen. En del påstår att det är Greklands andra nationaldag vilket är fel för Grekland har bara en nationaldag och det är i mars. Ochi-dagen (ochi betyder nej) firas till minne av en mycket modig handling av premiärministern 1940. En italiensk ambassadör framförde ett ultimatum från Mussolini: kapitulera och ni blir inte angripna. Svaret från Metaxas var alltså nej och på morgonen gick italienska trupper in i Grekland som då drogs in i andra världskriget. Och resten är, som det heter, historia.

I övrigt har veckan bjudit på ångest, funderingar och förvåning.

I början av veckan upptäckte jag att de två butiker som sålt knäckebröd nu har annat på hyllorna. Kris och katastrof! Vad ska jag nu ta mig till? Vitt bröd är bara inte att tänka på med en midja som verkar bli blygare och blygare. Sluta äta verkar inte vara en bra idé. Få skickat från Sverige överspänt och de går ändå bara sönder. Igår var jag ute en kort promenad, tog en vända in om nya super marketen och vad faller mina ögon på omedelbart? Just det, knäckebröd! Så nu har jag en ny hovleverantör och jag kan leva igen.

Nerverna är dock i högspänning. Några hus ifrån mitt har någon skaffat hund, en stor, som tillbringar sitt liv på balkong på tredje våningen. Givetvis är hunden både rastlös och frustrerad vilket resulterar i att den skäller på allt som rör sig. Snart balanserar jag bort till honom via räcken på balkong och takterass för att strypa honom långsamt.

I veckan kom jag till skott med att kryptera min hemsida. Eller rättare sagt jag kom till skott med att köpa certifikatet. Installationen visade sig bestå av flera steg med nedladdningar, konfigurering, flytta filer. Jag kände förtvivlan knacka på dörren och gav hellre upp. Certifikatet ligger i tre år så en dag när jag är i riktigt bra form eller stöter ihop med en hjälpande människa kan det aktiveras.

En som nog inte heller har haft en så rolig vecka är Tsipras. Han var ju i USA och träffade bl a deras pajas. Bland annat resulterade besöket i ett avtal mellan Grekland och USA om uppdatering av jaktflyg. Inte hel uppdatering utan en deluppdatering. Jag går fortfarande och funderar över om det var ett klokt eller dumt drag av regeringen. Förlorar man väljare på att de tycker att så’nt finns det minsann pengar till medan pensioner sjunker och skatter höjs. Eller vinner man väljare på att visa kraft och handling utåt, dvs främst gentemot Turkiet. Det är ju ett känt faktum att ett samhälle i kris och splittring kan enas genom att uppmärksamheten riktas mot en yttre fiende. Knepigt det där. Jag får nog fundera lite till.

Igår sjönk nästan hela Chania i störtregn och storm. Idag har vi här nere fått stilla regn under förmiddagen, men vi behöver mycket mer. Glädjande dock att höra det underbara ljudet!

Ett litet öga har jag haft på Sverige och upptäckt att jag är hopplöst ”ute”. Får väl göra som andra s k minoriteter och skapa en särgrupp. På sociala medier har #metoo exploderat. Hur jag än vänder och vrider på mitt liv och hur långt bak jag än går så hittar jag ingenting. Kanske ska starta en egen kampanj med #menot.
Och jag såg en mystisk ”artikel” flimra förbi om att någon stolle önskar att alternativa högern ska bli lika populär i Sverige som i USA. Jag tar mig för pannan!

När jag behöver vila en stund från skrivandet umgås jag med herrar. Två stycken närmare bestämt: herr Ehrenmark och herr Olsson. Dessa underbara och kluriga kåsörer som både roar och oroar, Ehrenmark har dessutom skrivet en hel del kåserier om England där han bodde i många år och de får en ny vinkling nu i och med Brexit.

Och innan jag slutar ska jag givetvis avslöja svaret på den lilla tankenöten (!) jag gav i förra inlägget: det finns inga nötter på pinjeträd så var kommer pinjenötter ifrån? Som jag har gått och spanat efter de där nötterna, t o m tvivlat på att pinjeträd verkligen var pinjeträd. Svaret är att fröna som sitter inuti kottarna har ett ganska hårt, skyddande skal och det är troligen därför de kallas pinjenötter när pinjefrön är det korrekta.

Jag har nya foton att ladda upp, men det får bli en annan dag. Nu ska jag bygga upp och pussla ihop det oväntade slutet…

Ha en skön och fridfull helg!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information http://inspirewiz.com
Välkommen!

8 tankar på “Med vänster hand

 1. Kristina J

  Jag tycker du skall höra med dina grannar om du kan ta med dig hunden ut på promenad, är den stor har den inga problem med att vara ute och gå några timmar. Så blir hunden nöjd och slutar skälla och du blir också nöjd

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Inte aktuellt. Som gammal hundinstruktör och hundägare vet jag vad en hund i det frustrerade tillståndet är kapabel till och det är inget som jag klarar av. En hel del lägenhetshundar här nere lever ett sämre liv än många av de lösspringande hundarna.
   Men sällskap av en trevlig jycke på vandringarna hade varit mysigt!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hallå! 🙂 Här några kommentarer från mig:
  1) Knäckebröd. Är den nya supermarketen möjligen kallad Galaxias (”to Ellinikó supermarket”)? Hos dem köper jag mitt knäcke här på norra Pello. Wasa, både det vanliga och det vita Delikatess.

  2) Jag tycker du ska strypa ägarna till hunden istället. Inte jyckens fel att den blir lämnad ensam 😦

  3) Idag har vi fått veta att inget avtal mellan USA och Grekland är undertecknat, klappat o klart, betr deluppdatering av grekiskt stridsflyg. Däremot sa Tsipras i sitt tal idag att förhandlingar pågår.

  4) Var glad att du inte har upplevt något av det som menas med #metoo! Relativt gammal som jag är, så har jag upplevt detta i olika former ända sedan tonårstiden i Sverige, från 50-talet och framåt,
  Jag tror inte att dessa män kommer att sluta trakassera, bara för att denna ”kampanj” pågår, men jag tycker det är bra att saken blir uppmärksammad och kanske vissa killar/män får en tankeställare och tänker sig för både en o två gånger (av rädsla för att kanske bli officiellt utpekad och ”valsa runt i pressen”). Tjejer/kvinnor kanske också blir mer modiga och vågar säga ifrån (vilket jag själv inte vågade).

  5) Jag älskar också Ehrenmark och Olson! Vilken härlig humor!! Det finns en annan kåsör jag också älskar, Stefan Andhé. Han brukar skriva i Året Runt nuförtiden.

  Lycka till med slutklämmen på historien i din bok, ha en fin OXI-dag och mysig helg, kram! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   1. Nej, den börjar på S (kan ingen jäkel komma ihåg grekiska namn…). Innan hade INKA och en mindre, lokal butik.
   2. Jag vet inte vem ägaren är så det skulle få oerhörda konsekvenser om jag satte igång med att decimera invånarna i gamla sta’n.
   3. Kunde tro det!
   4. Tänker inte ge mig in i diskussionen eller vad man ska kalla det, den har gått överstyr.
   5. Honom gillar jag också!

   Tack och tack detsamma! Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Kan det vara Sklavenitis, affären där du nu köper knäckebröd? De blir bara större o större (Sklavenitis alltså), sedan de tog över den stora varuhuskedjan Marinopoulos, som gick i konkurs för ett tag sedan. Bra gjort, de anställda slapp att bli arb.lösa 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Det stämmer säkert för de är i Marinopoulos lokaler! M hade två butiker här i sta’n och nu finns S i båda. Och det var antagligen också därför jag kände igen mig i butiken, det kändes inte nytt eller annorlunda jämfört med tidigare.

     Gilla

     Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Vad kul att jag hade rätt! 😀 Vi häruppe har Galaxias nästan överallt, de tar över många konkursfärdiga varuhus. Men vi har en butik i centrum av Loutraki, som har haft många namn/ägare genom årens lopp, bl a har den spanska firman Dia har haft den. Nu senast hette den Marinopoulos, men just nu heter den Sklavenitis. För att minnas namnet, kan du tänka på det grekiska namnet för ”slav” = Sklavos. Inte så roligt namn kanske, men det är ju den stackars ägaren som ”begåvats” med detta efternamn, lol.
    Ha en fin vecka, just nu duggregnar det här hos oss! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     He, he, bra kom ihåg-hjälp!
     Det verkar regna överallt utom här. Allt vi får är mörka moln som samlas, ligger kvar ett tag och sedan försvinner. 😦

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s