Vandring och utställning

En vecka sedan förra blogginlägget. En fullsmockad vecka. Vi kan hoppa över matförgiftning, inställt tåg och felkörning i ett av mina hat- och ångestobjekt (andra kallar det ”E6 förbi Göteborg”) vilket kunde resulterat i att detta skrivits i Oslo.
Förutom att träffa digitala vänner i ”verkligheten”, hälsat på en kär vän i Karlstad och hämtat en väldigt trevlig hyrbil har jag vandrat och varit på utställning.

Egenkomponerad vandring

I kända trakter kan man ha lyxen av närhet till vandringsmöjligheter. Vi har haft sommarstuga uppe i Sofielust/Örnaberga så jag knöt samman olika skogspromenader till en vandring.

Vi gick ut genom dörren, svängde vänster och medvandraren Bojana sa: ”Jag kan inte fatta att vi bara ska gå iväg utan att först åka tåg, buss eller bil!” Nere vid havet tog vi in på Skåneleden som vi sedan lämnade för att ge oss inåt land i skogen. Fast det kändes mer som att ge sig in i tät, fuktig djungel även om jag aldrig varit i en så’n. Naturen är helt otrolig denna sommar! Den grönskar och prunkar över alla bredder. Det går nästan att höra hur växtligheten lever och är igång. Och den är nästan påträngande, som om den vill attackera eller suga in.

 

Ett tunt, stilla regn en liten stund, annars bra vandringsväder med växlande molnighet. Och vindstilla vilket alltid ger ett extra lugn och en speciell fridfullhet. Smultron frestade, svampar stora som dasslock visade upp sig, fåglar orkestrerade. Man vände sig inåt, vilande som i en trygg vagga. Det gör gott för själen.

Så kom vi till en avgörande punkt – börja vandra mot hemmet igen eller fortsätta till Gyllebo-sjön. Min något medtagna mage fick avgöra så för säkerhets skull vände vi hemåt. Väl tillbaka i Baskemölla tog vi en kort mat- och toapaus innan vi körde upp till Gyllebo-sjön. Avslutning på dagens vandring blev ett varv runt sjön.

Totalt strax över 5 timmars vandring med inslag av hav, sjö, bäck, skog, åker, grusväg, stig, terräng. Och en dansbana! Vad kan man mer önska sig?

Bro över till nästa

Igår åt jag lunch i Storstugan vid Tjolöholms slott. Ett gäng vid grannbordet diskuterade vart de skulle åka på nästa resa och vad de skulle göra. De konstaterade att de var ”färdigseglade”, valde bort paddling och sedan koncentrerade jag mig på min Biff Lindström. Plötligen sa en i sällskapet att ”vi kan vandra”. Någon konstaterade att då måste man ha tält och ”skaffa en massa annat”. Så synd när människor tror att vandring måste kombineras med friluftsliv. Det måste det inte alls, det är två olika saker som råkar passa bra ihop om man så önskar. Varför inte börja med dagsvandringar för att se om den biten passar, om man tycker om det. Sedan kan man bygga vidare om man känner för det eller fortsätta sina dagsvandringar. Och det måste inte vara tält utan kan vara stugor, b&b, vandrarhem, hotell. Och man måste inte förbereda mat flera dagar i förväg utan kan gå till dukat bord. Var och en ramar in vandring på sitt sätt. Det finns inga rätt eller fel.

Utställning

Så varför var jag vid Tjolöholm? Jag har varit där tidigare och då sett slottet. Denna gången var jag nyfiken på utställningen av kläder från tv-serien Downton Abbey. Guiden var bra, kläderna var uppställda i olika rum så vi fick se bitar av slottet också. Och det var tur det för utställningen var tunn. Inte värd att köra dit bara för den och 150 kr var för mycket.

En sak som jag tycker är så konstig är folk som går på utställning och fotograferar allt de ser. Varför är de inte här och nu? Suger in alla intryck, lyssnar på guiden eller läser på informationslappar? Det mesta går att hitta på nätet idag så det kan inte vara därför. Är det för att visa att man varit på en speciell plats?
Antagligen är det jag som är fel ute för jag är så koncentrerad och fokuserad, suger åt mig som en svamp, sjunker ner i fantasin och tankarna seglar bort. Har väl nå’t fel på min förmåga att göra flera saker samtidigt.
Fast visst är det konstigt när en besökare i gruppen säger åt en att man ska flytta på sig och vänta gå fram för den ska ta foto!? Jag visste inte att det var en fotosafari….

Så är det söndagskväll och nu kan jag inte sitta här längre utan nu väntar Vera. Ha en skön kväll!

PS.
Foton på min flickr-sida!
Huset är nu ute till försäljning, bl a på hemnet! Intresserad? Sprid gärna!

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor. 
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!

 

11 tankar på “Vandring och utställning

 1. Jan-Erik Öhlund

  Nu vet vi att dina ben och intellektet fungerar! Min undran är: Hur står det till med tennisarmbågen? Dessutom: Hur går det med författandet?
  Kram från Jannis, som snart får uppleva Ierapetravärme!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det visste ni väl redan att de fungerar!? 😉
   Tennisarmbågen var nästan bra, men så blev det lite mycket rensande och sorterande med en del bärande. Men den blir nog bra bara jag kommer hem till Ierapetra!
   Författandet står stilla pga sorterandet. Det tar lite på krafterna att stänga ner ett hem med två liv. Många tankar far genom skallen – kanske kan användas i författandet!
   Avundas inte de som är i Ierapetra när jag tittar på meteo.gr. Här i Skåne har vi snart vatten i knäna och bleka ansikten, men hellre det.
   Ha det gott!! Kramar

   Gilla

   Svara
 2. Britt-inger Jensen

  Hej Ia håller med dig det är för varmt på Kreta nu. Alltid lika bra skrivet. Lycka till med husförsäljningen:. Ha en fortsatt bra vecka!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Såg på prognosen att det ska vara 35 gr (kännas som 38) kl 9 på torsdag. Då har man inte sovit mycket för nätterna är också varma. Jag känner verkligen med de som jobbar och som kanske möter en hel del irriterade turister. Att de orkar!
   Bra vecka till dig också!

   Gilla

   Svara
 3. juliann66

  Blä, matförgiftning är inget vidare och tar mer på krafterna än man vill tro!
  Jag som trodde utställningen på Tjolöholm var mäktig, nu känns det inte lika lockande att åka dit.
  Sa du inte till bordsgrannarna att åka till Kreta och vandra med dig?! Fast, du har ju semester… eller inte, när jag tänker på allt jobb du har med hustömning och försäljning.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Usch ja, det var inget vidare på söndagen. Och vandringen var skön på måndagen, men på eftermiddagen slumrade jag till på en buss. Det fanns inte så mycket energi kvar…
   Tjolöholm är fascinerande i sig, men klädutställningen var mager. Fast jag hade kanske för stora förväntningar.
   Nja, det kändes lite påfluget. Börjar tro at mitt koncept är för enkelt – folk verkar gilla komplicerade upplägg med inga andningshål…
   Det kan också vara semester att göra något annat än det man brukar göra. Bara lite trist att sommarvädret är så hopplöst här i söder.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. juliann66

    Fördelen med det usla vädret är att det inte känns alltför tungt att jobba inomhus och längta ut till solen 🙂
    Vi har nog haft bättre väder än du, Skåne har varit väldigt regnigt har jag hört från flera håll.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s