Vilse på planeten

Det är förvirrande att bo där men vara här. (Och för dig som haft den stora oturen att inte ha hittat bloggen förrän nu kan jag förklara att ”där” är mitt hem i Ierapetra på Kreta. Och ”här” är Skåne där jag är född och uppvuxen på Österlen vilket jag besöker denna sommar.)

Ta pengar, till exempel. Grekerna säger att det går att se vilka som är skandinaver när de ska betala för de är osäkra på euro-sedlarna och euro-mynten. Jag tycker väldigt mycket om de nya svenska sedlarna, men mynten! Hur tänkte ni där? Glänser så man blir bländad och svåra att särskilja, i alla fall en- och två-kronor.
Jag blir alldeles vilsen när jag ska betala!

Var i Malmö för lite mer än en vecka sedan och döm om min förvåning när jag upptäcker att ölgängets gamla vattenhål inte längre finns! Någon har kört ut Harry’s från sta’n. Varför har ingen ringt till mig och frågat om det gick för sig? Var ska vi nu bli av?
Man kan bli vilsen för mindre.

I veckan besökte jag Simrishamns kyrka där det hänger två ikoner. Och jag läste på nätet att Sverige fått sin första kardinal. Alltså, hur ska vi ha det nu? Är vi fortfarande ett protestantiskt land eller? När tänkte ni informera mig?
Kanske vi bara är vilsna allihop.

Skulle äta lunch en dag och på menyn fanns grekiska rätter. Nej! Jag vill ha svensk mat så det blev panerad rödspätta med remouladsås. Så slog det mig att folk åker utomlands och upprörs över matställen som serverar svensk mat, men det omvända går tydligen bra.
Vilset bland pannkakor och crèpes – vad ska vara var?

Språkförbistring är inte bra. På Apoteket i Simrishamn förklarade jag för den lilla rara personalen vad jag önskade vilket resulterade i absolut ingen aktivitet mer än att hon tittade storögt och frågande på mig. Jag hade ramlat ner i min österlenska skånska och hon var ”uppifrån”. I alla fall pratade hon så. Ett ögonblick övervägde jag att gå över till engelska, men det verkade ju konstigt eftersom hon var ”invandrare” och jag ursprungsbefolkning. Lite tillspetsat, jag vet. Engelska är mitt huvudspråk där, men här borde mitt modersmål fungera. Eller kanske jag kan prova österlenska där!
Inte bara vilset utan också rörigt.

”Så du är hemma?”. Nej, jag är ju inte det. Jag har åkt hemifrån Ierapetra för att besöka Skåne. Fast jag kommer ju härifrån, men hör hemma därifrån jag rest. Och som också är dit jag längtar. Men visst vet jag var jag är just nu! Eller…
Jag är inte vilsen, men blir vilsen av vilsna samtal.

För övrigt är det fler än jag som är vilsna. Den 7 juli startade mer än 60 bränder i Grekland pga det överhettade vädret. Det råder eldningsförbud, man ombeds inte kasta fimpar eller arbeta med maskiner som kan kasta gnistor eller använda grillar osv. Starka vindar gör det svårt att kontrollera och släcka. Vad tror du händer med alla smådjur, insekter, kryddväxter och träd? Jo, de blir alldeles vilsna!

Nu ska jag försöka leta mig ut i köket och kasta ihop lite mat. Imorgon ska jag besöka Lunds lasarett. Kanske de kan råda bot på vilsenheten?
Ha en skön kväll!

PS. Jag har laddat upp foton på min flickr-sida!

Vandra med mig på Kreta – erbjudande på hemsidan http://inspirewiz.com!!
Välkommen!

14 tankar på “Vilse på planeten

 1. juliann66

  Egentligen är det ju svårt att ”gilla” att du känner dig vilsen i/på planeten 🙂
  Våra nya slantar är urkorkade, eller ”ku’korka” som vi säger där jag kommer ifrån. När vi som bara har glasögon för ”syns skull” knappt kan se skillnad på dem, hur är det för de synskadade och riktigt skumögda? Jag hör det ju varje dag på jobbet, det är minsann inte lätt!
  Så tråkigt med språkförbistringen, men jag börjar först nu förstå ditt modersmål så smått, så jag har viss förståelse för apotekspersonalen 😉
  Hoppas besöket på lasarettet blir angenämt, dvs inte är något allvarligt.
  Ha det gott! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Om man flyttar till ett annat land hojtar alla att man ska lära sig språket vilket jag håller med om. Men det gäller väl även om man flyttat till en annan del av ett land, dvs att man måste anstränga sig och försöka förstå? Jag begär inte att folk ska lära sig en massa dialekter, men…ja, ja.
   Det är nog inget allvarligt, bara att jag behöver lite råd med en nyckfull krämpa.
   Detsamma!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. anette lärjedal

  ” Vandring ” sker på många olika sätt, nivåer, plan, verklighet, drömmar med mera. Kul läsning över din ” eftertänksamhet ” och bilder. Få inte ” skoskav ” nu. Må gott 😋

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ibland är förändring utveckling, ibland inveckling. Blir lite jobbigt när man liksom inte varit med i själva processen utan bara landar….nästan som en alien… 😉

   Gilla

   Svara
 3. Birgitta S

  Hej!
  Ja du skall man skratta eller gråta över dessa nya mynt som kostat satan att införa när vi troligtvis ändå kommer att få euro inom x antal år och sen är de svåra för blinda att känna igen (om jag förstått rätt) jag lär mig nog det är nog bara ovana o sen att jag inte vill byta tycker det är onödigt. Sen lär det ta tid innan jag kan dem då man knappt har några kontanter längre allt körs på kort även om det bara är 20kr för en korv på stan med stark senap så klart!
  Hoppas du trots mynt o annat har det trevligt på ditt Sverige besök.
  Hälsningar Birgitta S

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   20 kr för en korv betalar jag kontant. Det är tuffa avgifter på kort för företagare så det tycker jag de kan slippa på små summor.
   Bara att få vara i den svenska sommaren är trevligt!!

   Gilla

   Svara
     1. barabrittiskt

      Ja jag har heller aldrig fått dåligt bemötande där och hon kan ju haft andra sidor vi inte vet om men det var en tråkig historia (och så är det inte så irländskt längre utan mer restaurang än pub men absolut helt OK).

      Gillad av 1 person

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s