Jag är fortfarande vid liv

Jag undrar om jag haft så här långt uppehåll i bloggen någon gång. ”There is a first time for everything” heter det visst. Allt under kontroll här på Österlen tänkte jag skriva, men det stämmer inte. Vädret är totalt bortom all kontroll. Det kan vara sol här i Baskemölla och regna i Simrishamn. Och vädret skiftar minst 2 gånger per dag. Nu har jag gett upp. Det går inte att planera något utan man får ta det som det kommer. Trist är det, det blir lite rastlöst. Skulle vara roligt med några vackra, stabila solsommardagar.

Förslag till ny plikt

När jag gått här och sorterat och fixat (min mor flyttade till äldreboende i februari så huset ska nu säljas) har ett förslag till en ny plikt växt fram. Vi har ju skolplikt som gäller från en viss ålder och mitt förslag är liknande. Jag vill inte krångla till det. Jag föreslår att det införs en rensplikt som infaller den dag pension börjar tas ut. Rensplikten innebär att gå igenom allt man samlat på sig genom åren, sortera upp, kasta osv.
Det som är lite oklart än så länge är hur lång tid man ska ha på sig (ett år verkar väl rimligt) och hur det ska kontrolleras att plikten uppfyllts. Ett gäng kontrollanter kanske! Det skulle kunna vara ett bidrag till att få ner arbetslösheten. Här uppstår plötsligen indirekta vinster! Ibland, eller rättare sagt ganska ofta, fylls jag av beundran över mig själv!

Turist i Lund

I förra veckan var jag på neurologen i Lund och passade då på att strosa omkring lite i det som var min hemstad i nästan 37 år. Många som besöker Lund gör det för att se domkyrkan och sedan far de vidare. Synd, tycker jag. Sta’n har så mycket mer att bjuda på!

Har du gott om tid och lust så följ ”Hälsans stig” som finns i flera svenska orter. Information finns på nätet, turistbyråer o likn. ”Hälsans stig” i Lund tar dig förbi olika grönområden, stadsdelar, universitetet med mera. Du får en bra och fin bild av Lund!

Har du inte lust att gå ”Hälsans stig” så leta i alla fall upp ”Nöden” som är en gammal stadsdel som just nu är full av blommande stockrosor. Besök Botaniska trädgården där du kan ha picknick på gräsmattorna, fika på caféet, spankulera omkring och njuta av alla blommor, träd, buskar. När jag var där fick jag plötsligen en bild av Kretas berg för mitt inre öga. Det visade sig att jag kommit in i en del med krydd- och medicinväxter. Några av de växterna finns vilt hemma i bergen.

Lund har en spännande historia. Var du än går i sta’n kan det hända att du under dig har en gammal kyrka eller ett kloster. Lund hade en storhetstid som religiöst centrum vilket också lockade till sig hantverkare, köpmän med flera. Besök Kulturen! Den ska jag besöka i sommar för där pågår utställningen ”Hasse och Tage”.
Och vill du känna ännu mer av historiens vingslag så besök monumentet över Slaget vid Lund.

Det finns många fina delar i sta’n och givetvis är det så att en del delar tycker jag har förändrats till det sämre. Men det behöver vi inte orda så mycket om. En sak vill jag peka på: Lund har alltid varit väldigt bra på att ha lite känsliga fingertoppar när det gäller centrum. Givetvis finns Domus-hus också i Lund, men man har inte gått fram så hårt som i t ex Malmö. Tills för några år sedan. Om du besöker domkyrkan så förvånas du kanske över den fula, insprängda byggnaden på ena sidan av domkyrkan (gå på andra hållet upp i Lundagård mot universitetet istället!). Det är Domkyrkoforum som är ett besöksforum och byggnaden delade invånarna i två läger: fult och felplacerat, fint och rätt placerat.

Foto från Lund och från en promenad i Simrishamn finns på min flickr-sida!

Läsa är roligt…eller?

Vädret inbjuder till att läsa mycket, men tiden har gått till annat. Jag har också tappat lusten lite att läsa, det känns trist. De tre senaste böckerna jag läste (varav två översatta) hade så dålig svenska så jag blev både förbluffad och upprörd. Sådana enkla saker som skillnaden mellan den/det. Det där med maskulinum och femininum, t ex ”den gamla mannen” heter det ju inte. Mellanslag före frågetecken och utropstecken. Jag har fler exempel, men nu blev jag lite nedstämd och uppretad igen så jag slutar.

Stor och viktig dag idag!

Idag hoppas jag att vädret håller sig torrt för jag ska besöka Kiviks marknad, Sveriges största marknad. Den är lite som sommarens julafton för en riktig österlening. Under mina första 54 är missade jag marknaden två gånger (förutom de första barnaåren så klart). Nu är det fem år sedan jag var där så abstinensen är stor!!

Jag ska bättra mig och inte ha så långt uppehåll i bloggen, men om solen slår till så…..man vet aldrig….  Ha det gott!

 


Vandra med mig på Kreta!

Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor. 
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!

 

16 tankar på “Jag är fortfarande vid liv

 1. Birgitta i Umeå

  Vilken fantastisk ide med rensplikt. Tyvärr skulle JAG ha kommit på det för flera år sedan.
  För många år sedan städade jag ur fars lägenhet när han avled. Han hade lyckligtvis inte sparat mycket.
  För 4 år sedan var det mors tur och hon hade massor!
  För 8 år sedan gick jag i pension. I mars flyttade vi till lägenhet. Varför började jag inte rensa vid pensioneringen???? Nu rensar vi fortfarande.

  Birgitta, som också är petig när det gäller det svenska språket.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Här finns bl a en hel vind…. Jag har varit sambo med ”bra och ha”-individer – oj, oj, vilka krockar!
   Jag har aldrig samlat på mig utan rensat då och då. Och 2014 sålde och skänkte jag bostadsrätt och bohag. Åtta kartonger och en fåtölj står i ett magasin i Malmö. Så skönt!!
   Visst blir man irriterad när språket inte flyter utan det är ”hick ups” hela tiden!

   Gilla

   Svara
 2. anette lärjedal

  Rens ” plikt ”? Låter hårt, bli äldre är redan det en rensning och osynliggörande. Saker kan ju påminna om att jag varit med en gång. Själv behöver jag inte, lägenheten med allt brann upp i februari. Sanerad men ej renoverad. Mina minnen, prylar allt borta. Tungt. Jag lever som det heter, fast kan inte njuta av mina vackra dukar, tavlor med mera från Grekland. Må gott, jag försöker.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Usch, så tungt! Svårt att föreställa sig att allt ska vara borta. Även om jag inte har många saker kvar så är det de som verkligen är viktiga för mig som jag behållit.
   Jag förstår inte vad du menar med att det skulle vara rensning och osynliggörande att bli äldre. Plikt är för mig ett vackert ord. Vad jag menar är att man i alla fall kan göra en grovrensning så de som kommer efter inte behöver stå med ett helt liv som ska ordnas upp. Det kan kännas övermäktigt och vara svårt att urskilja pärlorna.

   Gilla

   Svara
   1. anette lärjedal

    Plikt, är inte positivt för mig. Jag märker skillnad på före och efter fyllda 65. Bemötande, lyssnande, sedd, med mera är sämre efter. Nu har jag käpp och då bemöts jag till det bättre igen. Men jag utgår från mig. Och min erfarenhet gällande rensa, är att flertal av bekanta gör det, brukar vara en tanke som infinner sig. Vid viss punkt i livet. Jag har ju endast källaren nu. Tack för din blogg

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Birgitta

  Roligt att höra av dig. Jag har saknat dina inlägg. Vad beträffar rensplikt hade det inte varit så dumt när jag gick i pension för 17 år sedan. Jag har alltid varit en samlare och haft svårt att göra mig av med saker. Visserligen har jag flyttat en gång sedan dess, men ”släpade” ändå med mig en hel del. Nu försöker jag rensa, men tyvärr har jag svårt för det.

  Birgitta

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Birgitta i Umeå

  Svårast är att rensa bort tavlor (konstverk) samt böcker. Även om MASSOR med böcker har åkt till Emmaus och Myrorna ligger det böcker i skåp och hyllor. Många kommer vi aldrig att läsa eller återläsa, det vet jag. Men, men,,,,
  Tavlor har man alltid ett speciellt minne av. När, var, hur en tavla har tillverkats eller köpts. Lite har man ju även gjort själv, ranor, batiktavlor, fotos m.m. Men det är många som ligger i flyttkartonger förtfarande. Oj, vilka minnen, jag blir riktigt nostalgisk!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Minnena kan ingen ta ifrån dig, Birgitta! När jag sålde mitt bohag behöll jag 5 böcker som jag kände att de kan jag inte skiljas från. Har jag saknat alla de andra? Inte ett dugg.
   Tavlor är lite värre, de behöver du kanske bara sortera lite. Dels vet man inte hur värdet blir framöver, dels är det fantastiskt roligt med sådant man gjort själv. Eller som man vet vem som gjort det. Skriv på baksidan! När min fars fabror dog fanns det ett album med gamla studioporträtt. Uppklädda, fina människor. Men ingen hade skrivit något så vilka var dom? Ingen levande visste. Så’nt är väldigt, väldigt synd.

   Gilla

   Svara
 5. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Ett utmärkt förslag om rensplikt, men det faller tyvärr på kontrollen 🙂 Ingen annan än den som rensar kan bedöma vad som är viktigt att spara, en utomstående kan omöjligt göra det. ”Varför har du sparat det här?” ”Jo, det är så att….”
  För 2 år sedan hade jag ”nöjet” att rensa mina föräldrars 3-rumslägenhet med tillhörande källarförråd. Jag, ensam kvar i den närmaste famljen, men jag fick STOR hjälp av andra släktingar. Gav bort, sålde på onlineauktion, kastade. Jag själv är en hamster, men min mor var nog ännu värre. På samma gång var jag tacksam att hon var det, jag fann otroligt intressanta tidsdokument från hennes ungdom, genom brev hon hade fått. Funderar faktiskt över att skriva ner det någonstans. På samma gång slog det mig, varför har JAG själv sparat alla jul- och födelsedagskort sedan Hedenhös?? Och t o m släpat med mig allt när vi flyttade till Grekland, hehe. Där fick jag mig en tankeställare.
  Det blev 8 kartonger även för mig efter rensningen, dem skickade jag ned till Grekland med flyttbil. Det mesta har jag lyckats placera ut här hemma, vackra prylar jag minns från min barndom, stort affektionsvärde för mig.
  Hoppas du hade det fint på Kiviksmarknaden! xx

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har börjat hitta lösning på kontrollen! Man tar foto före och efter. Det gjorde jag här och det är väldigt avslöjande. Man måste inte kasta allt utan kan i alla fall sortera och märka upp.
   Spara vykort?? Jag vet inte hur många jag rensat ut….
   När det gäller affektionsvärde så är det den tuffa biten för sakerna ska trots allt husas och skötas. Det gäller att hitta nå’n sorts balans.
   Jag får max ihop en kartong till mig med gamla, gamla dokument och en del foton. Sedan önskar jag att få mors brudkista, men den vill hon ha ett tag till själv så den har flyttat till äldreboendet. Se’n räcker det mer än väl!!

   Gilla

   Svara
 6. juliann66

  Jag håller helhjärtat med dig om rensandet! Mina päron har nyligen flyttat från hus till lgh, och lever troligen minst 15 år till. De hamstrar inte, dock.
  Däremot har jag en man som har hur mycket som helst och min svärmor är likadan. Vi har lite planer på att sälja båda våra hus och flytta ”ihop”, så det är nog tur att jag har massor med semesterdagar att ta ut, om och när det blir av, för då får det rensas hårt och det kan ingen av dem 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
 7. FREEDOMtravel

  Det där monumentet har jag lekt vid sååå många gånger! Klättrat på kanonerna. Samlat grodyngel i dammen i monumentsparken … Bodde i ett radhus alldeles intill parken från det att jag föddes tills dess jag fyllde 14 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s