Jag spred fel information i blogginlägget i lördags! Jag vet inte om det berodde på att jag var hög och berusad efter fredagens vandring, men tydligen var jag slarvig och alltför snabb i alla fall. Ingalill var, som tur var, vaken och skrev en kommentar som väckte mig så här kommer en rättelse: delutbetalning av tredje stödlånet är inte klart!
Här är läget:
Förhandlingarna är klara, en överenskommelse har nåtts. Den ska godkännas av grekiska parlamentet senast den 17 maj (minns att regeringen bara har ett par rösters majoritet!). Därefter ska den godkännas av euro-zonens finansminstrar och det ska ske 22 maj. Då ska också frågan om skuldlättnader upp till diskussion igen. I den frågan är positionerna låsta. Kreditgivarna vill ha med IMF som inte kan gå med så länge inte målen för Greklands ekonomi blir mer realistiska och skuldberget hållbart. Skuldlättnader vill bl a Tyskland inte höra talas om och de är i en väldigt delikat position med tanke på val i september. Väljarkåren i Tyskland är trötta på stödlånet till Grekland.
Så läget är allt annat är lugnt! Om IMF inte går in – kommer någon av parterna att vägra skriva på? Då uppstår ett akut problem i juli då Grekland ska göra en stor återbetalning (så skyfflas det pengar fram och tillbaka igen…).
Grekland hoppas få tillgång till Europeiska centralbankens program för obligationshandel. Det skulle ge visst handlingsutrymme för att stärka statskassan, antar jag.
Vi ska inte glömma att det verkar som om EU och speciellt euro-gruppen är i ett känsligt läge. Valår och politisk gungning lite här och var påverkar ofta valuta. Finansmarknaden avvaktar givetvis också alla andra händelser som t ex Brexit, flyktingsituationen (nej, den är inte löst!), hur EU ska hantera Turkiet. Och hur stabilt är Grekland med jäsande missnöje och oppositionens rop på nyval.
Generalstrejk mot överenskommelsen är utlyst till 17 maj. Det kommer att bli fler strejker och aktioner eller som en facklig ledare uttryckte det: “It will be a very hot spring”.
Det blir ytterligare nedskärningar varav en som jag inte förstår. Som jag förklarade i lördags har jag svårt att förstå pengabyte. Eller så har jag bara otur när jag tänker. Hör här:
Athens conceded fresh pension and tax break cuts in return for permission to spend an equivalent sum on poverty relief measures.
Betyder inte det att de pengar man får in på att skära ska man betala ut under annat namn? I mina ögon blir det ett nollsummespel, men matte var inte min starka sida.
Pensionsnedskärningarna ryktas bli 9 % i genomsnitt. Pensionerna har skurits ner 12 gånger sedan krisen började och med 40 % de senaste sex åren. Borde inte alla inblandade (dvs även grekerna och deras politiker) skämmas riktigt ordentligt nu? Om du undrar vad jag grundar den åsikten på så ta en titt på Greklands historia och tänk på att landet fortfarande är ett jordbruksland. De gamla har slitit ont samtidigt som de fått stå ut med olika prövningar.
Så de närmaste veckorna blir det oroligt på flera sätt och olika plan! Allt är dock inte mörker – såg precis på theguardian.com att Le Pen kasat omkull. Det finns hopp för mänskligheten!
PS. Källa: theguardian.com
Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt på vandringsvecka!
Tycker det känns som om många drabbats av uppgivenhet.. Ska träffa min advokat för att få mitt nya ägarkontrakt på lägenheten nästa vecka. Lutar åt att jag kommer att sälja den och lämna Grekland efter16 år i Porto Rafti
GillaGilla
Ia, du behöver inte alls göra ”facepalm”! 🙂 Du är förlåten, man kan inte alltid vara på tipp-topp och hänga med i alla svängar, speciellt inte om informationen är på ett annat språk (engelska, grekiska).
Tack för ovanstående info, det blev ett klargörande även för mig! Jag håller med om att det är för jäkligt att det ska skäras i pensionerna återigen, hur vore det om det skulle skäras i riksdagsledamöternas löner istället? Att föregå med gott exempel! Å andra sidan har jag hört att det inte är ALLA pensioner som sänks (fast det kan låta så i vissa media), utan de som har det bäst ställt. Vi har en nära vän, som var offentliganställd, han satt i kassan på ΔΕΗ och tog emot betalning för folks elräkningar. Han gick i pension som 50-åring och fick 30.000 kronor i månaden i pension! :O Hans pension har blivit mer än halverad sedan den ek.krisen inleddes (alltså även under ND/Pasoks styre), jag tycker inte synd om honom. Tänk vilket verkligt slöseri med pengar det var förr i det offentliga, innan krisen. I dagens läge kan man säga att det blivit helt tvärtom! En normal lägstalön för unga i det privata, är 4.500 kr/mån efter skatt, efter att de blivit 25 år. I Sverige skulle väl den summan bara vara fickpengar?
GillaGilla
Även om man inte kan vara på topp alltid så ska man inte sprida felaktig info…
Jag utgår ifrån att ”i genomsnitt” betyder att det skärs mest på de som får mest. Det är de där tidiga och höga pensionerna som är boven i dramat och som ”alla” hört talas om och förfasar sig över. Individerna kan inte lastas, tycker jag, de följde bara de regler som gällde då. Och som givetvis var alldeles för generösa…
Det där med lägsta lön är lite lurigt för man kan inte bara titta på summan utan måste räkna in skatter, kostnadsläge, hur vanligt det är med eget boende mm.
Jag är lite nyfiken på det där obligationsprogrammet. Om Grekland får vara med där kan de kanske stärka statskassan och då skulle budgetresultatet kunna förbättras och kraven för utbetalningar kanske kunna mildras. Men det tar givetvis ganska lång tid innan man ser effekterna. Allt är dock värt att prova, tror jag.
GillaGilla
Japp, det är det jag menar: att de ”glada” och slösaktiga 80-, 90- och halva 2000-talen är det som HELA den grekiska befolkningen nu får vara med om att ”betala tillbaka”!
Jag lastar inte vår ΔΕΗ-vän, han följde som du säger bara de regler som gällde då, men jag tycker inte synd om honom…
Jag, och många föräldrar med mig, tittar på lägsta lön-summan. Det är nämligen vi som får hjälpa till med barnens hyreskostnad m m. 🙂
Obligationer vet jag inte mycket om, men om det programmet kan hjälpa Grekland, så är jag FÖR!
GillaGillad av 1 person
…och jag tycker inte alls synd om grekerna, deras slösaktighet och fuskande som de dessutom skröt över alla dessa år, hade gått över styr. Jag är grek själv men skäms över mina landsmän. Alla dessa år som jag har besökt landet och följt grekernas attityd och mentalitet så är jag inte alls förvånad över denna kris, jag är bara förvånad att den inte komma tidigare. Och varför kan inte detta folks ta sig ur krisen, när alla andra krisdrabbade länder har gjort det? Kom inte med att EU (Tyskland) är hård mot Grekland, det köper jag inte!
GillaGillad av 1 person
Jag tror inte att alla slösat och fuskat, i alla fall inte i den omfattningen att det innebar ekonomisk kris för landet. De människorna känner jag med för de får nu vara med att betala andras slöseri.
Svårt att jämföra med andra länders kriser eftersom de haft lite olika orsaker, sett olika ut och haft olika förutsättningar- Den grekiska krisen är större och djupare än många av de andra och hänger inte bara samman med att lånebubblan sprack och världsekoomin krisade. Det de olika kriserna har gemensamt är att stödlånen fungerat väldigt dåligt och inneburit att många fått betala ett alltför högt pris.
När det gäller att Tyskland är hårda mot Grekland så har jag helt enkelt slutat lyssna på det argumentet. Vill grekerna ha Tyskland som nå’t sorts ”hatobjekt” så väl bekomme. Det kan lätta lite på trycket när det gäller frustration o likn, men det löser givetvis ingenting.
GillaGilla
Vilken röra och inte lätt att lösa. Hoppas allt går rätt väg!
GillaGillad av 1 person
Jag hoppas framför allt att det blir skuldlättnader. Efter drygt 8 år måste något hända, någon förändring ske. Man kan inte bara skära och skära utan det måste till lite tillväxt och framtidshopp. Vi håller tummarna!
GillaGilla