Det som inte finns finns inte.

Visst är det svårt när man köpt något, kommer hem och allt finns inte i förpackningen som man redan öppnat? Det är en annan och lättare sak att visa att något är fel och behöver bytas. Men hur bevisa att det som inte finns inte finns. Eller finns inte. Eller hur det nu blir.

Det är säkert någon som läser det här som menar att som svensk får vi träning på att saker fattas genom att handla på IKEA. Jag kan inte hålla med om det. Jag har köpt mycket på IKEA genom åren och om det inte stämt så har det varit fel på andra hållet. Det är inte en skön eller behaglig känsla. Varför finns det fler delar än vad som anges på monteringsanvisningen? Har jag räknat fel, är det inkorrekt på monteringsanvisningen eller har packeteraren räknat fel?
Det har aldrig varit alternativ ett så då har hoppet stått till alternativ tre för alternativ två är väldigt obekvämt. Det ger liksom lite skav och det känns tjockt att svälja.

Greker generellt har svårt för att lita på någons ord. Det måste till bevis, gärna konkreta sådana. De må verka tro på det som sägs, till och med instämma, men det är mest ett spel för gallerierna eller för att få slut på diskussionen. De vänder sig om och ler. Eller skakar på huv’et. Eller rycker på axlarna.

En av mina favoritbutiker är en ”hushållsalltiallobutik” där man kan hitta det mesta och ofta till bra priser. Jag har ett tag gått och tittat på nytt diskställ och till slut kom jag till ett beslut. Varför det tog tid? Ja, allt måste vägas in som modell, färg, material, praktiskt, pris.

Jag skred till handling, köpte mitt diskställ, gick till super market och glömde kassen där. Det hör egentligen inte hit så jag vet inte varför jag berättade det…. Nåja, när jag spurtat upp och hämtat kassen och kom hem (igen) så slet jag upp förpackningen som bara var genomskinlig plast (”så du kunde kontrollerat ordentligt i butiken och sluppit efterspelande besvär” – jodå, jag kan också vara efterklok…). Jag monterade ihop diskstället. Ut med det gamla och upp med det nya. Så tjusigt! Rätt mått, bra färg, stadigt. Ett riktigt bra köp!
Men vänta! Var är bestickkorgen? Den som ska hänga på utsidan på ena kortsidan (vi återkommer till detta konstruktionsfel)? Det fanns en bild i förpackningen. Jodå, jag hade rätt, där skulle vara en bestickkorg.

Jaha, då skulle jag alltså ut på det otacksamma och svåra uppdraget att för en försäljare förklara att det som skulle finnas inte fanns. I alla fall inte i den förpackningen. Och det inte  för vilken försäljare som helst utan en grek. Hm.

Stegade in i butiken med bilden i handen och förklarade att bestickkorgen fattades.
– Gjorde den? undrade försäljaren med rynkad panna.
– Ja, nickade jag med ett lagom stort och tillmötesgående leende.
– Det var konstigt! mumlade försäljaren bekymrat.
– Det fanns inte i förpackningen? undrade han som om han misstrodde både min syn och fattningsförmåga.
(Jo, jag har försnillat den för att sälja på marknaden på lördag, tänkte jag)
– Nej, den var inte där, intygade jag.
Olustkänslan att inte bli trodd började sprida sig i kroppen, men jag höll emot och fortsatte le. Nu något ansträngt.
– Det var väldigt märkligt! sa han och nu var det tydligt att han började luta åt att lita mer på fabriken än på mig.
(Kanske jag skulle tagit med diskstället, men det bevisar ju inget om bestickkorgen…)
– Ja, jo, men så var det i alla fall, upprepade jag.
Nu började en oro sprida sig i kroppen. Hur ska jag bevisa att jag inte ljuger? Det här kommer aldrig att fungera, kanske jag ska köpa en annan bestickkorg och ha vid sidan.
– Jag vet inte om jag har fler, sa han bekymrat och började gå mot andra rummet.
Nu gällde det att hålla igen och inte rycka fram och peka på det diskställ som stod hopmonterat på hyllan.
– Har du inte fler så är det inget att göra åt, kommenterade jag ödmjukt.
Han hittade själv bestickkorgen på hyllan.
– Ta denna, sa han.
– Jag hoppas att du inte tror att jag försöker lura dig eller….,började jag medan jag tog ett fast grepp om min bestickkorg.
– Nej, nej, det tror jag inte! intygade han och viftade med handen.
Jag tackade och lämnade butiken, han stod kvar mitt på golvet med en förvånad min. Det såg ut som om han tänkte att detta var dagens, kanske veckans, märkligaste händelse. Och kunde det verkligen stämma…!?
Jag, å min sida, hade en obekväm känsla när jag gick därifrån fast jag bara fått vad jag betalt för från början. Och att om jag inte varit ”känd” i butiken hade jag inte haft en bestickkorg i min hand. Tänk om han tror att….det gör han säkert…eller….

Frågan är väl om det är jag som sätter ärlighet för högt eller han som haft dåliga erfarenheter. Eller om jag bara projicerar mina egna tankar på honom. Hur som helst – det är svårt att bevisa att det som inte finns finns inte.
Konstruktionsfelet? Diskställ med en bricka underst som ska samla upp vatten är väldigt smart så slipper man sjöar på köksbänken. Men, och nu kommer det, varför kan inte brickan göras lite, lite längre? Då hade den även fångat upp vattnet från bestickkorgen som hänger utanför! Enkelt att se med blotta ögat för en amatör som jag så vad tänkte konstruktören på? Kanske det var dags för fikapaus. Det är det i alla fall här. Nu.

 

PS. Nu finns foton från hyrbilsdagarna på min flickr-sida!

 

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta
samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt!

 

 

10 tankar på “Det som inte finns finns inte.

 1. Birgitta S

  Hej!
  Det var roligt han var väl mest förvånad över att någon kom tillbaks o ville ha allt som kulle ingå i priset? Inte vet jag?
  Men IKEA fungera klockrent de byter saker lätt även om det är något felköp jag gjort själv när jag renoverade köket ute på landet för ca 10 år sen så kom allt till bryggan på ön transportkostnad 500kr från kurvan ut till en ö o skärgården helt ok sen fick vi jag så klart själv med hjälp av den på ön som skulle montera köra upp det på flakmoppe. Allt monterat o klart men fick några saker över tillbaks till Ikea o de tog emot o jag fick pengarna tillbaks inget krångel de fattade att det tog sin stund när man skall man montera det mesta själv med en mkt bra hjälp dvs bonden på ön . Svenskar som gnölar om IKEA o tycker det blaha o billigt skit går bort de leverar bra saker som gör att många kan fixa fint för en rimlig penning. Älskar IKEA !
  Hälsningar Birgitta S

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag fick levererat från IKEA i Iraklio hit till Ierapetra – fungerade jättebra! IKEA hade visserligen köpt in tjänsten, men de hade sett till så att det ingick att paketen blev uppburna. Kanonbra!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Haha, rolig o trevlig historia att läsa, fast den kanske inte var så rolig för din del, snarare obehaglig, när någon ev inte tror på ens ord. Jag har varit med om något liknande vid ett par tillfällen, båda genom köp via grekisk telemarketing. Ena gången hade jag beställt en vara och när jag fick paketet fanns INGENTING i det!! :O . Paketet var ordentligt förpackat, ingen hade varit där o öppnat före mig. Hur förklarar man i telefonsamtal med firman att paketet var tomt?? Hur bevisa att jag hade betalat för ingenting? Efter många samtal och mycket krångel, både med firman och courier, fick jag äntligen min vara. Den andra gången hade jag beställt 2 par såna där Comfort Relax-tofflor. När jag öppnade paketet var det ena paret 2 högertofflor! Jag skrattar nu när jag skriver detta, men det gjorde jag inte då! 😛 Kvinnan på firman lät väldigt tvivlande när jag ringde, men jag skickade tillbaka det felande paret som bevis och fick ett nytt riktigt par tofflor. Jag har svurit en ed att aldrig beställa något genom TV-reklam igen!!
  Apropå att greker har svårt att lita på vad som sägs: I grekiska TV-nyheter är det så typiskt att först rabblar någon reporter upp vad någon politiker har sagt och sedan säger de: ”och nu går vi över till reportaget”, där samme politiker visas säga de saker som reportern nyss har rabblat upp!! Alltså, som ett bevis på att reportern inte har ljugit! LOL . Slöseri med tid, enligt mig, det finns faktiskt en hel massa positiva saker att rapportera om vad som har hänt i övriga världen!
  Hej! 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tomt paket – vilken story!
   Högerskorna var ju lite lättare för där hade du något att visa och byta med, men hur tänkte den som packade?
   Undrar varför de har så svårt att lita på vad någon säger. Kanske svaret finns någonstans i historien. Grekerna har kanske blivit lurade alltför många gånger av pampar och andra. Till slut blev det ett folk som bara tror på hårda, konkreta bevis. Ja, vem vet!?
   Ha en bra dag!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Hmm…om du inte har upptäckt det än, Ia, så är det (tyvärr) ett grekiskt karaktärsdrag, utnyttjat ej endast av pampar. Precis tvärtemot svenskarnas ”ärlighet varar längst”. Jag minns ett TV-inslag från 1:a April, där en reporter gick runt och frågade ”mannen på gatan” vad de ansåg om dagen till ära. Någon svarade: ”1:a April borde vara dagen då grekerna talar sanning!” 😀
    Tack, ha en bra dag själv! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag uppfattar inte greker som oärliga utan bara att de har svårt för att tro på något utan konkreta bevis. Så mina funderingar kring pampar och historia var att någonstans måste någon eller något ha lurat grekerna och det födde den där misstron.

     Gilla

     Svara
 3. Pingback: Bloggen i backspegeln | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s