Ibland vill jag bara ge upp och dra filten över huv’et

Det var tomt i skallen i lördags när jag skulle blogga och nu är det massor som snurrar runt, tröttigt och sorgset. Minns du att jag i lördags skrev att en grupp flyktingar ska placeras på Kreta? Informationen kom från en liten notis i en nättidning, egentligen innehöll den inte så mycket information. Den kom upp på facebook i två olika grupper och genast haglade kommentarerna. Och inte var det någon rolig läsning.

Jag brukar inte ge mig in i sådana ”diskussioner” därför att så många argument grundas på känslor, schabloner, förutfattade meningar och fördomar. Och jag har så svårt för att se något bara i svart – vitt. Kanske hörde jag Martin Luther King någonstans inne i minnesbanken med ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”. Visst måste man väl markera då och då? Så jag skrev en kommentar att jag bor på Kreta och förstår inte vad som är problemet. Då fick jag till svar att det kanske varit annorlunda om flyktingarna placerades i Ierapetra. Mitt sanningsenliga svar var att nej, det hade det inte.

Varför kan vi inte tänka efter lite innan vi öppnar munnen? Här jämfördes den okontrollerade flyktingströmmen på Lesvos med en grupp som placeras under kontrollerade former. Ungefär som att jämföra äpplen med päron. Kriminaliteten ska öka (??), turisterna ska avstå att resa hit, Greklands ekonomi gå totalt i sank. Att det vänliga grekiska folket ska behöva utsättas för detta (”glömt” bort alla gästarbetare som redan finns här? den charmige kyparen är kanske inte alls grek utan alban. eller bulgar. eller rumän.). Och så vidare, och så vidare. Det ifrågasattes varför inte ”arabiska” länder ställer upp, tydligen glömde man kontrollera var de flesta flyktingarna i världen befinner sig.

Kan eller orkar vi inte ta reda på några fakta? Varför diskutera om vi inte är öppna för att lära, dvs ompröva det vi tror oss veta? Varför är vi inte längre källkritiska utan bara sväljer information som liknar det vi redan vet eller för att vi tycker det låter bra? Och mina tankar går till Hans Rosling. Han lämnade oss alldeles för tidigt – kan någon annan ta vid och hålla upplysningens ljus brinnande för oss?

Så öppnade jag en bok, ”Nattmannen” av J L Horst som handlade om kriminalitet och hur den tar sig över alla gränser (precis som finansvärlden – inga liknelser i övrigt…), riktar in sig på de mest sårbara medan de respekterade tjänar pengar och nationaliteter av alla slag finns representerade. Den var väldigt bra, uppfriskande men det blev liksom lite till inom samma ämne.

Och igår gjorde clownen i väster ett nytt försök med ett inreseförbud där hela befolkningar i vissa länder döms ut som terrorister. Samtidigt är det inte han som är skrämmande utan alla som röstade på honom, alla som står på hans sida som ”rådgivare” och alla som hittar legitimitet för egen del i det han gör, t ex SD.

Så du får ursäkta om detta inlägget inte var positivt, roligt eller underhållande. Ibland är inte tillvaron det. Nu ska jag försöka skaka av mig nedstämdheten, lugna ner tankesnurret på hjärnkontoret. Fast det blir inte lätt. För om vi människor inte bryr oss om varandra, att vara kloka och medkännande – vad har vi då kvar? Ibland är det svårt att vara humanist, att tro på människorna.

Martin Luther King sa också  ”Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. De fruktar varandra därför att de inte känner varandra. De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra. De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda.”

För övrigt är det alldeles molnigt ute och vi har en sådan här vecka att se fram emot (klicka på bilden så blir den större):

Ha en bra vecka!

PS. Ny video i min youtube-kanal:

 


Vandra med mig på Kreta!
Vackert landskapet med enastående vyer, tystnad och lugn. Du kan koppla av, njuta samt få uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt!

 

18 tankar på “Ibland vill jag bara ge upp och dra filten över huv’et

 1. Lisa Brissman

  Bra skrivet Ia! Läste ju också och deltog i FB-debatten. Vissa inlägg skrämmer mig! Du skriver så fint om din tillvaro..och till sist: Jag skulle gärna ha ert väder en vecka. Här vräker snön ner, precis som våren hade kommit hit…Jag har ju sett att Grekland får busväder några dagar nu…Själv ser jag fram mot mina 38 dagar i ”Paradiset” fr o m 29 mars….det får vara vilket väder det vill 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, man blir lite rädd för en del, undrar lite hur de tänker.
   Avigsidan med veckans väder är att temperaturen faller, det blir fuktigt råkallt och då blir det kyligt inomhus igen. Jag skulle vilja ha era hus denna veckan . kanske vi kan byta? 😉
   Välkommen till Grekland!

   Gilla

   Svara
 2. Caroline

  Hej
  Ibland kan jag bli så trött på denna flyktingpolitik som man hör emellanåt, så jag bara har lust att skrika rätt ut. Har folk ingen empati längre tänker jag.
  Testade att kommentera hos dig vid ditt förra inlägg men det var krångel tror ja angående wordpressinloggning.
  / Caroline (som du träffade i Ierapetra med familj sommaren som var).

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Empati och fakta verkar saknas. Fast empati gäller kanske bara för vissa utvalda…
   Denna gången fungerade kommenterandet!
   Såg på facebook att ni ska till västra Kreta i år. Jag som trodde att ni skulle komma och vandra! Nåja, ni är välkomna i alla fall! 😉
   Hälsa resten av familjen!

   Gilla

   Svara
   1. Caroline

    Nej då ingen vandringsresa, men sambon vart lite frestad att ta Samariaravinen då när vi är däromkring men sedan kan det hända att vi dyker upp på sydöstra sidan också. Man vet aldrig, bokat de tre första hotellen nu iallafall (10dagar).
    Två hotell kvar med 2 nätter på ett ställe och 4 nätter på det sista har vi tänkt.

    Gilla

    Svara
 3. Birgitta S

  Visst är det skrämmande hur många tänker o alla dessa gästarbetare ? De är ok så länge de är billig arbetskraft. Hela flyktingsituationen i Europa är skrämmande läste om hur Ungers polis bemöter flyktingar hemskt batonger slag ta av skorna nu i vintern när det är kallt fruktansvärt .
  För övrigt har vi fått snö här i Stockholm igen vill inte ha men det känns som ett skitproblem om man jämför med hur många andra har det.
  Hälsningar Birgitta S

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är skrämmande tendenser lite överallt så det är viktigt att vi andra hörs, men ibland kan det bli för mycket och alltför otroligt.
   Var och en har väl sina problem och snö när man längtar efter och behöver vår kan vara ett. Jag kan försöka skicka upp lite vår till er! 😉

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Migrationspolitiken är ävl som den är, där är så många andra intressen inblandade. Det är mer på ”fotfolksnivå” jag reagerar och önskar lite medmänsklighet. Och eftertanke.
   Regnskurar idag, men det är ok för det behövs. Vi är inne på 3:e grå dagen med bara enstaka solglimtar – ovanligt! Kan tyvärr inte hjälpa er med våren för nu håller vi hårt i den vår vi har här! 😉

   Gilla

   Svara
 4. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Förbaskat bra skrivet, Ia! Jag såg också de där ”diskussionerna” i en av FB-grupperna, men jag lät bli att kommentera, för att…ja, mina känslor skulle ha tagit överhanden, jag blir fullkomligt rasande när jag läser vad en del folk vräker ur sig! 😦 Att överhuvudtaget lägga upp en sådan artikel i en Greklandsgrupp och sedan skriva att ”det här var ingen bra nyhet”, tyder på otroligt dåligt omdöme! Att ”glömma bort” att de flesta flyktingar är just flyktingar från krig och bombningar och sedan automatiskt tro att dessa stackars män, kvinnor o barn genast ska börja begå brott när de får en fristad i ett annat land!? Det övergår mitt förstånd…

  Det är bra att du skriver att clownen i väster inte är ensam! Amerikanarna har röstat fram honom (även om vi nog aldrig kommer att få veta sanningen om hur det gick till) och han har stöd av det republikanska partiet (som under kampanjen arbetade EMOT honom!). Jag är urtrött på att läsa hans namn i inlägg/”memes”/tidningsartiklar och tycker det är bättre att skriva ”det republikanska partiet i USA”, eftersom de står bakom honom och då måste försvara hans idiotiska påhitt inför hela världen!

  Dina citat från Martin Luther King har jag också sedan länge skrivit in i min FB-profil.. 🙂
  Jättefin video, jag skulle just fråga om det är du själv som spelar gitarr så fint, men såg att så är inte fallet 😀 Ha en bra vecka du också, kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det blir ju lite komiskt med pratet om ”grekerna” med tanke på hur många ”gästarbetare” turister redan möter på hotell, tavernor, i souvenirshopar osv. I övrigt instämmer jag med din kommentar.
   M L King sa många kloka saker. Roligt att surfa runt efter citat ibland, finns många kloka gubbar och gummor.
   Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Precis! Gästarbetarna (alltså inte flyktingar), främst från Balkanländerna samt Pakistan och Bangladesh, får ta hand om de jobb som grekerna själva inte tycker är ”fina” nog!
    M L King är nog den jag har flest citat av, han var en mycket klok man! John Lennon har sagt en del väldigt kloka saker också. Sådana ledare/opinionsbildare behövs NU! Tragiskt att de personer jag nämnt blev mördade.. 😦
    Ha en fin kväll, häruppe hos oss har vi haft solregn hela dagen 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Gästarbetarna börjar lämna Grekland nu så jag undrar för Ierapetras del – vem ska svettas i växthusen?
     Grått och regnskurar här också. Tidigt, tidigt i morse blixtar och spåregn, minsann!

     Gilla

     Svara
 5. Lena i Wales

  Jag bor i ett UK fullt av Brexit, inte kul alls!!! Så enormt många dumma kommentarer, om man samlade ihop dem och bara redovisa just dem, så skullle man tro att jag levde i ett land fullt av dumskallar! Men riktigt så illa är det ju inte,…… skriver inte vad jag tänker, bara prickar.
  Ibland lyckas jag förskjuta det och bara leva vanligt, men det är svårt.
  I alla fall önskar jag dej en bra dag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hela ”valrörelsen” inför Brexit var otrolig och skrämmande, tycker jag. Och nu gungar det i EU, men allra mest i UK, tror jag. Det kan bli väldiga slitningar. Eller så hålls det ihop, men då får nog någon stark person stiga fram. Tror att Brexit kommer att påverka Europa mer än clownerna i väster och öster. Håller också tummarna för att Turkiet lugnar ner sig och att Grekland kan få lite lugn och ro.
   Önskar dig detsamma!

   Gilla

   Svara
 6. barabrittiskt

  Ja Brexitkarusellen fortsätter! Samtliga mina inlägg skulle kunna handla om detta men jag vill ju kategorisera mig som reseblogg och får mest läsare på restipsen. Det är som om människor sätter på skygglappar varje gång man skriver negativt om deras älskade England och ändå lider jag minst lika mycket själv men det måste få pysa ut och inte bara döljas.
  Jag kunde inte låta bli att kommentera i den där FB-tråden. Det var ju för tusan 125 lägenheter det handlade om. Inte ett gigantiskt flyktingläger och hur tänker man när man gnäller över att ens semester är full av flyktingar???

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s