Sverigerapport 1

Är på Sverigebesök så bloggandet är lite ryckigt. Hoppas du hänger med i alla fall!

Det blev en lång resdag i måndags. Jag blev hämtad kl 4 på morgonen i Ierapetra och vid 14:30 var jag framme i Baskemölla på Österlen (lokala tider!). Allt gick bra, men här är några korta tankar:
– Minns du när det nästan inte tog någon tid alls att boarda ett plan? Nu tar det evigheter innan allt handbagage är stuvat. Och de flesta väskorna är större än tillåtet mått och inte vägda. Det känns inte alls bra. Konstigt att inte flygbolagen sätter ner foten. Är vi verkligen så stressade att vi inte kan vänta några minuter vid bagagebandet? Säkerhet och hänsyn kommer först, tycker jag.
– Har du hämtat hyrbil på Kastrup? Det har inte jag så detta var första gången. Lite nervös var jag för att hitta rätt på- och avfart, jag kör ju dessutom inte bil så ofta nuförtiden. Jag fick nycklar och info, men tror du att jag hittade p-huset där bilen skulle stå? Nä, jag snurrade runt ett slag, gav upp och gick tillbaka till uthyraren. Jodå, deras vägbeskrivning stämde inte riktigt, därav att det blev lite oklart. Hittade bilen till slut, en så’n där nyare bil som tutar och piper väldigt irriterande och instrumentpanelen liknar mer än julgran än en instrumentpanel i en bil. Fast det passar ju bra denna tiden på året. Det var i alla fall väldigt enkelt att hitta rätt.
– När jag körde över bron mötte solen mig och jag såg Skånes kontur. Det var ett annat välkomnande än ifjol! Men det kändes inte som ”välkommen hem” utan som ”hjärtligt välkommen”. ”Hemma” är ju nu någon annanstans…

Utsikt mot Stenshuvud från hamnen i Baskemölla

dsc02383

Gammal fiskebod i Baskemölla

Solen tyckte att den gjort sitt i måndags så igår och idag har det varit grått, grått, grått. Och dagarna är så korta. Jag är inte klimatflykting, dvs det var inte anledningen till min flytt. Jag upptäckte redan på 90-talet när vi bodde i Genève att jag mådde bättre av ljus jämnare fördelat under året. På Kreta har det härliga ljuset året om verkligen blivit en ”flyttbonus”. Och längre dagar på vinterhalvåret.
Lyckligtvis har det kalla vädret som inledde november dragit vidare och vinden har tagit ledigt – riktigt behaglig temperatur så här långt!

Det finns en del saker som man reagerar lite lustigt på när man varit utomlands ett tag, i mitt fall är det 1 år sedan jag var i Sverige. Så mysigt (!) det är att gå runt i en livsmedelsbutik och veta vad varje sak är och det man inte vet tar det bara 5 sek att ta reda på vad det är. Och jag var på Systembolaget idag. Vilket utbud! Hittade favoritvinet, men behövde ändå lite hjälp av personalen och de var lika kunniga som vanligt.
Och jag har börjat äta den ena godsaken efter den andra. Började i måndagskväll med creme fraiche…se’n har det blivit Lindts choklad, svenska köttbullar, torsk, lussekatt… Inte tillsammans, alltså.

Imorgon reser jag vidare på Österlen, närmare bestämt till Kivik. Och i helgen drabbar jag Ystad!
Ha det gott!

Den här texten har legat här så länge så jag är övertygad om att du inte längre läser den eller kanske inte ens ser den! Du ska alltså komma och vandra på Kreta med mig! Och glöm inte att tipsa ALLA du känner!! Vandringssäsongen pågår fram till mitten av juni.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS.  Berätta att du läser bloggen när du bokar så får du 15 % rabatt! 

16 tankar på “Sverigerapport 1

 1. juliann66

  Så trevligt att vädret visade sig sig från sin bästa sida just när du kommer hit! 8-10 grader varmt och sol är det inte ofta i gamla Sverige såhär års 😉
  Välkommen hit säger jag också! Hoppas du får en underbar vistelse! Kram 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. barabrittiskt

  Välkommen!

  Att jag vill ha handbagage icke incheckat har att göra med att jag där har kamera, dotterns Ipad (till studier) jag inte vill ska kastas runt på bagageband eller tappas bort. Jag har baddräkt till varmare länder dels för att min storlek är svår att hitta och dels för att jag inte vill spendera semestern på ofrivillig shopping…

  Du fick visa ID vid betalstationen väl?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag menar inte att handbagage ska checkas in, jag menar att resväskor ska checkas in och inte ligga i hyllorna inne i planet.
   De där id-kontrollerna är märkliga, absurda och nästan komiska på många sätt! Jag fick inte stanna eller visa något och såg ingen bil som stannade. Det var bara att köra igenom! Så hyr bil istället för att ta tåget om man har viktiga tider att passa.

   Gilla

   Svara
   1. barabrittiskt

    Jag flyger ju mest till England och då är budgetbolagen stentuffa med handbagaget ibland. Easyjet låter dig inte ens ha handväskan separat utan den får du knöla ner i ryggsäcken.

    Ja det retar mig otroligt att bara vi tågresenärer drabbas (kvinnor, ungdomar som behöver jobben i Danmark…) medan det faktiskt är på bildelen poliserna hittar smugglare av människor, droger och vapen hela tiden.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Såg en artikel om att ett flygbolag ska börja ta betalt för användning av utrymmet ovanför sätena. Tycker inte att det är rätt väg att gå utan väg och mät handbagaget istället, det finns ju regler. Och de som checkar in sig via nätet och går direkt till gate får de lösa på nå’t sätt.
     Såg att Rikesrevisionen verkligen ifrågasätter id-kontrollerna (delade det på facebook) och att man nu hittar ungefär 20 personer i månaden i kontrollerna på tågen. Lägg ner dom!

     Gilla

     Svara
      1. iamittilivet Inläggets författare

       Det har Aegean också som jag oftast åker med, men ingen uppmanas att placera sina väskor där trots att det bara behövs ögonmått för att se att väskan är för stor. Och ett problem återstår vid gaten: vikten.

       Gilla

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hemkänsla är skön! Jag får den känslan i en speciell kurva på Kreta där jag ser Thripti-bergen – då är jag hemma! Men visst är det något speciellt med den trakt man kommer ifrån och Skåne är alltid Skåne…. 😉

   Gilla

   Svara
 3. Birgitta S

  Hej!
  Välkommen till Sverige och njut av allt men som du skrev inte blandat. Hm det där med bagage fattar inte jag heller checka in allt utom som mobil padda dator osv det får rum i en ganska liten väska som man kan ha under sätet framför. Tycker att flygbolagen borde stoppa de med för stort handbagage vid gaten vänd tillbaks och gör rätta. Har flugit mkt och oftast med 2 barn numera är de 17 år och har sina egna kilon o bagage men vi 3 klarar oss på 2 väskor som handbagage o de går att stuva under sätet.
  Trevlig semester/vistelse i Skåne.
  Må så got!
  Hälsningar Birgitta S

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Lena i Wales

  Du beskriver verkligen bra känslan att kommat till Sverige på besök när man bor utomlands. Livsmedelsbutikerna är roligt att gå i och känna igen barndomens smaker. Svenskt lösgodis står på toppen av min lista!
  Jag drar också snar till Sverige. Kom hem till Wales från Spanien i eftermiddags. Fullt ös!
  Ha en trevlig Sverigevistelse och en fin första adventskväll!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s