Het lördag

Vinden. Har. Lämnat. Oss. Gick upp till marknadsområdet mitt på dagen och det var inte nådigt. En pratstund, lite vin och meze, så hem och stupade i soffan. Alla pustar.

Igår kväll en god bit mat i trevligt sällskap nere vid strandkanten. Då hände det som händer ibland och som är så speciellt och vackert, det går inte att fånga med kameran. Sent kom den precis över horisonten, den röda månen. Jag har aldrig sett det i Sverige, det måste ha att göra med närhet till ekvator och planeternas placering mm. Ibland ligger den kvar strax över horisonten och blir bara större och större, fortfarande röd. Ibland gör den som igår, dvs stiger litegrann, har till slut ett så intensivt gulaktigt sken sken att hela horisonten blir upplyst. Magiskt!

Jag vet att det finns sidor på internet som sparar ner på datorn att man varit där, Google ”minns” och det styr sedan vilken reklam man ser. Obehagligt och irriterande, men inte mycket att göra åt. Nu blev det plötsligen riktigt kusligt! På en sida fanns dök det upp banners på sidorna med reklam för Raid! Hur vet datorn att jag haft myror och köpt Raid? Det är som spionage eller en thriller. Kanske en internationell konspiration! Kan mina tankar och gärningar färdas i luften och fångas upp på nå’t sätt? Eller var det bara en tillfällighet? Hm…..

Jag hade filmkväll i torsdags och tyvärr blev det en besvikelse. Filmen var ”En man som heter Ove”. Lassgård ligger i facket ”favoritskådespelare” och Backman i facket ”favoritförfattare”, men det fungerade inte. Det jag beundrar med Backman är hans förmåga att skildra både det komiska och tragiska i livet, han balanserar ofta på en fin linje mellan de båda. Det gör att man ömsom skrattar, ömson gråter när man läser hans böcker. I filmen blev Ove bara en tragisk och sorglig typ. Dessutom blev det helt fel på slutet då viktig detalj uteslutits. Läs boken! Och de andra böckerna han skrivit!

Ibland när det varit skadegörelse på svenska kyrkgårdar sägs det att det beror på att vi blivit så profana, att inget längre är heligt och att det aldrig skulle hända i andra länder. Vad sägs om ett kapell där flaskor var sönderslagna på altaret och ett annat där avföring (jo, du läste rätt) var utsmetat på altare och ikoner? Det hände vid en by en bit ifrån Ierapetra. Som så ofta vid förstörelse förstår jag inte varför. Finns det ett budskap, vad är meningen eller syftet? Bristande respekt för andra och egen maktlöshet är kanske orsaken.

Väldigt snabba är vi ibland med att dra slutsatser. Därför tycker jag om theguardian.com när de rapporterar live från någon händelse. Det är fakta, källor redovisas, om en nyhet är bekräftad eller inte skrivs ut. Så är det också idag efter den tragiska händelsen i Tyskland igår. Med en gång var det kommentarer och uttalanden, t o m från ledande personer, om denna ”terroristhandling”. Då beundrar jag personer som Hans Brun: ”I det här läget måste man ha is i magen och invänta mer information.”

Nu får det bli helgläge! Ha en skön och fridfull sommarhelg!

 

VANDRA PÅ KRETA!
Kickstarta hösten eller ta en paus!
Njut av landskap och natur, låt tankarna flyga, vila och få energi!

Mer information på  hemsidan http://inspirewiz.com
Berätta att du läser bloggen när du bokar, det ger dig 15 % rabatt!

Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

11 tankar på “Het lördag

 1. juliann66

  Borta med vinden var en av mina favoritböcker när jag var liten. Eller tonåring i alla fall. Kom osökt att tänka på den när jag läste ditt inlägg. (Borte med pusten, på norsk. 😉 )

  Tack för varningen om ”Ove”!

  Ha det gott och hoppas pusten återkommer snart!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Fin beskrivning av månen! Inte så rolig beskrivning av händelsen i kapellet, jag blev riktigt förvånad att sånt händer i Grekland!
  Att datorn ”spionerar” har jag ofta känt/märkt! Det är riktigt otäckt! Ändå har jag AdBlock, så jag slipper de flesta annonser på web-sidorna. Däremot har jag märkt att FACEBOOK på något underligt sätt ”kan läsa” ens tankar!! Därför har jag just nu även installerat Adblock Plus och valt att inte se några som helst annonser! Jag får väl se hur det funkar. Om jag vill köpa något, går jag ut till en affär och letar själv, så det så! 😀
  Tack, ha en trevlig och skön helg du också, Ia!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag blev också förvånad, men idioter finns ju överallt.
   Det börjar bli lite väl mycket reklam på nätet, framför allt blir jag irriterad på allt som blinkar och flashar. Å andra sidan sett vill jag gärna annonsera mina vandringar på t ex facebook så det är lite kluvet…..fast jag flashar i alla fall inte. 😉

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    På Facebook kan du ju annonsera om vandringarna på din egen timeline, som ju du har ”officiell”. Det kallar inte jag för reklam direkt och den stör inte mig. Det är alla dessa små ”rutor” som kommer uppstickandes från sidan eller nerifrån på olika websidor man besöker jag retar mig på. De stora blaffiga annonserna ser jag tack o lov inte sedan flera år, tack vare AdBlock. Jag får små ilskna ”flashar” ibland, som säger ”vi ser att du har AdBlock, var god och ta bort den på vår sida”, men det gör jag aldrig, haha 😛 😛 I och med att jag nu installerat AdBlock Plus, så hoppas jag att jag även ska slippa dessa små rutor som sticker upp här o där samt den irriterande pytte-reklamen när man ser på en Youtube-video. Har inte hunnit kolla än om det funkar, men om du skulle vara intresserad av att installera eller veta vad Adblock Plus är, bifogar jag en länk här. Det är gratis, alltid något.. 🙂
    https://adblockplus.org/

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Jan-Erik Öhlund

  Ia, du får inte sprida ovetenskapliga teorier! (Hm). Solens ändrade utseende (form och färg) vid upp-och nedgång, har att göra med ljuspassagen genom jordens atmosfär. Luftlagret, som strålarna ska passera igenom, är ju som tjockast vid horisonten. Ta fram jordgloben och fundera.
  Ha en bra söndag. Hoppas att det inte var ”vår” by, där vandaliseringen skedde.
  Kram från / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nu blir jag alldeles förvirrad – jag skrev om månen, inte solen. Ja, jag vet att det är solen som lyser på månen och det reflekteras på nå’t sätt. Jag bara njuter av det vackra.
   Någon jordglob har jag inte, men jag vet att solen redan gått ner när vårt öga tycker att dess nederkant rör vid horisonten.
   Det var två kapell i närheten av Pachia Ammos.
   Kram

   Gilla

   Svara
 4. Jannis

  Du förstår väl att jag retas! Jag ville bara kolla, om du var med! (Hm). Naturligtvis gäller samma sak med det reflekterade ljuset från månen. Själv kommer jag inte ihåg, om jag nånsin sett månen gå ned i havet. Jag kanske kan göra det med augustimånen och i Ierapetra?
  Kram

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s