Gårdagens utflykt och dagens träff

Igår bar det alltså av till Agios Nikolaos med buss. Jag har nog inte varit där så sent i början på säsongen (dvs juni) och väntade mig många turister. Det var dock förvånande lugnt och stillsamt. Visserligen inget kryssningsfartyg i hamnen, men det är ju en känd turistort. Kanske det var för varmt.

Sökte mig in i AN:s stora kyrka, men där fanns ingen frid och ro. Det var storstädning! Flera män och kvinnor fejade och putsade. Kanske där skulle vara någon speciell ceremoni fast jag misstänker att det var pga pingsten i helgen. Tänt ljus fick jag i alla fall gjort och sökte svalka i två små kapell där jag också tände ljus så nu ska familjen vara trygg.

Min plan var att titta lite i butiker och sedan strosa runt med kameran på bak- och sidogator. Priserna är givetvis högre i Agios Nikolaos (AN) än nere hos oss, men de har några butiker med lite annorlunda och snyggt utbud. En skjortklänning kallade på mig, har letat ett bra tag efter en så’n där tunn, skön att dra på mig efter duschen eller slappa i när det är varmt. Och lite senare snubblade jag på en linneklänning i ovanlig färg så jag var ju bara tvungen, eller hur?

Snurrade runt lite efter en butik som jag läst om på nätet som säljer ”suede design”. Ah, kul! Svensk design! Hittade den, men kläderna såg ut som vilka kläder som helst. Suede, som är franska, är tydligen ett företag i Italien som säljer vissa märken. Och som har en butik på Kreta i Grekland. Och igår stod där en förvirrad skånska som inte fick allt det här att gå ihop.

Strosa blev det inte så mycket, det var för varmt och sta’n är liksom inte byggd för strosa i värme. AN är som en häftig berg- och dalbana med branta gator och många trappstegsgator (de är för branta för motortrafik). Jag har många gånger undrat över hur den som pensionerar sig kan välja att bo i AN. Jag menar, krämpor kommer förr eller senare och knä och fötter är speciellt belastade. Hur är det att plötsligen bo i en stad som man inte kan gå omkring i?

DSC01825Och eftersom lutningen är så stark måste trottoarerna byggas i avsnitt och det kan bli så här höga steg emellan!

 

 

 

 

På en sidogata hittade jag det här i DSC01827mitt tycke förfärliga huset! Allt är inte charmigt och mysigt ens i Grekland.

(fler foton på min flickr-sida)

 

 

 

Snubblade på en tomt som var en utgrävd ruin och lärde mig nå’t nytt! AN är byggt på Kamara som var hamnstad till Lato (inåt land, utanför Kritsa) som jag äntligen besökte ifjol. Jag funderade i Lato över hur de ordnade transporter av varor mm, men det fick ju nu sin förklaring. Intressant när man kan knyta ihop olika saker, när det faller på plats.

Vid fikan tittade och lyssnade jag på folk. Det är riktigt roligt att det är större blandning av nationaliteter i och med att fler kan resa (som jag skrev om i förra inlägget). Försökte räkna och gissa språk, men kom av mig. De där östeuropeiska språken är svåra att skilja på, behövs mer träning för min del.

Undvek att luncha vid kalderan (den ”bottenlösa” sjön som är 60 m djup), misstänker att det är dyrare där. Tog istället en taverna med sittplatser ute på trottoar, La Strada. Oj, så gott och prisvärt! Jag tycker om mat och älskar go’ mat.

Så var det dags att ta bussen hem och jag väntade på ett café. Det visade sig att ägaren varit i Göteborg i sin ungdom då han var på sjön. Vacker stad och vackra flickor, tyckte han. Tyvärr kom han och satte sig för en pratstund precis när jag var tvungen att gå till min buss, men det kommer fler gånger.

På det hela en bra dag även om det inte blev riktigt som planerat. Och bussen körde olika vägar så jag fick se en hel del av den vackra ön. Oj, vad det spritter i vandringsnerven…

I förmiddags fikade jag med nya, svenska bekanta (via nätet) som är på rundresa på Kreta och passerade Ierapetra. På så sätt är den digitala världen en stor tillgång, dvs när den berikar den riktiga världen med nya människor och annat som man inte annars fått uppleva. De är gripna av Kreta, varit här några gånger redan och kommer tillbaka. Jag försökte så klart sälja in vandring. Nu när jag skriver detta har de antagligen checkat in på sitt hotell i Anogia som var nästa mål.

Idag har temperaturen skruvats upp ytterligare, enligt prognosen ska det bara fortsätta. Varning är utfärdad för hela Grekland. Det blir en het pingsthelg, minsann! Jag tänker ta ledigt från firma och allt annat, hjärnan fungerar inte i alla fall och det blir nog inte mycket sömn. Bara att kasta in handduken (knasigt uttryck, förresten).
Ha en skön fredagkväll – det ska jag! Retsinan står på kylning…

SOLSTING PÅ KRETA!
Boka höstens vandringsvecka senast den 15 juli och du får 15 % rabatt!
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

 

6 tankar på “Gårdagens utflykt och dagens träff

 1. Ann-Sofie

  Sent på säsongen håller jag väl inte med dig om att det är nu. Snarare i början. Nästa gång du åker till AN, Gå ”bilgatan” från torget (egentligen en stor rondell med något monument i mitten) ner mot gamla hamnen. På vänster sida finns det en souvernir butik som även säljer kryddor i lösvikt. Mycket bra kvalitet. Även roliga prylar gjorda av olivträ. Om du från ”torget” går åt precis motsatta hållet, dvs från gamla hamnen så kommer du efter några minuter till nya marinan. Strax innan du går ner till marinan är ett litet torg/avsats med några restauranger. Den närmast gatan är OK för pizza, den i mitten drivs av två bröder i 60-års åldern och har kanongod Gyros Pita. Nästa restaurang, närmast marinan lär också vara bra. Den är ny från förra året och fanns alltså inte när vi var där.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag menade sent i början av säsongen, det blev lite konstigt.
   Det lilla torget vid marinan är gamla busstorget, där var jag förra gången jag var i AN och åt på den närmast gatan – inte imponerad.
   Varje gång jag är i AN tar jag en sväng om marinan, tycker att det är så synd att man inte får gå ut till båtarna (fast jag förstår att folk vill vara ifred). Igår två båtar med svensk flagga igår, bl a en jättefin gammaldags segelbåt i trä från Stockholm!

   Gilla

   Svara
   1. Ann-Sofie

    Nej den närmast gatan är ingen hit. Men gör hyfsade pizzor. Testa någon av de andra två någon gång. Du kan gå ut på bryggorna även om det står motsatsen. Man vill inte ha en massa spring pga stöldrisken. Men du ser nog tillräckligt ärlig ut 😊.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s