Några nyheter

I min lilla tillvaro händer inte så mycket. Var hos frissan igår, kortare och snyggare än på länge (håret, alltså…). Så jag tar och dyker ner i det lokala nyhetsflödet i form av neakriti.gr och ibland i apokoronasnws.gr. Om du undrar hur jag kan läsa neakriti.gr så går det att högerklicka och få upp ”översätt till svenska”. Lite konstiga översättningar blir det ibland så jag kan ha missuppfattat ett och annat. Nu kör vi!

Just nu: en brand pågår utanför Rethymnon och ett räddningspådrag är i full gång med att söka efter en kvinna i en ravin. Nödsituationer och dramatik.

På tal om dramatik så avblåstes pilotstrejken i Sverige ungefär samtidigt som den civila markpersonalen på vissa flygplatser i Grekland utlyste strejk 20-25 juni. Jag förstår att folk blir besvikna när de inte kommer iväg på semester och att de som inte kan komma hem blir irriterade. Lite, lite perspektiv kan dock behövas ibland. Grekland har haft ekonomisk kris i 6 år, det de kämpar för är sin tillvaro. Flygplatser och hamnar bjuds ut till försäljning enligt avtalet för tredje stödlånet, men folket accepterar det inte. Jag tycker att de är beundransvärda som orkar kämpa.

På tal om att orka kämpa så har man i Ierapetra protesterat och jobbat emot stängning av sjukhuset i ung 6 år. Härom dagen var minsann biträdande hälsoministern i sta’n så nu har hoppet tänts att regeringen lyssnar och att det kanske kan hända något.

På tal om att hända något så börjar ortodoxa kyrkan ett möte imorgon som hålls här på Kreta. Det är heliga och stora rådet som senast hölls år 787. Det är de ortodoxa ledarna som ska träffas. Den ortodoxa kyrkan är uppdelad i olika kyrkor och det saknas ett överhuvud liknande påven för den katolska kyrkan. Dock anses patriarken i Konstantinopel (Istanbul) som lite ”högre än de höga” och representerar oftast den ortodoxa kyrkan. Alltså borde mötet hållas i Turkiet, men se det gick inte pga att ryssar inte kan åka dit. Det sägs finnas en maktkamp eller ”klyfta” mellan patriarken i Konstantinopel och patriarken i Moskva. Nu kommer inte ryssarna i alla fall för de vill att det ska göras ändringar i vissa möteshandlingar. Mötet har bara förberetts i 55 år:

Efter ett extra möte i den ryska kyrkans heliga synoden, en talesman, biskop Hilarion, sade: ”Under de 55 år som den stora rådet förbereds, talade vi om behovet av att det ska vara en faktor av enhet för kyrkan och under inga omständigheter leda till splittring. Om vi anser att vissa frågor inte har klargjorts på texterna, är det bättre att vi har en senareläggning så att alla kyrkor kan delta.”

På tal om senareläggning pågår visst arbete på nya E75 i närheten av Hersonissos. Nu behöver man stänga av på- och avfarter för att jobba vidare, men lokalbefolkningen med kommunsnubbar ska protestera och demonstrera ikväll. Det går inte att stänga nu när det är turistsäsong! Jag kan hålla med om att det är dålig planering, men gamla vägen finns kvar. Det kan inte ta många minuter av turisternas tid att göra en avstickare.
Vägen är inte klar i sin helhet utan det ska byggas ända fram till de stora hamnarna (Iraklio, Agios Nikolaos och Souda) och de största flygplatserna Kasteli (ännu inte byggd…) och Chania. Om jag förstår det rätt har man skippat att bygga hela vägen fram till Sitia (tycker jag är väldigt dåligt!) och nu diskuteras finansiering av de sista 5 årens byggtid. Den modell som diskuteras är så invecklad att jag inte begriper ett dugg. Eller så är det översättningen som krånglar till det.

På tal om avstickare sköljdes en val upp på stranden ute på ön Chrissi. Av någon underlig anledning har neakriti.gr valt att ”blurra” valen på fotografierna. Varför, undrar jag. Vem känner igen en val? Surfar släktingar och vänner? (oj, det blev ju lite ordvitsigt…)

På tal om stora valar (det här blir ingen bra övergång…) ska det i Iraklio imorgon hållas en föreläsning om fetma. Övervikt är ett problem i Grekland, inte minst trist är det i de lägre åldrarna. I artikeln nämns att det är viktigt att äta rätt, att mager mat är för dyr, att kostvanorna är felaktiga, oro för ekonomi osv. Inte nå’nstans nämns att röra på sig i vardagen. Sätt bilen (spara bensinpengar) och gå! Det behövs minsann både här och där.

På tal om här och där så läste jag i engelska The Telegraph att Frankrike kan bli nästa land efter Storbritannien att rösta om utträde ur EU. En av anledningarna skulle vara att grundtanken att alla länder är likvärdiga inte längre gäller, i alla fall inte i monetära union, därför att Tyskland tar för stor plats, bl a drev och dominerade de alla beslut i förhandlingarna i Grekland. Hoppsan! Det kanske är så att EU-topparna lagt krokben för sig själva under alla ekonomiska kriser och sedan flyktingkrisen ovanpå det. Och har lyckats med en av de saker som projektet ska förhindra, dvs att någon stat blir starkare än de andra.
Grundtanken ställer jag mig fortfarande bakom och tror på, men att det ska kunna bli som ett ”förenade staterna”….nja, det tror jag inte på. Det finns för mycket historia och olika förutsättningar i de olika länderna för det. Och monetära unionen tror jag inte alls på. Men debatten i Frankrike glädjer i alla fall Madame Le Pen.

På tal om att glädjas så gör vi inte det just nu. Vi har fått rapporter om extrem värmebölja nu i pingsthelgen ”med temperaturer som kommer att påminna om Sahara”. Över 40 grader! Våra svala efternätter försvinner då temperaturen ska stiga under hela dygnet. Så här varmt har det inte varit i juni sedan 2007. Ja, det blir väl till att hålla sig inomhus och köra AC så det ryker. Eller rättare sagt kyler. På tisdag ska det lugna ner sig, det tror vi när vi ser det.
Om du som läser bloggen är på Kreta (eller i Grekland – prognosen gäller landet) just nu så ta det lugnt i helgen! Undvik fysisk aktivitet, sitt i skuggan, drick och ät. Sköt om dig!

Dödläge blir det alltså i helgen, det kommer inte att orkas många knop. Så jag ska ge mig iväg på utflykt imorgon till Agios Nikolaos. Lite miljöombyte är aldrig fel. Fast jag bor på en av de bästa platserna som finns.

971330_423122667801499_854340886_n

SOLSTING PÅ KRETA!
Boka höstens vandringsvecka senast den 15 juli och du får 15 % rabatt!
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

10 tankar på “Några nyheter

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag tycker du har en bra koll på vad som händer runt omkring, Ia!
  Jag såg på grekisk TV när patriarken Bartholomeus anlände till Kreta. Jag nästan hoppades att hans huvudbonad skulle blåsa bort och flaxa all världens väg..(fniss). Sedär, splittring inom den ortodoxa kyrkan också, precis som inom kristendomen. Min kommentar till detta är: Håhåjaja…

  Angående den grekiska flygstrejken (markpersonalen), så gäller den endast flygplatserna i periferin, alltså inte de största. Tråkigt för resenärerna i vilket fall som helst. Jag läste en kommentar från någon i vår gemensamma FB-grupp om Grekland, att strejken skulle gälla på grund av att personalen är rädda för ISIS!! :O . Var i hela friden hade hen hört det??? Om strejken blir av, så är det på grund av protest mot regeringens senaste multireformbeslut.
  Jag vill tillägga betr saker o ting som händer i Grekland: Om ca en halvtimme ska det bli ett (stort?) protestmöte på Syntagman i Aten av en rörelse som kallar sig ”Avgå!”. De menar att hela regeringen Syriza ska avgå. Ny Demokrati förnekar frenetiskt att de inte har ett dugg med mötet eller proteströrelsen att göra. ND har emellertid haft en stadig slogan den senaste tiden, riktad till Syriza: ”Stick iväg!”. Så om ni läser i tidningarna imorgon att det har varit stort bråk på Syntagman i Aten, så vet ni varför (anarkisterna i Exarcheia har lovat att motprotestera). Min kommentar till detta: Håhåjaja…

  Jag ser inte fram emot 40-gradig värme i helgen. Kanske blir det t o m läge för det allra första doppet för i år för mig.. 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Läste nå’nstans att en ny vallag ska upp till beslut i juli och att ND trycker på om nyval. Tsipras har nog en räv bakom örat! Syriza tjänar inte på nya vallalgen vad jag förstod, men inte ND heller. Kan bli spännande på den politiska kartan!
   Usch nä, helgen blir inte rolig…..

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Det springer många rävar i det här landet, hehe..
    Jag har ännu inte fattat vad ändringen i grundlagen betr vallagen går ut på, men jag tror att det blir en väldigt turbulent sensommar/höst här, rent politiskt. Men Tsipras har varit ute i värre blåsväder förut och det bara inom 1½ år

    Vi får hoppas på att vädergubbarna ännu en gång har spått fel… 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Tack för länken och infon, Ia! Skönt att läsa en politisk kommentar på svenska, för en gångs skull! 🙂
    Jo, jag hade nog förstått att ändringarna i vallagen gick ut på att de 50 bonusmandaten ska minska till 30. Tsipras räknar ju med att Syriza ska regera hela sin mandatperiod ut. Jag tycker att han ska få den chansen, speciellt nu när Bryssel tänker godkänna Greklands reformarbete.

    Gillad av 1 person

    Svara
   3. Ingalill Franzén Polikarpidou

    *Rättning!
    Jag blir så trött på dessa olika grenar inom kristendomen. Igår påstod jag här att den ortodoxa kyrkan inte tillhör kristendomen, det gör den ju naturligtvis! Jag tycker att den grekortodoxa kyrkan är så himla speciell, att jag fick för mig att den är en religion för sig själv. Jag får skylla på tillfälligt (kroniskt?) hjärnsläpp! 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Och jag missade din lilla lapsus….jag tror att det beror på att vi lider av väderprognoschock inför helgen, våra hjärnor har redan börjat släcka ner…. 😉

     Gilla

     Svara
   4. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Ja vi säger att det beror på vädret, Ia! 😀
    Jag var nyss ute till bageriet (ca 50 steg) och höll på att få värmeslag i 37-gradig värme, phuuuuuuu!!!

    Gilla

    Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi hade sen påsk (Påskdagen var den 1 maj) så nu är det dags för pingst. Det är 40 dagar emellan som gäller även inom den ortodoxa kyrkan.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s