Turistfunderingar

I morse trodde jag att min lärare i grekiska pratade kinesiska. Så kan det bli efter en överhoppad lektion och mycket prat på skånska.

Jag har funderat lite på turister och säsongen. När jag säger att säsongen är låg och händelselös får jag ofta från Sverige höra att det är rekord på sålda resor. Det är längesen jag slutade tro på charterbolagens uttalande för de påstår ju varje år att det är rekord. De senaste officiella siffrorna jag sett här nere (tror att det var i början av juni) för Grekland var att antalet besökare ökat med 8 % jämfört med ifjol, men för företagen inom turismsektorn är resultatet -15 % jämfört med ifjol. Det ser alltså ut att stämma så här långt att all inclusive verkar bli årets vinnare och aktörerna utanför den världen (lokala hotell, tavernor, biluthyrare osv) är förlorarna.

Jag har nog aldrig upplevt Ierapetra så lugn som i år. Än finns det hopp att det vänder, vi håller tummarna. Det är svårt nog på arbetsmarknaden i krisens Grekland, svänger det kan fler få jobb även om de blir kortvariga. Jag skulle provjobba i en butik, men fick beskedet att vi väntar och ser, kunderna räcker inte till.

I takt med att Europa förändras kommer nya turistgrupper, t ex har tjeckerna börjat resa. Det betyder givetvis att det blir mer konkurrens om resorna, förhoppningsvis inga större exploateringar. Lite roligt att det blir olika nationaliteter, turister blir en mer blandad grupp, kommer kanske bort från de stora koncentrationerna av en eller två nationaliteter.
Ibland ser jag på sociala media komentarer om att en del nationliteter beter sig si eller så. Kanske en stunds eftertanke och självkritik är på sin plats. Hur betedde vi svenskar oss när vi började resa utomlands? Och hur beter vi oss idag? Ifjol fick jag frågor här nere om varför svenskar inte hälsar i t ex butiker. Jag fick helt ärligt säga att jag vet inte, vi brukar vara ett artigt folk.

tour-guide-academyJag fick mig en lite komisk tankeställare i söndags. Det sägs att vi svenskar är så resvana, ja t o m världsvana. Förbi min söndagsfrukostplats passerar grupper som åkt till Ierapetra med chartrade bussar för att ta färjan ut till ön Chrissi. Alla grupper har en guide med sig, men den enda guiden som var utrustad med skylt som hon höll högt upp i luften var vingguiden. Har skandinaver lätt för att villa bort sig? På en strandpromenad?
(På tal om guider! Intresserad av lokala, ”vanliga” människor som guidar? Kolla in shiroube.com)

På tal om ekonomisk kris verkar det vara väldigt inne att försöka pressa priser, t ex erbjuda sig att betala halva priset för ett hotellrum. Jag förstår inte riktigt hur folk tänker. Om ett dubbelrum kostar 50 euro/natt så betyder det 25 euro/person/natt – var hittar man likvärdigt hotellrum för det priset i sitt eget hemland? Jag hoppas att det inte ligger en tanke bakom att grekerna har det så tajt att de nog är glada för vad de kan få så det skulle vara ”köparens marknad” på nå’t sätt. Det vore förfärligt kalkylerande och absolut inte smickrande. Dessutom är det ju precis tvärtom – de behöver få igång sin ekonomi. De jobbar och står i som alla andra så varför ska de sälja sig till underpris?

Och på tal om att exploatera! Det senaste i den vägen är ett område i närheten av Sitia (nordöstra Kreta) som har stort värde arkeologiskt och historiskt samt unik natur. Där ska eventuallt byggas en lyxresort med golfbana. Det har planerats i cirka 20-25 år, är ett engelsk bolag som ligger bakom om jag förstått det rätt, nu ska det slutligen avgöras i domstol den 4 juli. Helnipprig idé! Jag förstår inte hur ett företag orkar och har råd att hålla på så länge, varför inte tänka om och tänka nytt? Och jag tror inte att ens golfare tycker att det är ok att bygga golfbanor var som helst och överallt. Bara att hoppas att förnuftet segrar.

För övrigt har vi lite konstigt väder idag, nu i eftermiddag lite tryckande och moln. Kanske lite uppfriskande regn på väg, det vore skönt och skulle göra gott.
Igår hade jag en trevlig och rolig eftermiddag med ett gäng som åt lunch ihop på bytaverna och därefter gick husesyn hos ett par. De köpte en ruin och satte igång att renovera, bygga om, bygga till med varsam hand för 10 år sedan. Det har blivit ett väldigt fint och charmigt hus, men det jag föll allra mest för var utsikten! Berg, hav, by och massor av natur. Jag skulle aldrig gå hemifrån, bara sitta på terassen med ett isigt glas Retsina och en god bok.
Läste på nätet att enligt senaste opinionsundersökningen hade Ny Demokrati blivit det största partiet om det varit val idag. Inte säkert att de fått ihop en regering för det kräver allians och det är knepigt i Grekland för nya partiet bildas hela tiden. Jag är inte människa att hålla reda på vilka som finns just nu och vad de står för.
Och det verkar inte finnas något ljus i tunneln i flyktingfrågan. Enligt ekathimerini.com fångade kustbevakningen i eftermiddags upp en nödsignal från en båt söder om Kreta som tros vara en båt med flyktingar på väg till Italien. Kustbevakningen och två fartyg är på väg. Och 34 volontärer greps i ett flyktingläger i norra Grekland när lägret skulle rensas och flyktingarna flyttas. Volontärerna släpptes senare. Över 50 000 människor sitter fast i Grekland i väntan på att överenskommelsen från mars månad ska börja verkställas. Ja, du läste rätt: mars.

När jag tänker på flyktingarna och ser mig om så visst, lössen är kvar på balkongen, hunden förde ett himla liv igår, vädret är konstigt tryckande, jag måste snart laga middag och jag har några små orostankar. Men jag har mat i kyl och frys, en skön säng, kläder, pengar i börsen, frihet och trygghet. Tillvaron kan vara så sorgligt olika, men livet är lika värdefullt och ömtåligt för oss alla.

Det gäller att aldrig förlora förmågan att se glädjeämnen hur små de än är. Jag gläder mig åt en helkväll med två avsnitt av nya favoritserien på tv4play: Musketörerna. Frossa, frossa!
Ha en skön kväll!

 

6 tankar på “Turistfunderingar

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fotboll är inte riktigt min grej, men ett litet öga på resultatet. Synd att inte Grekland är med, mysigt och underhållande att sitta på kafé och se fotboll ihop med dom.

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ibland behöver man påminnas om och tänka på vad man har istället för vad man inte har…finns det inte ett klokt uttryck som är nå’t i stil med att fattig är bara den som saknar något…
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara
 1. Birgitta i Umeå

  Du skriver så många kloka ord, Ia!
  Jag sitter här på lilla Fourni och läser högt för min man.
  Här på Fourni finns ingen all inclusive och kommer aldrig att komma heller. Det har öborna bestämt.
  Öborna har även bestämt att det inte får byggas någon pool heller. Här finns bara ”jättepoolen”.
  Här är fiske huvudinkomsten i andra hand vi (återkommande) turister.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Kloka öbor du har omkring dig! Det låter som en härlig plats! Och jag har sett dina foton på facebook, förstår att ni återvänder.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s