Tillbaka igen!

Oj, temat ”Turist på östra Kreta” blev lite fler inlägg (8 st!) och spände över lite längre skrivtid (19 april – 5 maj!) än jag trodde från början. Men det var roligt och har fått bra respons. Nu väntar vi på alla härliga människor som vi ska få hälsa välkomna!

Så vad har jag haft för mig och vad har hänt här? Jag stack emellan i tema-serien med ett blogginlägg om lycka på företagsbloggen! Ett litet sammandrag eller snabbgenomgång av övriga aktiviteter kommer här:

Vandringar

Några vandringar har det blivit – nya, gamla och nygamla. En ny vandring fick en lite lustig start. Jag travade ner till busstationen för att ta skolbussen 05:45. Den kom inte, men har varit försenad förr. Strax efter 6 kom stationspersonalen (eller vad det kallas) ut och sa:
– Jag har gjort ett misstag. Jag glömde ringa chauffören och säga att det fanns en passagerare här så han körde direkt hemifrån.
– Va? undrade jag.
– Han har kört, bussen har gått, svarade mannen.
Jaha, då satte min effektiva hjärna genast igång med att plocka fram olika vandringar som jag kunde välja på beroende på bussavgångar. Mitt i hjärnaktiviteten hör jag mannen säga:
– Men jag har en lösning!
– Jaha?
– Min fru kommer hit vid halv 8 så då tar jag bilen och kör dig upp till byn, sa mannen.
– Tack så mycket, men det behöver du inte! Jag kan ta en annan buss, sa jag.
– Nej, nej, jag kör dig.
Så höll vi på så ett litet tag, men alltihop slutade med att jag tog en kopp kaffe och när frugan dök upp blev jag skjutsad till min bergsby. SJ:s eller Skånetrafikens ersättningstrafik är bra, men inte i närheten av den här sortens personlig ersättningstrafik!
På vägen upp fick jag mig till livs vad som är en mycket bra olivskörd, att man kan vara allergisk mot olivblommor, att växthusen i området bedömts som några av de renaste i världen och lite annat smått och gott.
Lite sen start på ny, lång vandring men vilken bra start!

Påsk och andra helger

Vi har firat påsk med mycket stämning, tända ljus, god mat och bra väder (väldigt dåligt väder förra året). I år var det lite rörigt för Agios Georgious (Sankt Göran) hade namnsdag före påsk, men det kan man inte fira före påsk så det firades på ”annandagen” (heter inte så på grekiska). Och 1 maj inföll på ”påskdagen” och det går inte att fira två olika saker på en och samma dag så det flyttades till tisdagen den 3 maj. Jaha, det behöver man väl inte hålla reda på om man inte firar det, tänker du, men i detta landet är inte allting öppet alltid (vilket är så skönt!). Så lite koll får man ha!
Och igår var det Mors dag! Nu ska det väl vara lite lugnt på helgfronten ett tag fast i lilla kapellet nedanför min balkong har det varit morgongudstjänst nu två morgnar. Har inte en susning om varför, men gillar starkt klockringningen och skramlet av rökelsekaren när jag äter frukost. Det signalerar lite frid och ro samtidigt som det är en signal att nu börjar dagen.

Trist

Torsdagen före påsk hade vi en stor brand väster om Ierapetra, den största på flera år. Brandkårer från olika orter på Kreta kom för att hjälpa till. Tur i oturen blåste det från bergen mot havet så det blev stopp där. På vägen tog elden med sig olivträd, biodlingar, uthus, växthus (inte tomma!) mm. Stora värden förlorades givetvis. En del hann ut till sina växthus och kunde hålla elden borta. Det gör att det ser ut som om det varit flera mindre bränder istället för en stor. Kommunen har vänt sig till regeringen i Aten för att få någon form av katastrofbidrag el likn, men det blev nej. Man jobbar vidare och tänker nog gå fram med en ny begäran. Vi får se vad som händer, landets kassakista är ju tom så det blir nog svårt.

Besök!

I torsdags kom vänner från Sverige för en veckas semester. En kom med ganska nyopererat knä så några större äventyr blir det inte, men skönt miljöombyte. Jag njuter av att få en dos Sverige och svenska (det gick trögare än vanligt på lektionen i grekiska i morse…). Och i sin resväska hade de med sig härliga skatter som Lindts choklad, lagrad ost och diskborstar!

Väder

Just nu blommar granatäppleträden! Vackert men underbart är kort så det gäller att ha ögonen öppna!

DSC01668

För en vecka sedan slog vädret om, det kom regn och temperaturen sjönk. Väldigt skönt efter att vi den största delen av april haft maj-värme. Våren stressades nästan ihjäl, blommorna snabbade sig på. Synd för våren är så fin, men vi fick i alla fall väldigt fin och vacker vår i halva februari och mars. Nu ska vädret slå om igen, det känns i luften idag. Vi ska få ovanligt varmt, jag hoppas att det är tillfälligt eller fel i prognosen.

Så, nu är vi framme vid dags dato! Igår röstade parlamentet igenom en rad reformer och idag träffas euro-gruppens finansministrar. Det är lite spännande så det återkommer jag till i nästa inlägg!

Ha det gott!

Psst! Det finns en hel hop med nya foton på min flickr-sida!

BOKA NU! Vandra på vackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

3 tankar på “Tillbaka igen!

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hahaha, jag håller med dig helt om ”stationspersonalen” vid busstationen! Grekisk service är oslagbar!! 😀 Men om du fick veta så mycket smått o gott av honom, pratar han engelska? eller har du redan lärt dig att förstå grekiska så pass mycket? 🙂
  Jag har heller ingen susning om varför klockorna ringer i kapellet nu, kanske är det någon lokal högtid.

  Betr storbranden, så läste jag en av de grekiska online tidningsartiklar du hade lagt upp vid tillfället. Jag tyckte fruktansvärt synd om alla drabbade, men mest om en gammal dam, som hade förlorat ALLT!! Sitt hus, sina växthus, sina husdjur, sina jordbruksmaskiner mm mm, allt hade brunnit upp! 😦 Henne tycker jag verkligen att staten borde hjälpa, det handlar om flera miljoner (kronor) i värde. Hoppas att hon kan få hjälp inom den närmaste framtiden (med tanke på goda nyheter från Bryssel ikväll).

  Diskborstar finns nuförtiden i de flesta supermarkets och naturligtvis på IKEA, tack o lov! 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kul där med grekiskan, Ingalill! Han pratade knagglig engelska, men vi fyller ut med lite grekiska och gester.
   Vi håller tummarna för damen! Brand är förfärligt, det kan verkligen ändra ens liv totalt på kort tid. Och ingen försäkring gäller…
   Ha, ha, säger jag om diskborstar i Grekland! De jag hittat håller längst 2 veckor om jag har tur. Jag frågade till slut i en så’n där ljuvlig specialbutik (du vet en så’n som har allt man behöver i hushållet och lite till – jag älskar dom!) och han påstod att det är bara utlänningar som frågar efter diskborstar.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Bravo, du är på rätt väg när det gäller grekiskan! Det är så det börjar, med knaggliga försök, teckenspråk mm.. 🙂

    Brand är min värsta mardröm, vare sig det gäller mitt eget hus eller området runtomkring! Det har inträffat 2 stora bränder här i Loutrakiområdet, den ena var i mitten på 80-talet, då jag ännu inte hade flyttat ner från Sverige, men varit nere på semester. Dagen efter jag kommit tillbaka till Sverige, läste jag i tidningen att det brunnit i turistorten Loutraki och att hotellgäster hade blivit evakuerade! Det brann på vårt vackra Geraniaberg, växtligheten har ännu inte hämtat sig!
    Den andra gången var när vi bodde nere i Loutraki och såg rökmoln över Geraniaberget, vattenbombarplan kom flygande och hämtade havsvatten ur Korintviken. Jag har sällan blivit så ledsen som när vi efter en tid åkte upp för att bada i Vouliagmenisjön/Blue Lake. Spöklika svarta trädstammar stod utefter hela vägen från byn Perachora (där vi bor nu) nästan ända fram till sjön och det är lång väg! Sååå mycket grönska (mest tallar) hade förstörts, tack o lov inga hus! Växtligheten har börjat återhämta sig nu, söta ljusgröna små tallar, men det behövs ännu många år till innan det blir som förr! 😦

    Diskborstar, haha! Jag måste få berätta en liten historia: För några år sedan köpte jag ett par sådana på IKEA vid flygplatsen utanför Aten. De var så himla bra, de höll i flera år utan minsta problem! Så var jag på IKEA för 2-3 år sedan och tänkte köpa några sådana borstar igen. Hittade 2st som låg ensamma på en hylla. När jag kom till kassan, visste inte kassörskan vilket pris borstarna hade ”var har du hittat de här?”, frågade hon. Hon frågade även de andra kassörskorna, ingen hade något svar, så hon o jag hittade bara på ett pris, haha! 😀 Jag tror med säkerhet, att IKEA tog bort borstarna ur sortimentet därför att de var alldeles för bra!! De gick inte sönder på flera år och då skulle ju kunderna inte köpa nya borstar på länge, hihihi…
    P.S. Jag använder fortfarande en av borstarna, den andra gav jag bort till en behövande svenska! 😀

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s