Fel, fira, (ut)färd

Du är väl mitt uppe i påskfirande, det är inte jag. Den ortodoxa påsken infaller i slutet av april så fastan har pågått i snart två veckor. Fast lite, lite firar jag, vore dumt att inte passa på när tillfälle ges. För mig har det varit skiftande aktiviteter de senaste dagarna, skönt att det är söndag imorgon!

I torsdags stannade tiden upp på grund av ett windows-fel. Jag har inte riktigt det tålamod som krävs för att sitta och glo på en skärm och vänta och vänta på olika kontroller och körningar… Fick hjälp och hjälpen skaffade ännu mer hjälp. Efter en hel dags testande och fixande fick datorn köra över natten och tänk, i fredags morse fungerade allt perfekt igen (ta i trä’…). Vi människor kan verkligen uträtta storverk när vi hjälps åt!

Nationaldagen

Igår var det dags att fira Greklands nationaldag. Det finns de som säger att Grekland har två nationaldagar. Jag har aldrig hört någon grek säga så, däremot att de har två självständighetsdagar (den andra är i oktober och kallas ochi-dagen). Nationaldagen firas till åminnelse av när Grekland förklarade sig självständigt från Osmanska riket 1821. Kriget lär ha brutit ut den 25 februari, för att koordinera med kyrkan flyttades minnesdagen till 25 mars, men nu ska vi inte hänga upp oss på petitesser.

Firandet börjar dagen innan med olika aktiviteter i främst skolorna. På nationaldagen samlas dignitärer i Ierapetras huvudkyrka för kort mässa och välsignelse, därefter tågar de med orkester till torget. Där läggs ner kransar vid frihetsstatyn, så hålls en tyst minut och sedan börjar paraden med skolor, föreningar (idrott, röda korset, samariter, folkdans, ridskola osv), samhällsfunktioner (brandkår, polis, sjöräddning, hamnpolis osv). Folk står på trottoarerna och klappar när de olika grupperna passerar, efteråt är det smockfullt på alla kaféer. Nationaldagen är helgdag.

I år hamnade jag bredvid en äldre tant som klappade hjärtligt och kommenterade tillsammans med vänninan, men när något av barnbarnen passerade klappade hon så hon nästan lyfte från marken. Det går givetvis inte för en utländska, dvs lilla jag, att känna historiens tyngd och betydelse, men en högtidlig feststämning och historiens vingslag fanns i luften. Och, som vanligt för min del, tankar om att detta hade aldrig gått att genomföra i Sverige. De stackars barnen marscherar! I takt! Likadant klädda! Några har t o m lärare/ledare som använder visselpipa för att alla ska hålla takten. Det hade nog blivit ett alltför stort intrång i den personliga integriteten med lite kränkthet och trauma på toppen. Skämt åsido, det är lite trist att vi inte är lite mer stolta och glada över vårt fina land Sverige med dess historia och traditioner.

DSC01530

En bit historia. Undrar om de är uppdelade geografiskt och vardags/fest som de svenska?

Lördagsutflykt

Jag har precis kommit hem från byutflykt med familj från Norge. Sociala medier är bra, där träffades vi och se’n blev det lunch i höstas och nyårsfirande och nu alltså ”påsk-tur”. Jag skulle visa två av mina favoritbyar och det är alltid lite nervöst. En by tilltalar en person medan en annan person finner den ointressant eller tycker inte om den alls. Jag tror att det har mycket att göra med stämning. Och vad som är ”fint” eller ”vackert” eller ”charmigt” osv är ju upp till vars och ens smak.
I en av byarna kände jag igen passagerarna i en bil och det visade sig vara ett franskt par som jag träffat på ett hotell i torsdags. De hade kommit lite ur kurs, jag kunde sätta dom på rätt spår igen. Roligt!
När vi hade tagit en närmare titt på Ha-ravinen avslutade vi på taverna med ett par timmars gott matintag. Och prat så klart. En go’, mysig och rolig eftermiddag!

Den allra godaste maten finns ute i byarna så ta taxi eller hyr bil när du är här. Vid denna årstiden är det givetvis inte öppet alla dagar, men när säsongen är igång brukar det inte vara några problem. Och skulle det vara stängt så fortsätt till nästa by! Hotellen kan ofta hjälpa till med att ringa och kolla, tänk på att receptionen ofta har massor med lokala förslag och idéer. Kanske inte de mest uppenbara för turister och därför är informationen så värdefull.

Strålande sol, men kall vind. Nu stämplar jag ut, sjunker mätt och nöjd ner i soffan och driver sakta in i helgläge. Ha en skön söndag!

PS. Ja, ja, jag lyckades inte riktigt med rubriken, men du fattade ändå, eller hur? DS.

Foto från hyrbilsdagarna och nationaldagen på min flickr-sida!

RESTIPS – BOKA NU! Vandra på vårvackra Kreta!
Mer information på hemsidan inspirewiz.com
om upplägg, förutsättningar, pris, bokning, referenser mm.
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

7 tankar på “Fel, fira, (ut)färd

 1. juliann66

  Jag fattade! 🙂
  Vilka härliga bilder, jag blir så sugen på att åka till din vackra ö 🙂 Tar en tur till min födelseort och ”sommarstugan” i morgon istället 🙂
  Käckt att man kan fixa och trixa med datum så att alla blir nöjda 😉

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Ha! Din jämförelse med Sverige och grekisk skolbarnsmarchering stämmer på pricken! 🙂
  Betr folkdräkterna, så hyr man en för dyra pengar för bara en dag! Dräkterna kommer från olika delar av Grekland och jag skulle gissa att de flesta dräkter är för fest, men också att en del av dem var sådana kvinnor och män hade till vardags för länge sedan.
  Jag älskar dessa vackra dräkter och jag klämmer alltid en tår när jag ser paraden. Speciellt på den tiden min dotter deltog, man blir stolt som en tupp (höna?). Dottern har haft dräkter från Mindre Asien (för att hedra sin farmor), Makedonien (för att hedra sin farfar), men också flera andra från andra landsdelar, bl a Kretas dräkt 🙂
  Tack, ha en skön söndag du också, kram! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Aldrig funderat över att låta dottern paradera i svensk folkdräkt? Det finns ju band mellan länderna, det hade varit grant! Mycket handklappande som kommit av sig….eller så hade de klappat ännu mer!
   Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Uppriktigt sagt så tror jag inte att det hade varit lyckat med svensk folkdräkt på Greklands nationaldag! Visst finns det band mellan våra länder, men i det här fallet tror jag inte att vare sig hon, jag, hennes pappa eller någon annan hade velat det. I grundskolan kände hon sig redan som en ”utböling” och att bära svensk folkdräkt hade bara gjort saken värre..
    Tack för din fina tanke i alla fall! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Det var ett skämt, Ingalill. Det hade sett väldigt konstigt ut och inte passat in alls.
     Trist att hon kände så i skolan. Nu pluggar hon väl på universitet? Hoppas det är intressant…och att hon har kul….! 😉

     Gilla

     Svara
 3. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag måste vara helt humorlös! 😀
  Det är hårt i de grekiska skolorna, ska du veta. Mycket beroende på föräldrarna, tyvärr. Det fanns bl a albanska barn i klassen och jag var många gånger vittne till att föräldrarna till min dotters grekiska skolkamrater ”såg ner” på dessa albanska barn och de ville inte att deras barn skulle sitta bredvid en alban i skolbänken! Min dotter hade vänner både bland de grekiska och albanska barnen, det spelade absolut ingen roll för henne. Alla var välkomna på hennes födelsedagskalas. Jag tror att detta till mångt och mycket lade grunden till hennes starka antirasism hon känner idag.
  Ja hon pluggar på universitet i Aten nu, jag tror programmet numera heter ”Politisk vetenskap” (politiki epistimi), förut hette det ”Europeiska och internationella studier”. Men det är inte där hon har kul, utan hennes största fritidsintresse är att dansa flamenco! 🙂 Grunden till det intresset lades redan som 9/10-åring i en dansskola här i Loutraki. 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s