Ett rent helvete

Så är storstädningen eller vårstädningen eller vad det heter klar! Huslig är jag inte, men storstädning har i alla fall den fördelen att det syns, känns och varar ett litet tag. Jag känner mig själv så istället för att göra allt på en dag, bli uttråkad eller tosig och ge upp så delade jag upp det i tre delar. Det finns inget här som går att torka av eller tvätta eller putsa eller damma som inte är avtorkat, tvättat, putsat eller dammat. Och allt gjort i takt till gamla härliga discolåtar. Jädrar, vilken fart man får!

I tisdags blev det många timmar med badrumsväggar, garderober, skåpdörrar, dörrar, köksskåp…. Funderade över hur lätt det är att jobba när man inte har en massa saker, öven om det fina dammet vi har här nere letar sig in lite överallt. Jag skalade ju bort nästan allt innan jag flyttade och det är en skön känsla. Har nog alltid varit mer av en upplevelsemänniska än en prylmänniska. Ge mig en god middag eller en vacker plats i naturen eller ett möte med en människa eller en god bok och jag är nöjd. Lite lustigt att de två sambos jag haft (inte samtidigt, din tok) var ”bra att ha”-typer. Då och då prövande för båda parter.
Funderade över vad jag saknar och lustigt nog så saknar jag, omateriella människan, ett förråd! Jag har gott om skåp och garderober, men det hade varit skönt med nå’nstans att sätta undan el-elementet, balkongmöblerna, ja så’na där lite större saker. Annars saknar jag funktioner som torktumlare (fast jag saknar den inte under sommarhalvåret) och diskmaskin. Det senare beror inte på att jag inte orkar diska utan på att när man bor i små lägenheter så är det så skönt att få undan disk och röra.

Gårdagen blev en mellandag då jag bl a asade ut mina mattor. Jag har en låååång gångmatta och du vet väl hur stela de är. Jag har ett bastant köksbord i trä. Lyckades dra fram mattan och baxa ut den på balkongen. Då slog det mig att eländet skulle ju in igen. Och det går inte att peta in den utan köksbordet måste lyftas undan, matta in, köksbordet lyftas tillbaka. Det känns i ryggen även om man har bra lyftteknik. Om någon då stuckit in näsan och sagt att ”oj, vad det måste vara skönt att vara ensam” så hade jag kastat vederbörande över balkongräcket.
Torka golv tar lite längre tid när man måste värma vatten. Solceller är bra när det är soligt väder och okyliga nätter. Sparade att köra varmvattenberedaren till dusch lite senare så vattenkokaren fick jobba lite.

Fick ett glädjebesked mitt i röran: ett par vänner kommer ner och hälsar på i början av maj! De har med sig ett opererat knä så tyvärr är de inte vandringskunder. Roligt att de kommer, de är nog också smittade av sydöstra Kreta-bacillen för det blir fjärde gången för den ena och andra gången för den andre.

På tal om kyla och värme så har temperaturen sjunkit rejält, men ska stiga igen i helgen. I natt har jag inte sovit mycket. Det var kallt i natt.
Men arbete värmer så bara att sparka igång! Idag var det utejobb med jalusier, myggnät, fönsterputsning och balkongstädning. Saknade min fönsterputsare som stannade kvar i Sverige (min syster) så de är inte så vackra men rena. Och det blev några nyanser ljusare i rummen!
Två balkonger har jag, en liten och en stor. Den stora är mest utsatt så den var värst. Härligt med stora skjutfönster, men oj så många skenor, hörn och vrår det blir att torka ur. Balkongmöblerna hade rostat så klart som mycket annat här nere (och nä, det beror inte på fukt utan dålig kvalité), de får dock duga en sommar till. Jag greps plötsligen av en riktig städfrenesi och skulle ha balkongen perfekt trots blåst. Bara att inse att det var dags att lägga av. Flera vintermånader är bortstädade, behövs bara en uppfräschning senare. Och lite blommor i balkonglådorna när vinden lugnat sig.

Nu är vintern utkörd – in med våren!! Inga foto idag, men här är min nya kampsång!

Imorgon kväll kommer belöningen: hyrbil! Iväg på fyra dagars vandringar och jag är SÅ sugen. Här kan jag ju inte gå och skräpa ner.
Hoppas få fina dagar, avkoppling, mycket fotograferande och hämta inspiration till mitt gästbloggande på vandringsguiden.se, mina egna bloggar och ”vandringsglimtar” på firmans hemsida. Bara att få njuta av våren ute i naturen!

Ha en skön kväll!

7 tankar på “Ett rent helvete

 1. Ann-Sofie

  Så himla duktig du är! Jag har mitt kvar. Men även om vi skalade ner ordentligt när vi flyttade in på båten, så har det av någon anledning fyllts på …

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lätt hänt att det ”fylls på”. Jag försöker hålla mig själv i örat och verkligen tänka efter om jag behöver prylen eller inte. Nå’n klok människa sa en gång om klädköp att när hon köpte ett nytt plagg så åkte ett gammalt ut. Bra tumregel för att inte samla på sig.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Grattis till storstädningen! 🙂 Usch, jag är en sådan där ”bra att ha”-typ, så jag drar mig i det längsta med att städa bland pryttlarna! 😀 Sedan förra året har det även blivit ännu flera grejor, kära minnen från min mors arvegods.
  Något jag hatar är att städa grekiska fönsterluckor! Vackra att se på, men ack så trista att göra rena! Efter allt borstande och tvättande, så kommer det vips en vindpust från Afrika och alla luckor är fulla med Saharadamm igen! 😛 I vårt hus finns det tre ställen med balkongluckor och tre med vanliga ”små” fönsterluckor + de vanliga balkong- och fönsterglasen innanför förstås. Något lättare att städa dock (ej skjutfönster). Hua!
  Jag var säker på att få se Siwan Malmkvists ”mamma är lik sin mamma” som din kampsång, men Monica går lika bra hon också! 😀

  Lycka till med bilen (kör försiktigt!) och den långa vandringsturen! Ska bli kul att läsa senare om dina upplevelser från den! Ha en skön kväll du också och pusta nu ut efter dina dagsverken, jag vet hur himla skönt det ändå känns efter att hela huset/lägenheten är grovstädad!
  P.S. Roligt att läsa att du ”asade” mattorna! Det är en sån´t ord jag hittills bara sett i korsord, typ ”dra och släpa i Skåne”, hihi.. 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Man tackar!
   Det där med arvegods behöver väl ligga till sig lite innan man sorterar. Kan tänka mig att man först vill behålla det mesta, men sedan klingar det av. Människan finns ju ändå inte i sakerna utan inom oss.
   Jag kan också bli tokig på dammet, men det lägger sig så snyggt ovanpå så riktigt smutsigt är det egentligen inte. Däremot blir jag tokig när man tar vatten och det röda bara smetas ut och smetas ut och det känns som ett evighetsjobb!
   Jag är inte lik min mamma så den låten är inte aktuell. Vi är olika på många sätt, bl a tycker hon om att stöda….
   Jag ska köra försiktigt och det är ingen långvandring jag ska ut på. Det är 4 dagars vandring, inte en 4-dagarsvandring. Sova i tält å sånt primitivt är inte riktigt min grej.
   Man kan asa så man blir tosi’! 😉

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Jag hade 2½ månad på mig att fundera på vilka saker jag verkligen ville ta med mig tillbaka till Grekland från mitt föräldrahem. Massor skalades bort, jag behöll bara de vackra prylar jag mindes från min barndom. Naturligtvis finns de kära hädangångna i mitt minne inom mig, men jag är så konstig att jag känner att människorna även finns i vissa av prylarna..

    Jag blir också tokig på det röda smetande dammet och Siwan hon sjunger ju om ”vi städar, skurar, diskar, dammar, fejjaaaaaar”! 🙂

    Att campa och sova i tält har jag gjort många gånger som barn/tonåring tillsammans med min familj på våra rundresor i Sverige (tyvärr aldrig i Skåne). Härligt!! Maten från campingköket smakade dubbelt så gott som hemma vid köksbordet! 🙂
    Kul och fint med dialekter! 😉 Ha en skön helg och fina vandringsdagar, kram!

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s