Sverigedagar del 2

Oj, det går i en väldig fart, tiden bara rusar förbi. Det kommer att bli mycket funderingar när jag är hemma igen, många tankar kring Sverige – Kreta som måste sorteras. Träffat folk, varit på bio och shoppat för en hel del pengar. Det känns som om pengarna bara rullar iväg, det är en del som ska fixas på bara några dagar men som ger glädje och nytta länge. Får be min ekonomichef att fördela kostnaderna över tid och kanske dra åt lite efter helgerna.

Vandringar

Vi har vandrat två dagar. Började med återseendets glädje i torsdags genom att vandra Skåneleden kring Finjasjön. Jag som vandrar så mycket i berg ville vandra vid vatten, men Öresund kändes för råkallt. Upp tidigt och iväg med buss och tåg. Det är otroligt så bra kommunikationerna är i Skåne. Eller västra Skåne ska jag kanske säga för det finns lite kvar att göra när det gäller östra delen.

12305674_10154394006255760_2026321935_n

Jag har hittat en väg i dimman.

Nu blev det inte så mycket vattenkänsla  pga tät dimma. Vi såg egentligen inte speciellt mycket alls.Lite trist, men dimma har också sin tjusning. Det blir väldigt tyst och mjukt. Det ger en lugn, skön känsla. Rätt ord är nog vilsamt. Man är liksom inlindad i sin egen värld. Det underlättar att koppla bort allting, låta tankarna vandra helt egna vägar.

 

DSC00803

Bojana fotograferar uppe på Ryssberget.

Dags igen i lördags, nu en ny sträcka: Gustavsbergsleden. Omväxlande med lyckor, skog, sjöar och kuperat. Jag tror att den är väldigt vacker vår eller höst. Går man den på sommaren när grönskan är tät missar man en del vyer och vatten. Vädret var bra, inte kallt och blåsigt men vi fick regn på den sista fjärdedelen. Leden var mycket bra och tydligt märkt och det fanns informationstavlor vid ruiner, torp mm.

Sällan eller aldrig ser vi andra vandrare, men en del löpare stötte vi på eftersom vi passerade genom ett motionsområde. Och lite längre fram i skogen dök ett jaktlag upp, men de var färdiga för dagen så vi störde inte. Landskapet framträder när naturen är avklädd och det blir så tydligt att Skåne inte är platt mer än fläckvis. En vandring då tankarna skingras eftersom det finns så mycket nytt att ta in i den obekanta omgivningen. Det blir lite upptäckarglädje och närvaro.

Dessa vandringar gjorde det ännu tydligare för mig hur synd det är att så få människor är ute i naturen. Det finns så många leder i Skåne och på Kreta finns nästan inga alls. Det är ju dukat och klart i Skåne, bara att ge sig ut!

Jul, jul…..

Igår avverkade vi några julmarknader i verkligen skiftande väder. Hagel, regn, blåst och sol från blå himmel. Och det bara i en del av Skåne! Några julmarknader drog mer åt konstutställning, men vi fick några ordentliga doser jul. Och underligt nog hade vi några kassar med oss hem.

När aptit och hunger var på topp gick startskottet för julbordet på Röstånga Gästgivaregård. Oj, vad jag frossade i inlagda sillar, lax på olika sätt, såser, hjortkött, patéer, leverkorv, sylta, julskinka, lutfisk…..och det var SÅ gott! Borden med kakor och godis har jag inga problem att hoppa över, jag gillar riktig mat, men lite ris á la Malta med saftsås slank givetvis ner. Nu har jag ett härligt smak- och synminne att ta fram på julafton!

Gorm

Så fick vi stormen Gorm från Danmark fast den blev visst uppgraderad till orkan både här och där. Det blev ett kort oväder som drog över under natten. Många trafikstörningar idag, men jag sitter på tåget till Göteborg enligt tidtabell och hoppas komma vidare till Karlstad. Fler möten och skratt. Och fler minnesbilder av Sverige att ta med söderut.

(några sverigefoto finns på flickr!)

 

 

4 tankar på “Sverigedagar del 2

 1. Frihet i blodet

  Vad härligt att du är i Sverige :-). Jag håller med dig om att man aldrig möter andra vandrare. Jag är ute på Soteleden flera gånger i veckan och jag går på olika delar nästan varje gång. Och jag är alltid ensam. Vilket inte gör mig ett dugg. Tvärtom. Men visst är det konstigt?

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har inte heller något emot att det är tomt, men det är synd. Alla jobbar inte kontorstid och naturen är gratis. Tänk så skönt när jag var arbetslös att komma ut då och då och få frisk luft, miljöombyte och ny energi! Kanske vi har för många organiserade aktiviteter så folk har svårt för att göra saker på egen hand?

   Gilla

   Svara
 2. juliann66

  Vilka härliga bilder! Sverige är allt bra vackert också!
  Men vilka konstiga höns ni har i Skåne 😉
  Ha en fortsatt härlig vistelse och attans vad synd det är att jag missar dig, men det lär gå fler tåg och flyg 🙂
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Alla platser är väl egentligen vackra på sitt sätt och har sin charm.
   Det var bara 25 min lucka igår mellan mina tåg och det räcker nog inte för oss, eller hur? Som sagt, det går fler tåg och flyg! 😉
   Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s