Sverigedagar del 1

Besöket i Sverige är i full gång. Så här länge (sedan 8 mars) har jag aldrig varit utomlands så det känns lite märkligt. Jag är lite småförvirrad faktiskt, som en som tittar in genom ett fönster.
Och det började med ett eldprov. Lämnade ett soligt Ierapetra i lördagsmorse för att resa till ett blåsigt och snöigt Malmö. Fy hundan!

Gränskontrollen fungerar säkert jättebra. I vår vagn blev vi kollade 2 gånger så polisen verkar vara på bettet. Om det är så effektivt är väl en annan fråga.

12246809_1003698493011764_337765185535118288_n

Vintervitt i Slottsstaden, Malmö

I söndags bar det iväg från ett vitt Malmö, som var väldigt söndagsstilla på morgonen, till Österlen. När det snöar och blåser i Skåne så är Österlen alltid den delen som drabbas värst och som blir insnöad fortare än kvickt. Inte en snöflinga! Häftigt regn och hård blåst hela dagen. Ja, dag och dag. Jag vet inte vad man ska kalla det där halvmörkret som råder mitt på da’n. Usch.

11050164_1004157842965829_820182769007092169_n

Förmiddagssol i Baskemölla, Österlen

Måndagen bjöd på nästan vindstilla, sol från en klarblå himmel och uppehåll. Jag vet inte hur många gånger min mor och jag konstaterade att det är märkligt att vädret kan slå om så snabbt och totalt. Åkte tillbaka västerut till Malmö i en vacker solnedgång.

 

 

Idag kravlade jag mig upp tidigt för att beta av lite undersökningar, läkartider och tandläkare. Började med att styra kosan till Lund, min gamla ”hemstad”. Blev lite konfunderad när jag steg på bussen i Malmö för det kändes som om alla tittade lite underligt på mig. Och på tåget fick jag väldigt sura blickar och några skruvade på sig. Men tänker man efter så klarnar det!

I den morgontysta bussen var jag den enda som tackade bussföraren för min biljett och antagligen lite osvenskt högt eftersom jag nu är van vid lite stökigare omgivning. Och det är väldigt tyst i detta landet. Jag kan ibland bli tokig på att det är så ljudligt nere på ön, men tystnaden är faktiskt konstigare.
På tåget snöt jag min temperaturskiftningskänsliga näsa och nu är jag ju i landet där alla är rädda för bakterier och baciller. Antagligen såg alla en blinkande varningsskylt på mitt huvud: Förkylnings- och influensafara!
Under dagen kom två artiklar i min väg, märkligt timade med tanke på mina funderingar. Den ena hittar du här och den andra här (artikeln är borttagen). Landet är kallt och mörkt just nu, men visst skulle vi kunna le lite då och då? Och säga nå’t? För mig handlar det egentligen inte om uppfostran eller vad som är artigt eller inte utan om att se varandra.

12240159_1004580849590195_8249360720049488767_n

Juldekorationer på Klostergatan, Lund

Lund och jag är färdiga med varandra och det har vi varit några år. Det kändes väldigt
tydligt när jag för drygt 2 år sedan beslutade mig för flytten. Den charmiga medeltidsstaden med sitt levande centrum finns inte kvar, det är en lite trasig stad. Jag har full förståelse för att saker förändras och utvecklas, men det betyder inte att man måste avstå från att bevara en del, att ha lite fingertoppskänsla. Och inte kommer det att bli bättre om spårvägsplanerna blir verklighet.

Imorgon bär det av upp i sta’n för lite shopping, bl a hoppas jag hitta några vettiga boots el likn. Men det finns väl i Grekland, tänker du. Jo visst, men jag vill inte ha eller klarar av 10 cm klack och guld och glitter är inte min grej. Jag hoppas på bättre jaktlycka här.

Nu ska jag försöka tina upp och se’n blir det fortsatt födofrossa! Har ännu så länge njutit av ursmarrig chokladkaka, blåbärspaj, mors pannbiff med hennes sås, mors pannkakor, sushi, senapssill och ägg…..och fler godsaker kommer!

Och imorgon kommer Malmöpågen hem. Kul för honom att han lyckats pricka in precis när jag är här!

 

 

10 tankar på “Sverigedagar del 1

 1. nintja

  Den där känslan av att titta in utifrån när man kommer tillbaka till Sverige känner jag igen. Under de år jag bodde i Tel Aviv och hälsade på hemma i Stockholm kändes det precis så. Nr jag sen flyttade tillbaka stannade den känslan kvar i flera månader. Och jag slutade inte frysa förrän något år senare…

  Gilla

  Svara
 2. Jannis

  Jag hade hoppats på, att du både skulle mötas av mycket snö och riktig kyla, när du kom ”hem”. Vi brukar ju ha en temperaturskillnad på minst 20 grader, när vi byter land. Du borde ju få känna detsamma! Här i I-a, är det fortfarande över +20 och regnen väntar alla på.
  Svårast i Sverige är de sociala kontakterna och de spontana samtalen under vintern. Dörrarna stängs snabbt, men inte bara på grund av kylan. Jag kommer alltid att längta till de spontana kretensarna, som alltid hejar och frågar hur man mår. Hur ska jag klara fyra vintermånader? Troligen med barnbarnets hjälp!
  Kram.
  Ha en bra tid i Skåne önskar / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Du har aldrig varit i Skåne när det blåser och snöar! Vi har norrlänningar här nere som påstår att de aldrig frusit så i hela sitt liv. Det är så jäkla råkallt!
   Vinterhalvåret är definitivt den tid man ska var söderut för att njuta av ljuset. I alla fall jag.
   Ha det gott! Kram

   Gilla

   Svara
 3. juliann66

  Huamej, sicket väder du hamnade i! I Blöteborg är det riktigt eländigt också idag. Horisontalt regn är legio här, men igår var det -9 och friskt!
  Gå på bootsjakt på Skopunkten, där fyndade jag.
  För övrigt tror jag att folk blir lite glada, innerst inne, när någon avviker från normen ”stelfrusen och det gäller smilbanden också”. Vi står enade mot surpupporna! 😀
  Så härligt det låter med all god mat din mor lagar, hur länge stannar du? Kom hit också! 🙂
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s