Ochi-dagen

Bakgrund

Den 27 oktober 1940 var det fest på tyska ambassaden i Aten. Frampå morgontimmarna, kl 4, la den italienske ambassadören Grazzi fram Mussolinis ultimatum för premiärminister (diktatorn) Metaxas. Det gick ut på att Grekland skulle tillåta axelmakterna att ockupera vissa ospecificerade ”strategiska områden”. Om det inte accepterades blev det krig. Det påstås att Metaxa svarade kortfattat όχι som betyder nej (fast egentligen lär han ha sagt: ”Alors, c’est la guerre!”). Kl 05:30 gick italienska trupper in från Albanien och Grekland var därmed indraget i det andra världskriget.

När intåget blev känt gick grekerna ut på gatorna och ropade όχι! Fr o m 1942 firades ”Ochi-dagen” i Grekland, på Cypern och av greker runt om i världen. Efter andra världskriget blev den 28 oktober officiell helgdag.

Efter några veckor hade grekerna pressat tillbaka axelmakterna in i Albanien och det blev de allierades första seger på land (och försenade Hitlers anfall österut).

Kuriosa: i filmen Kapten Corellis mandolin finns en scen med mötet mellan Metaxa och Grazzi. Och hårdmetallbandet Sabaton har skrivit en låt om dagen som börjar:

At dawn envog arrives
Morning of October 28th
“No day” proven by deed
Descendants of Sparta,
Athens and Crete!

Look north, ready to fight
Enemies charge from the hills
To arms! Facing defeat!
There’s no surrender! There’s no retreat!
(hela texten finns här)

Firande i Ierapetra

Igår började firandet med att några representanter från bl a scouterna la ner en krans vid statyn på torget (statyn heter ”Veterano” och visar en grekisk soldat som bekämpar en osmansk soldat).

Idag är sta’n klädd i flaggor. Firandet började med gudstjänst i Ierapetras huvudkyrka Agios Georgios. När den var slut tågade representanter för kommunen, länet (Lassithi), regionen Kretas ”regering”, kyrkan m fl till torget. Någon präst (kan ha varit biskopen; jag stod längre bort) sa några väl valda ord och se’n var det borgmästarens tur.  Orkestern marscherar och spelar, ibland hellre än bra men festligt är det! Så kom paraden av skolklasser (även ”särskolan”), föreningar (idrott, dans mm), ridskolan, scouter, röda korset osv. En del använder fel arm till fel ben, men de som har det riktigt svårt får inte ihop det alls. Det verkar som om kroppen är av på mitten så ovandelen gör en sak och underdelen något annat. Hoppas de får ordning på koordinationen så de kan dansa!

Längst bak kom en grupp med en banderoll där det stod ”inte nytt yrke” (översatt av google – slå inte på mig). Jag misstänker att det var lantbrukare, det är mycket protester mot nya skatter osv inom lantbruket. Imorgon är alla butiker stängda i Ierapetra som solidariskt stöd för lantbrukarna som ska protestera i Iraklion.

Efteråt traskar alla till något café för att fika, titta på folk och träffa bekanta. Eftersom det är helgdag är alla lediga.

Natonaldagen i mars och denna dagen firas likadant så när man varit med några gånger känns det som lite upprepning. ”Been there, done that”. Då hjälper en liten tanke över vad dagen symboliserar så blir det genast både festligt och fint igen. Jag var med om min första oxi-dag 2010 och det som förändrats är att föreningsgrupperna är större, framför allt ridskolan. Kul!

Några barn stod en bit bort med flaggor och jag tänkte: undrar vad ni kommer att säga till era barn och barnbarn? ”När jag växte upp var det ekonomisk kris i Grekland och vi hade det mycket svårt, idag är allt så bra”. Eller, hemska tanke, ”det var bättre när jag växte upp trots att vi hade ekonomisk kris”.

Och som vanligt slogs jag av tanken att detta hade aldrig fungerat i Sverige! Det hade nog blivit ett ramaskri och protester. Flaggor överallt och marscherande barn? Nationalister – usch! Likadant klädda är dom också! Och lärare som använder visselpipa eller ropar för att hjälpa barnen att hålla takten! Ja, t o m en klass som skanderade som de gör i det militära! Tänk att ”tvinga” svenska barn till något så förfärligt som inte är individuellt och fritt.
Ja, ja, vi får väl hitta vårt firande och vår historia.

Nu dags för lite lunch!

(foto på flickr.com)

11 tankar på “Ochi-dagen

 1. Jannis

  Nu har du fel Ia! Grekiska barn älskar parellasin! I Grekland har man det vi saknar i Sverige. Bevarade traditioner utan att det blir nationalism. (Med inskränkning för att man i Tessaloniki visar upp de nyaste tanksen och vapnen). Jag frågade idag i I-a två barn (23 resp. 11 år) vad de tycker om paraden. Båda svarade: Jättekul. Det var nog värre för oss killar i Sverige, som tvingades dansa kring midsommarstången en gång i tiden! Slås du inte av, att det är så många barn som är med? Man tvingas inte, utan vill vara med!
  Angående banderollen står det: ”Nej till ny ockupation” ev. ”Nej till nytt ägande”. Av vad, vet jag ej. Jag kom mig inte för att fråga. Typiskt svenskt!

  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vad är det som är fel? Jag hänger inte med riktigt…
   Vad är ”parellasin”?
   Google fel ute i översättning som vanligt.
   Det syns på deras miner att de är stolta och att det är nå’t speciellt att vara med i paraden.
   Kram

   Gilla

   Svara
   1. Jannis

    Parellasi är det grekiska ordet för den parad man genomför på de två nationaldagarna. Vid ytterligare en genomläsning anar jag en ironi i det du skriver i det sista stycket. Bekräfta eller dementera.
    Tyvärr kan man ju inte starta traditioner på stört. Möjligen om de hämtas från USA och innebär att man skräms med masker och svärd!
    En kram till / Jannis

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Ett nytt ord upplagt i ordlistan!
     Jodå, jag kan bekräfta att det är ironi.
     Jag tycker det är synd att fina allhelgonahelgen blivit förstörd – kan knappast kallas ”utveckling”…
     Kram

     Gilla

     Svara
 2. Elektra

  Ja, du är ironisk, och von oben-attityden lyser klart. Sorgligt när du annars vill visa en tolerant sida. Du kan inte jämföra Sverige med Grekland för att göra det enkelt för dig, men det brukar vara så, det man inte förstår förenklar man med att gå till sig själv. Grekland har haft en historia med krig och ockupationer, ngt som Sverige inte har haft. Som sagt det är lätt att raljera när man inte förstår.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   ”von oben-attityd” och ”raljera” brukar jag inte få höra så här är nog något missförstånd. Om du följt min blogg ett tag så vet du att jag är positiv och negativ åt båda hållen, dvs både när det gäller Sverige och Grekland. Inget är svart eller vitt.
   Ironi är svårt och kanske det blev otydligt. Jag är inte ironisk över Grekland och firandet utan ironin är riktad mot Sverige och de reaktioner jag tror skulle bli om någon föreslog att svenska barn skulle marschera osv. Ska se om jag behöver göra det lite tydligare.

   Gilla

   Svara
 3. Birgitta i Umeå

  Jag gillar parader och bärande av ikoner när jag är i Grekland. Till och med prästen som alltid ska vara med, fast jag är ateist. Jag kommer då ihåg Greklands historiska och tycker det är fint.
  Men jag gillar inte parader och avgudadyrkan i Sverige. Och allra mest tycker jag illa om den förändring av den helg som kommer. Det är så fint med alla ljus som tänds på alla gravar men det amerikanska med halloween, skelett och spöken HATAR jag.
  Birgitta i Umeå (som undrar om Jannis är den Jannis jag känner? Då blir det att gratulera dig till Östersund i Allsvenskan i fotboll. Äntligen ett ytterligare lag från norra Sverige! Jag njuter som minns Holmsund i Allsvenskan)

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Jannis

    Birgitta, det är klart att det jag som är Jannis från Östersund och Ierapetra! Tack för gratulationen! Gissa om jag är glad, jag som är fotbollsälskare förutom Grektokig! Det var väl c:a 4 år sedan vis sågs i Rethymnon och bodde på samma lilla hotell? Hälsa Arne att jag följer er på alla resor!
    / Jannis

    Gilla

    Svara
 4. Pingback: Premiär, karlar på rummet och nä | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s