Det utlovade blev inte fast lite

För någon vecka sedan utlovade jag att ta reda på mer om de politiska partierna och skriva ihop en lista el likn. Jag tar tillbaka det. Har surfat runt och ett rörigare politiskt liv får man nog leta efter. Den svenska politiska arenan är i jämförelse väldigt stelbent och enformig. Fast det är kanske stabilitet som är förutsättning för en stor del av samhällsbygge. Men det får inte bli dammigt och självuppfyllande.

Efter lite bakgrund och fakta inför valet i Grekland kommer lite Sverige.
(alla faktafel beror på internet såvida det inte är jag som läst eller tolkat fel)

Grekland

Hur som helst, först en liten tillbakablick. Detta är bara några punkter, Greklands historia är som att läsa en thriller. Det är avsättningar, kriser, husarrester, landsflykt…

  • Före andra världskriget har vi första världskriget, balkankrigen och kriget mot Osmanska riket.
  • 1941 invaderas Grekland och dras därmed in i andra världskriget.
  • 1942 börjar spänningar mellan motståndsrörelsens höger- och vänsterflyglar. Det leder till inbördeskrig 1946-1949.
  • 1947 får Grekland sin nuvarande utsträckning.
  • Efter inbördeskriget är det rörigt ett tag med ett stort antal regeringsskiften och Cypernfrågan dominerar.
  • 1952 samlar Alexandros Papagos landet, han efterträds av Konstantinos Karamanlis 1955 och 1967 genomför militären under ledning av Georgos Papadopoulos (och stöd från USA) en statskupp.
  • 1967-1974 militärjunta som 1973 avskaffar monarkin och 1974 faller militärjuntan efter att ha satt igång en statskupp på Cypern (”Cypernkrisen”).
  • 1975 utropas republik och landet blir en demokrati.
  • 1981 går man med i EU (dåvarande EG), 2001 i EMU och euron införs 2002.
  • Från juntans fall och fram till den ekonomiska krisen dominerades den politiska scenen av de två stora partierna Nea Demokratia och PASOK.

Anledningen till att det är svårt att få ihop en aktuell lista på politiska partier är att jag inte kan hitta någon vettig sådan att utgå ifrån. Jag har hittat en lista på alla partier sedan 1974, men jag blev helsnurrig. Det är så många småpartier, allianser och koalitioner. Och partier bildas för att finnas några år och sedan försvinna eller ombildas. Vi utgår från vilka som klarade spärren i januari 2015:

Syriza – ledare Alexis Tsipras, från början en koalition som senare ombildades till ett part. Beskrivs som radikal vänster.
Nea Demokratia – ledare Vangelis Meimarakis, beskrivs som liberalkonservativt eller center/höger.
Gyllene gryning – ledare Nikolaos Michaloliakos (jag vet inte om han fortfarande är ledare eller om rättegången är klar), beskrivs som nynazistiskt eller högerextremt eller nationalistiskt.
Floden (To Potami) – ledare Stavros Theodoraki, beskrivs som socialliberalt eller socialdemokratiskt, är pro-europeiskt.
KKE – ledare Dimitris Koutsoubas, Greklands äldsta parti (grundades 1918), beskrivs som marxist-leninister eller kommunistparti.
Oberoende greker (ANEL) – ledare Panos Kammenos, beskrivs som ett högerparti, utbrytargrupp från Nea Demokratia 2012.
PASOK – ledare Fofi Gennimata, beskrivs som socialistiskt eller socialdemokratiskt.

I samband med valet i januari 2015 avgick Giorgos Papandreou från PASOK och bildade KSD (Kinima Dimokraton Sosialisation). I augusti bröt en grupp sig ur Syriza och bildade Folklig enhet, ledare Panagiotis Lafazanis.

Därutöver finns grönt parti och en hel del småpartier på vänster- och högerkanten.

Igår var det dags för tv-debatt och det utdelades tjuvnyp åt alla håll om jag förstått det rätt. Jag är inte så insatt i vallöften så det får du leta upp på annan plats. Intressant är de väljarundersökningar som gjorts. Syriza och Nea Demokratia står väldigt nära varandra, det skiljer bara någon procent. Mest intressant tycker jag är två saker: andelen osäkra väljare pendlar mellan 16 – 24 % beroende på undersökning. Det skulle innebära att var 4:e grek är osäker – var hamnar de rösterna nästa söndag?
Fast osäkerheten är kanske inte så konstig. Var tusan ska man lägga sin röst? Ska man lägga sin röst på Syriza som man tycker har brutit sina vallöften från valrörelsen i januari? Eller ska man lägga den på Nea Demokratia som var ett av de partier som bär ansvar för den ekonomiska röran (se punkterna ovan)?
Det andra intressanta är en undersökning som visade att drygt 40 % av de tillfrågade önskar samlingsregering! Där är nå’t att bita i för politikerna som gått ut med att någon samlingsregering blir det inte.

Om inget parti kan bilda regering så, håll i hatten, blir det val igen! Valet den 20 sept är det femte på lika många år (2 val 2012) och det tredje i år.

Sverige

När jag ändå var ute och surfade på nätet så provade jag att söka på Sverige på theguardian.com. Roligt att se vad som uppmärksammas och hur det uppfattas. Nyttigt med ”andra ögon” och andra infallsvinklar. Jag hittade bl a artikel om svenska skolan, den otroligt fina vinskörden. Det finns fler nyhetssiter – ut och kolla!

Med tanke på den rådande flytkingsituationen hittade jag en artikel om Sveriges mottagande av ensamkommande barn, den finns här.
Sugen på att resa? Följ med Hashem från Syrien till Sverige, den artikeln finns här.

5 tankar på “Det utlovade blev inte fast lite

  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Förstår att dina ögon måste ha gått ikors under letandet efter allt detta, bravo! 🙂
    – Jo, Michaloliakos är fortfarande ledare för Gyllene Gryning (Chrysi Avgi), han har blivit utsläppt ur fängelset av någon anledning jag inte förstått, rättegången är inte klar. Han fick inte vara med i TV-debatten.

    – Eftersom PASOK har krympt till en myggas storlek, så har den nya ledaren Gennimatá gått ihop med ett annat litet parti på vänsterkanten, Demokratisk Vänster. På den tiden de var i koalition med ND och PASOK, hette ledaren Fotis Kouvelis.

    Jag ser fram emot måndagens (14 sept) TV-duell mellan Tsipras och Meimarakis. Där kommer det nog att hetta till och som resultat kan man hoppas att de osäkra väljarna bir säkra!
    Man kan ju inte ”beskylla” Grekland som ett land där inget händer, eller hur? 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Jag börjar bli lite fascinerad över rättssystemet i Grekland. Rättegången inte klar? Men hur många år ska det behöva ta?
      Såg att Papandreou och PASOK inte vill ha samarbete och det hade kanske blivit lite konstigt, då kunde de lika gärna gå ihop till ett parti igen.
      Tack för info om 14 april, då ska jag kolla reaktioner på nätet 15 april.
      Ha ha, nej det är bra ös! Samtidigt finns det gränser för allt och jag får en känsla här nere att folk börjar bli riktigt, riktigt trötta på kris och politik. Det är mycket att ta in och aldrig en lugn stund. Farligt om det slår över i att man inte bryr sig, lite åt apati. Det kan öppna för vad som helst.

      Gilla

      Svara
      1. Ingalill Franzén Polikarpidou

        Jadu, det finns mycket att säga om det grekiska rättssystemet, men jag nöjer mig med att informera dig om att det kan dröja åratal innan ens det enklaste ärende blir behandlat i domstol. Antagligen beroende på dålig organisation samt underbemanning. Har själv flera exempel på detta, i min närmaste omgivning.

        Betr Gyllene Gryning bifogar jag här ett utdrag ur Wikipedia samt en länk till Golden Dawn Watch, där du kan följa rättegången dag för dag sedan den startade. Tydligen blev den återigen uppskjuten, till den 11 sept (idag!), men jag har då inte hört något om att den har ägt rum. Förmodligen är det för att nyvalet ”kommer emellan”.

        Visst är vi trötta på kris och politik, men min personliga åsikt är att detta val är bland det viktigaste som någonsin ägt rum (åtminstone under de 21 år jag bott här). Här står vi inför valet att återgå till det gamla inkörda systemet med samma gamla oligarker, eller till ett helt nytt, fräscht (men än så länge oprövat) system med nya, fräscha idéer. Inkörsporten till det nya fick gå genom de 7 hårda förhandlingsmånaderna, men om man tänker efter, så var det kort tid för att ändra något som pågått i 40 år!
        Ha en skön helg, kram! 🙂

        ”Arrest[edit]
        Following the fatal stabbing of anti-fascist, anti-racist rapper Pavlos Fyssas on 17 September 2013, Michaloliakos was arrested on 28 September 2013, along with several other Golden Dawn members on the charges of being involved in a criminal organisation.[12] The charge sheet includes murder, extortion, and involvement in the disappearance of up to 100 immigrants.[13] After 18 months of pretrial detention, the maximum allowed, Michaloliakos was released from jail and is currently under house arrest.[14] He has the right to assist parliamentary sessions.
        In April 2015 the trial of Michaloliakos and 68 other defendants began at the high-security Korydallos prison in Athens,[15] but was adjourned a number of times for technical reasons and to find a more suitable setting.[16]”

        http://goldendawnwatch.org/?lang=en

        Gillad av 1 person

        Svara
        1. iamittilivet Inläggets författare

          Håller med dig om att folk vill ha lösningar NU, en del verkar vänta på nå’n fixare eller frälsare som ska knäppa med fingrarna. Samtidigt som jag förstår tröttheten och uppgivenheten så är det nu det finns chans att bygga ett annorlunda Grekland!

          Gilla

          Svara
      2. Ingalill Franzén Polikarpidou

        Precis! Jag gillar din kommentar, men har inte lust att registrera mig på WordPress bara för det.. 😛 Jag vet..du kan inte råda över deras regler, jag ville bara meddela dig mitt gillande! 🙂

        Gillad av 1 person

        Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s