Drömmar och röra mitt i veckan

Ingen morgonrunda idag, valde att sova lite längre istället. Dagarna blir så väldigt långa eftersom jag inte kan ta siesta (kan absolut inte sova en stund dagtid) och jag stannar gärna uppe ganska länge för att få känna den där sköna vindfläkten som kommer sent på kvällen.
När det är så här varmt och sömnen inte är så bra kommer jag helt ur gängorna. Blir trött, rastlös, ingen aptit. Och ibland är jag bara så sned och irriterad. Som idag. Var gör jag minst skada? Det var bara att gå till stranden, slänga ner kroppen i solstol under parasoll och öppna en bra bok.

Nu är dom här, ”atenarna”! Så kallas fastlandsgreker som har hus i Ierapetra och runt omkring. Jag tyckte att det var så många nya ansikten på strandpromenaden i måndags, tydligt att de var greker men de tittade sig omkring på ett annat sätt än lokalbefolkningen. Och då sa nå’n att det var ”atenarna”. I augusti kommer resten av de semestrande grekerna, men att döma av bokningar ser det inte ut alla bli lika många som vanligt. Precis som övriga turistgrupper.

Ifjol skrev jag dels om shejken och dels om prinsen. Visst är det otroligt att jag inte kunde hålla mig framme vid nå’t av besöken! Och nu har prinsen gått ut med att han ska skänka sin förmögenhet på 32 miljarder dollar till välgörande ändamål. Läste nå’nstans att han skilt sig, men jag tror inte att mina chanser på det området är så stora. Men jag är både välgörande och ett ändamål! Mer specificerat så ska pengarna gå till kulturell förståelse (japp, där kvalar jag in! bygger broar allt vad jag orkar mellan olika kulturer…), kvinnors rättigheter (japp, klarar i alla fall kvinna…) och katastrofhjälp (alltid aktuellt med både katastrof och hjälp…). Var ansöker jag eller kan jag ringa honom direkt?

Jag har varit ute och ätit sedan momshöjningen och priserna är oförändrade medan det står 23 % på kvittona. Företagare får, precis som i Sverige, kvitta ingående och utgående moms. Det kan dock vara så att det som de köper in har den lägre gamla momssatsen och i så fall blir den höjda momsen men gamla priser en merkostnad för tavernaägarna. Kanske de väljer att göra så i år för att inte störa en redan dålig säsong. Någon större effekt bör det inte få för svenska turister eftersom det fortfarande (alltså även med prishöjning som kompensation för den högre momsen) kommer att vara billigare att gå ut och äta i Grekland jämfört med Sverige. Så fortsätt att planera att resa hit!

Jag kände att momsavsnittet blev lite rörigt så det är nog dags att avrunda och det blir med lite nyheter! En rubrik på theguardian.com i veckan var att Sverige hittat ett undervattensvrak som skulle kunna vara en rysk ubåt. Så roligt, tänkte jag, det har ju letats länge. Fast en ubåt från 1916 känns inte så spännande. Men napp var det i alla fall!

Tredje stödlånet

Det är fortfarande ganska lugnt kring förhandlingarna, i alla fall i de nättidningar som jag kollar. Kanske alla håller på att samla ihop sig. IMF-chefen har uttalat sig om att det måste till betydande skuldlättnader:

“For any programme to fly, a significant debt restructuring should take place.”

Lagarde added that a rescue plan would have to involve “four legs”:
1. sensible fiscal targets, that are delivered
2. structural measures to open up the Greek economy
3. sufficient financing to make the programme workable
4. debt restructuring

En förhandlare från IMF ska komma till Aten imorgon. Se’n blir det väl en jäkla röra igen med uttalanden och utspel….

Jag upptäckte idag att i den andra omröstningen om reformer (onsdagen den 20 juli) hade två frågor lyfts bort: skatter för jordbrukare och utfasningen av förtida pension. Det sägs att det ska beslutas om detta ”senare”. Vad säger motparten om detta draget? Omröstningarna i grekiska parlamentet och i de nationella parlamenten las upp på ett visst sätt för att stärka EMU-ländernas tillit till Grekland så hur gick det med den? Jäkla röra.

Tsipras har gett en intervju där han bl a menar att utträde ur EMU hänger i luften tills det finns ett avtal om ett 3:e stödlån. Och det har han nog rätt i, inget är säkert, spikat och klart förrän bläcket torkat.
Vidare begärde han rättning i ledet, dvs att de i regeringen som röstat nej överväger att ställa sina platser till förfogande. Partikonferens i september. Nyval kan inte uteslutas.
Och han fortsatte att kritisera överenskommelsen. Så samtidigt som han säger att regeringsmedlemmar måste stödja partiet så är det ok för honom själv att öppet kritisera överenskommelsen.
Jäkla röra.

För 1-2 veckor sedan sa nobelbelönade nationalekonomen Paul Krugman som inte tror på åtstramning (och därför varit en av dom som stått på Greklands ”sida” i debatten, kan man säga) att han blev förbluffad när det gick upp för honom att regeringen inte hade någon plan B, dvs vad gör vi om det inte blir någon överenskommelse. För några dagar sedan kom en artikel om att de regeringsmedlemmar som röstat nej är en grupp som tänkt ut en plan B för alternativt skatte- och betalningssystem (bl a genom att kopiera pin-koder!) om man skulle åka ur euron. Nå’n dag efter sa Varoufakis att det var trojkan som höll i detta alternativa system. Och nu är EU-kommissionen tosiga! Jäkla röra.
Som grädde på moset har 2 stämningsansökningar lämnats in mot Varoufakis, jag har inte kunnat hitta exakt vad de innehåller men det gäller ”plan B”. Stämningarna har skickats vidare till parlamentet eftersom domstol inte kan göra något pga att ministrarna har immunitet. Men han är ju inte längre minister!? Jäkla röra.

Jag har tidigare skrivit att jag har svårt för ”konspirationsteoretiker” som är igång med att EU är ”ute efter” att krossa Grekland osv. Jag har också skrivit att förhandlingar och politik är väldigt mycket spel. Motparten, i alla fall alla politiker, har som mål, tror jag, att rädda EMU och givetvis nationella mål som t ex att bli återvald. Men vad har Grekland för mål? Givetvis har dom också en ”hidden agenda”. Jag kan inte urskilja några linjer, tycker bara att det är rörigt och hastiga ryck. Uttalanden som inte bidrar på något positivt sätt. Men det kanske klarnar med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s