Ut ur dimman

På morgonrundan i morse kändes det som om jag blivit utsläppt ur dimman. I helgen har vi haft så hög luftfuktighet att blommorna på balkongen inte behövt vattnas och bergen bara skymtat i den fuktiga luften. Livet växlas ner flera steg, de jag verkligen känner med är de som jobbar på tavernor o likn. Långa dagar, svettiga tröjor, dålig sömn och ändå ska dom le och hålla hög service. Beundransvärt.

Från min balkong kan jag se ett litet kapell, det används bara vid speciella högtider och ceremonier. Igår kväll var där fullt med folk i finkläder – det var barndop. En stor händelse, liksom giftermål, då man brukar ha stora fester. Antar att det inte längre går att ha dopfest för 250 personer eller bröllopsfest för 500 personer (eller fler!).

DSC00322[1] DSC00321[1]

Tanterna borta vid andra kapellet i mina kvarter har bråda dagar. Några hantverkare håller på att renovera ett hus och just nu knackar de ner putsen på fasaden. Jag tycker det är roligt att tanterna fått lite ögonfägnad som variation till präst, gamla gubbar och virkning. De hade knappt tid att hälsa på mig i morse.

Måste ha en app! Eller?

Jag börjar långsamt förstå att jag är helt fel ute med min affärsidé! Samtal, vandra – vem skulle göra det idag? Jag ser ofta par och familjer på stranden, tavernor osv som sitter och pillar på sina mobiler. Om det mot förmodan finns nå’n i sällskapet som inte har en mobil så ser den stackaren uttråkad ut vilket jag har stor förståelse för. Jag måste tänka om och lägga samtal och vandring i en app givetvis! Designa en liten figur som användaren kan prata med eller skicka ut i naturen.

Varifrån kommer den här idén? Jo, jag såg reklam för Peppy Pals. Har du sett den? Barn i åldrarna 2-6 år ska i ett äventyrsspel i en app lära sig känslor, empati, vänskap och sociala färdigheter genom att hjälpa figurerna (djur!) att handskas med olika situationer. Detta görs utan text eller tal. Och forskning har minsann visat att EI (emotionell intelligens) och SEL (socialt och emotionellt lärande) är viktiga förmågor för framgång, lycka, inte bli mobbad eller mobba, samt ger bättre möjligheter att leva gladare, mer produktiva och etiskt sundare liv.

Hallå? Har mänskligheten blivit alldeles galen?? Vore det inte större idé att vi pratade med varandra, umgicks, visade och lärde ut känslor, empati osv? Jag är totalt helt mållös. Och hur kan man tro att bildspråk är universellt? Eller att alla småttingar tycker om just de här djuren? Och varifrån kommer deras vilja att över huvud taget hjälpa de här djuren att ”handskas med olika situationer”?

Snabb huvudräkning……..de här stackars barnen hinner växa upp och börja jobba inom äldrevården under min livstid. Usch, nu fick jag huvudvärk och högt blodtryck.

Tredje stödlånet

Förhandlingarna skulle börja idag, men jag har inte hittat nå’t om att de är igång. Kanske parterna anländer till Aten idag.

 • Vid nyår träder någon ny banklag ikraft som kan riskera att kunder blir av med sina sparpengar. Jag fattar inte ett dugg, eller vad sägs om detta:
  ”Denna lag innehåller en ”bail-in”-mekanism som efter implementering är kreditnegativ för innehavare av obligationer och oskyddade insättningar.
  ‘När det blir verksamt vid årsskiftet så kommer den mer seniora rankingen av statsfordringar ha negativ påverkan på återvinningsgraden för investerare’, skriver Moodys.” (enligt di.se idag, här finns artikeln). Det är inte lätt att vara medborgare och greppa allt som sker.

 • Ger dig två artiklar att läsa. Tycker du att det är jobbigt att läsa engelska så tänk på att du kan högerklicka och välja ”Översätt till svenska”. En del meningar kan bli lite konstiga, men i stort är det förståeligt.
  Denna artikeln låter de unga komma till tals. Grekland har en ungdomsarbetslöshet på cirka 50 % – hur ser de på sin framtid?
  Och denna artikeln visar hur ihopvirat finansvärlden är, den vet inga gränser. Det kanske är bra att IMF är världsomspännande så att Europa kan få lite hjälp och breddat perspektiv i sin lilla ankdamm. Tunga aktörer trycker på. Se’n är det en annan sak om man tror på att USA ligger bakom allt som sker i världen. Men här har de helt klart intressen att vakta.

2 tankar på “Ut ur dimman

 1. Caroline

  Verkligen tragisk om hur det blivit med mobiltelefonsanvändningen. Själv så tycker jag att det är väldigt oartigt av folk att fingra på sina mobiler när de är i sällskap med andra, om de inte delar med sig av vad de kollar på – lätt annars att tro att man själv är så tråkig så det är roligare att kolla telefonen.

  Ha en fin kväll!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. juliann66

  Intressant läsning och mina paralleller med ”House of Cards” får bara större och större relevans.
  Här är vädret som ett kallt våtomslag, till skillnad från ditt varma. Så jag får väl vara tacksam över att jag jobbar, antar jag. Hoppas på augusti som sommarmånaden i år och att september och oktober blir sådär ljuvliga som de kan bli.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s