Varmare och varmare

Puh, så varmt!

I morse gav jag upp så snart jag öppnat ögonen. Värmen och fukten kändes som en mur utanför väggen. Ingen morgonrunda, en kort tur på sta’n och sedan blev det stranden. Skön fläkt från havet in under parasollet. Gott!

Hörde på vägen hem att det ska bli likadant i 2-3 dagar, därefter ska temperaturen stiga enligt prognosen. Egentligen är inte några siffror så intressanta, och jag håller ju aldrig reda på hur många grader det är, utan det är kombinationen med vind och luftfuktighet som bestämmer om jag tycker att det är behagligt, varmt eller hett.

Jag tror att jag på onsdag ska ta ett snack med VD på firman där jag jobbar och höra om jag kan få lite ledigt. Våra kunder finns i Sverige som väl i stort sett är igenbommat så då kan det passa bra med halvtidssemester.

Stranden och turister

Igår fick jag ett telefonsamtal på stranden. Det var från kundtjänst på ett företag som jag haft en livlig mail-diskussion med om moms. Nu fick jag veta vad företaget beslutat och det stred mot det svar jag fått från Skatteverket. Givetvis blev jag lite uppretad och försökte argumentera. Då upptäckte jag att det fungerade väldigt dåligt! Förutom att hjärnan var halvkokt av värmen och vägrade fungera fullt ut så är det väldigt svårt att ta i och vara irriterad när solen lyser från ljusblå himmel, folk tjoar och är glada, havet guppar så blått och vackert. Och stackaren i andra änden av samtalet arbetar på nå’t kontor i Stockholm i sommarkalla Sverige. Man ska välja sina strider. Jag la ner denna.

På stranden idag var ett svenskt par! Jag hade nog placerat dom i något annat land, men mannen tillhörde den där gruppen människor som tror att man måste prata väldigt högt i mobiltelefon. Först förstod jag inte vilket språk han pratade, jag hoppade från tyska och holländska till norska men det var svenska. Det var bara det att det var en dialekt som var ny för mina öron.

När det gäller skandinaver så lär det för tillfället finnas mest danskar i sta’n. Jag vet inte var dom gömmer sig, men något större inslag på strand eller strandpromenad är dom inte. Annars är det fortfarande ont om turister och hotellen har fått ett nytt bekymmer: bokningar där personerna över huvud taget inte dyker upp.

Bekymmer

Reformerna som krävs för att det ska förhandlas om ett 3:e stödlån är ju beslutade i det grekiska parlamentet. Det är höjning av moms (jag har handlat, men vet ännu inte full effekt för min del – återkommer!), effektivisering av rättssystem och skatteindrivning, privatiseringar, ändringar i pensionssystemet mm. Men allt bleknar inför den värsta punkten av alla: söndagsöppet! Då ska det alltså bli som i Sverige att alla dagar är likadana. Varför kan inte en dag i veckan få andas lite lugn och ro? Måste allting vara tillgängligt alltid? Är vi så dåliga på att planera och organisera vår tid? Saknar vi fantasi och kreativitet? Och hur kan vi klaga över stress och jäkt om vi aldrig slår ifrån vardagen och kopplar av!
Så nu får jag väl undersöka vilket land jag ska flytta till som fortfarande skiljer på vardag och helg.

Tredje stödlånet

Helt kort vad jag uppfattat som de större händelserna de senaste dagarna:

  • Privatiseringsfonden kommer att diskuteras livligt. Vad ska ingå? Hamnar, flygplatser, men vad mer för att få ihop den imponerande summan? Jag tror att det stora problemet blir vem som ska köpa. Vem är pigg på att investera stora summor i ett land i kris? Som dessutom ingår i en valutaunion som verkar lite skakig?
  • Grekiska regeringen ansökte om 3:e stödlån från ESM (Europeiska stabiliseringsmekanismen, tror jag det står för) och de ville inte ha med IMF. Nu har en ansökan gått iväg även till IMF och det tror jag är klokt. ECB och IMF pratar om skuldlättnader medan eurogruppen säger nej. Det vore dumt att kasta bort de som står närmast vad man själv önskar. Och desperat behöver.
  • Tsipras har sagt att först en överenskommalse om stödlån, sedan är det dags att ta itu med den parlamentariska situationen i regeringen. Tror jag är klokt. Brukar inte bli bra att ha för många kastruller igång samtidigt. Dessutom kan han då hinna träffa sin mor som ju i en tidningsintervju sa att hon inte ser sin son så ofta numera.
  • Förhandlingarna i Aten skulle startat i fredags och beräknas vara klar för beslut i grekiska parlamentet den 20 augusti. Det har redan stött på patrull. Frågor om logistik, säkerhet, tillgång till ministerier och handlingar, vilket hotell man ska bo på har gjort att förhandlingarna börjar på måndag. Ingen drömstart precis, det spär väl bara på all spänning och alla konflikter som redan finns mellan parterna.
  • De flesta tror ju inte på överenskommelsen och en hel del ekonomer m fl har uttalat sig. Här kommer en motvikt, en artikel som resonerar kring att överenskommelsen kan hålla, den finns här. Det är aldrig fel med lite olika synvinklar, tycker jag.

Imorgon håller jag söndag i lugn och ro och börjar med frukost på stamfiket vid kanten av Libyska havet. Se’n får jag se vad kropp och knopp känner för.
Ha en fin lördagskväll och en skön söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s