Fredag i tredje krisveckan

Min fredag

Långa morgonrundan idag, men det var segt och motvilligt. Förstår inte varför jag är så trött på morgnarna, måste vara högsommarvärmen som kommit. Det blir varmare på nätterna och då blir inte min sömn lika bra.

Givande samtal på förmiddagen, alltid trevligt och upplyftande. Se’n blev det det långa steget före ner till stranden. Solstol, parasoll och god bok. Med ett avbrott för en god lunch. Det kan inte bli mycket bättre!
Jo, det skulle det kunna på sätt och vis. Så många lediga stolar! Var är alla turister? Visserligen blåser det, men vi har inte fin sand som blåser in i allt man har med sig och ögon och mun och öron. Jobbigt att hålla reda på handduken? Gå på en marknad eller i en ”kina-affär” och köp jättestora tvättklämmor. Kanon när det blåser!

Har bestämt mig för en riktigt god och skön hemmakväll i soffan. Det är inte dumt.

Krisens fredag

Överbryggningslånet
Överbryggningslånet (eller det korta 3 månaderslånet som jag såg att det kallades i en svensk tidning) är klart om jag förstått det rätt.

Bankerna
Det finns ett obekräftat meddelande att trots ECB-beslutet igår och överbryggningslånet så kommer bankerna inte att öppna på måndag. Jag undrar varför man sprider så’nt här obekräftat (vilket jag är medveten om att jag också har gjort precis nu). Vi får väl helt enkelt se vad som händer på måndag.
Mer intressant är nog om kapitalkontrollen ska ligga kvar, dvs att inga utbetalningar till utlandet får göras. Det ställer till problem för en del företag som har leverantörer och andra affärskontakter i utlandet.

Beslut övriga EMU-länder
Där är några länder kvar som ska rösta idag, men det ser ut att bli ja från alla. Det dom säger ja till är att börja förhandla om detaljerna i ett 3:e stödlån. Villkoret, eller överenskommelsen, var att Grekland först skulle visa att man menar allvar med att genomföra reformer och det gjorde man i onsdags. Nu är alla klara och här är inledningen på det officiella uttalandet från Euro-gruppen (här finns hela på theguardian.com):

The Eurogroup welcomes the successful completion of the relevant national procedures related to the decision to grant in principle a 3-year ESM stability support to Greece, and especially the recent swift legislative steps taken by the Greek parliament as a first step towards rebuilding trust.

Lite lustigt att se att Merkel och Tsipras har samma problem. De får igenom förslaget i respektive parlament, men har gott om nej-röstare i de egna leden.
Mycket rapportering om olika debattinlägg från tyska parlamentet idag, jag är inte så intresserad. En sak fastnade jag för som fladdrade förbi: Merkel sa klart och tydligt att Schäubles förslag om temporär Grexit inte hade något stöd, inte var förankrat, dvs det var hans egen idé. Märkligt att han lägger upp något så kontroversiellt på egen hand mitt i känsliga förhandlingar.

Förhandlingar
Märk väl in principle i uttalandet ovan – nu kan förhandlingarna om detaljerna börja!
Om ECB och framför allt IMF håller kvar vid att det behövs skuldlättnader och EMU/EU håller kvar vid att det inte är möjligt så kan förhandlingarna börja med dödläge eller återvändsgränd eller vad man vill kalla det. IMF har t o m höjt rösten, artikel finns här. Det kan bli en intensiv sommar.
Och för en stund sedan kom information om att det är ajö’ med Bryssel, förhandlingarna kommer att hållas i Aten!

Allvarsord
Något att fundera över (från theguardian.com):
Donald Tusk, the European Council president, has warned that the Greek crisis is helping to fuel a “pre-revolutionary atmosphere” in Europe.
Tusk who brokered the Greek bailout deal last weekend, told the Financial Times that:

“For me, the atmosphere is a little similar to the time after 1968 in Europe.”

“I can feel, maybe not a revolutionary mood, but something like widespread impatience. When impatience becomes not an individual but a social experience of feeling, this is the introduction for revolutions.”

Imorgon lämnar jag in datorn för fläktrengöring och får tillbaka den söndag kväll. Det blir inga blogginlägg under denna härligt digitalfria helg. Vi hörs på måndag och ha en skön helg med frid och ro!

9 tankar på “Fredag i tredje krisveckan

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag har inte orkat läsa en enda tidningsartikel på 2 dagar. Vad duktig du är, Ia, som har orkat det! 🙂 Däremot har jag hört lite spridda kommentarer från TVn, som alltid står på. ”Lustigt” att höra Merkel, med gråtmild stämma, säga i sitt parlament: ”Tänk er en pensionär som står vid en bankomat och inte får ut sina pengar!”. Lite andra tongångar nuförtiden… 😛

  Överraskning för mig, att förhandlingarna skall hållas i Aten! Bravo! (y)

  Jag gillar vad Tusk sa. Och jag gillar även 1968!! ”Det ligger i luften, nån´ting är på gång”, som Thomas Ledin sjöng en gång i tiden..
  Ha en skön helg du också, Ia! Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror att man måste vara lite snällare till Merkel. Hon får verkligen bära hundhuvudet och vara måltavla för vad en regering och riskdag tycker. Ungefär som om Tsipras skulle klä skott för allt som Varoufakis säger och hittar på. Vad har hänt med den mannen egentligen? Du och jag tyckte ju bra om honom, nu tycker jag han är klumpig med sina dåligt tajmade uttalanden.
   Visst är det nå’t som ligger i luften….jag tror mycket på imf och ecb….vi håller tummarna!
   Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Sorry, jag har svårt för Merkels helomvändning. Jag har levt med hennes uttalanden i många år och vare sig du tror mig eller inte, så var det hon som startade ryktet om att greker är lata. Som vi alla vet, har det uttalandet blivit en ”sanning” i hela norra Europa! Har jag svårt för att förlåta..
    Varoufakis tillhör den s k ”vänsterplattformen” (som de säger i grekisk TV) inom Syriza, de som röstade ”nej” nyligen i omröstningen om Bryssel-avtalet. Jag gillar inte heller att han kommer med dåligt tajmade uttalanden.
    Det sista jag tror på är banker.. 😉 jag har blivit revolutionär på gamla da´r! 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Tror dig inte riktigt. Nordens syn på medelhavsbefolkningen som slö, kaffedrickande, temperamentsfull (och inte mycket annat) och mañana fanns långt före Merkel. Jag tror att hon är en fullfjädrad plitiker som är skicklig på att styra mellan grunden. Nu är det mycket kritik i Tyskland (protester i 14 städer igår, tror jag) och även i de egna leden. Då kan hon kanske t o m droppa gamle räven Schäuble!
     Jag tror på Lagarde och Draghi. de är kloka nog att se till så att de får tillbaka så många pengar som möjligt och det får dom inte om politikerna får fortsätta snörpa Grekland. Just nu känns det nästan som om imf är i Greklands hörna. Vi får se vart det barkar när de börjar förhandla.
     Revolutionär? Ja, man kan väl vara sämre saker! 😉

     Gilla

     Svara
     1. Ingalill Franzén Polikarpidou

      OK, jag kan gå med på att folk i norra Europa tyckte så, redan innan Merkel sa det. Men att just HON sa det, gjorde att ”åsikten” blev understruken och ”rumsren”. Tidningen Bildt var inte sen att följa upp tråden och har väl blivit den största ”grekhatartidningen” i Tyskland (ungefär som svenska Dagens Industri). Folk är väldigt lättpåverkade, när det gäller deras skattepengar…

      När det gäller ”Krist”demokrater (Merkel och Schäubles parti): sist jag kollade, så är kristendomens budskap ”kärlek till alla människor”. Jag tycker inte att det stämmer riktigt bra in på dessa två, OK att Merkel är en skicklig politiker, men så mycket kärlek har jag inte sett från hennes sida. Och Schäuble ska man ju bara inte tala om, han är bara kär i regler och pengar. Hoppas att han snart försvinner upp i tunn blå rök..

      Kära Ia, du bodde inte här när Poul Thomsen och resten av Trojkan kom på besök här i Aten. Thomsen var ”IMFs man”, utförde alltså Lagardes order och uppdrag. Någon mer iskall person (förutom Schäuble) får man leta efter! Han hade skyhög lön själv, men tyckte att grekerna minsann skulle sänka sin lägsta lön på 500 Euro till ännu lägre! Nejdu, jag har lika svårt för Lagardes helomvändning, som jag har för Merkels.
      Det är klart att jag också håller tummarna för att allt till slut ska gå bra för Grekland, men jag har jäkligt svårt för hycklande människor, hur skickliga de än må vara!
      Nä, nu tar vi ett glas rött eller vitt och firar in helgen! 🙂

      Gilla

      Svara
      1. iamittilivet Inläggets författare

       Vi får väl helt enkelt komma överens om att vi inte uppfattar och tycker lika. Och tur är väl det för om alla tyckte lika skulle människan aldrig komma nå’nstans!
       Jamas!

       Gilla

      2. Ingalill Franzén Polikarpidou

       Ja min vän, så är det! Det är bra att vi tycker olika .)
       Ha en skön helg, kram!
       P.S. Jag ville ”gilla” din kommentar, men WordPress vill att jag registrerar mig först! Det tycker jag är att gå lite väl långt…och jag förstår också att du inte har någon kontroll över det. xx

       Gilla

 2. brynis

  Hejsan
  Ha en skön helg själv ska jag jobba sen väntar hårdplugg inför stora teoriprovet kock oj jag har fått för mig att jag inte ska klara det.😱 vad konstigt att det inte kommit turister för det går knappt att hitta resa till Grekland eller till någon ort med bad för den delen, som du säkert vet så har väl sommaren inte varit soligt precis, tur man hade kanonväder i Riga. Ha så gott! Kram från Lee💐😎

  Skickat från min iPhone

  > 17 jul 2015 kl. 17:19 skrev ”ia mitt i livet” :
  >
  >
  >

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tror att många åker all inclusive, tyvärr. Fast även dom har slagit larm om lågt antal bokningar och avbokningar (här nere på plats, alltså – inte ett ljud i Sverige). Jag har hört att det är högt pris på restresor i Sverige, beror väl på hög efterfrågan pga vädret.
   Klart du klarar det!! Lycka till!! (Och tacka inte för det, det betyder otur) Stor spark i ändan!
   Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s