Krisens akutfas över – för denna gången…

Först min helg

Många bränder på grekiska fastlandet fredag-lördag. Jag har inte riktigt koll på läget, men det kom hjälp från olika håll i Europa. Bränderna i hård blåst nära bebyggelse, t ex Aten, var givetvis mest skrämmande och det vattenbombades från luften. Tänk vilka värden när en olivlund brinner ner, hur många år det tar innan de nya träden ger frukt. Läste någonstans att man planterar olivträd till sina barnbarn.

Högsommarvärmen är här så nu får det nog bli varannan eftermiddag på stranden. I helgen var det så varmt en eftermiddag att cikadorna överröstade stadens ljud. Då är det varmt!

Lämnade datorn till rengöring i lördags, fick tillbaka den senare på da’n, men var så såld på digitalfri helg så den fick vila tills idag. Åh, vad jag har läst! Och njutit på stranden! Och tittat på folk och promenerat runt i sta’n! Satt ihop en ny morgonrunda! Söndag var en riktigt vilodag, jag minns inte ens riktigt vad jag gjorde hela da’n…

Utflyktslängtan, men vandra går ju inte. Kanske en busstur till Sitia? Har alltid kört dit, tar jag bussen så kan jag se mig om ordentligt. Och det finns AC på bussarna.

Krisen över?

Nja, det är den ju inte, men det akuta skedet med dagliga dramer är över för denna gången. Som nå’n sa: ovissheten och osäkerheten måste få avlösning av någon sorts normalläge och vardag. Jag tänkte skriva nå’n sorts sammanfattning över de viktigaste punkterna under dessa 3 veckorna, men varför göra det när det redan finns en, du kan läsa den här.

Grekiska regeringen och reformerna
I fredags utsågs efterträdarna till de ministrar som avgått och de som fick avgå. De svors senare in av presidenten.
Premiärministerns mamma, som är strax över 70 år, har blivit intervjuad i en tidning. Hon säger att hon inte ser mycket av sin son nu för tiden, att han knappt har tid att sova och äta. Låter som de flesta mödrar, tycker jag.

För grekernas del ska man fr o m idag börja leva med några av de nya reformerna, bl a höjd moms. Det kommer givetvis att ta lite tid innan effekterna syns, jag kommer att hålla öron och ögon öppna. Och det kanske känns redan i veckan när jag ska gå och handla.

Du kanske har hört att det varit diskussioner om att en del öar har lägre moms. Många reportage kommer från Aten så här är en artikel om ett annat av Greklands många ansikten: en liten ö nästan mitt i Egeiska havet (nordväst om ön Lesvos) som heter Agios Efstratios som haft lägre moms.

Överbryggningslånet
Det utbetalades idag och genast såg Grekland till att betala till ECB och IMF så nu är man ifatt. Den rest som blev över ska in i bankväsendet. Hur det fungerar? Titta här, väldigt pedagogiskt förklarat!

Lånet kommer från EFSM-fonden som jag inte visste vad det var. Det är Europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen, den som användes för att rädda Irland och Portugal. England var väldigt motvillig tills man fick vissa garantier och de gäller tydligen för alla icke-euroländer. De innebär ett visst skydd för skattebetalarna i de länderna om Grekland inte kan fullfölja sina betalningar, avtal osv. Det måste betyda att även Sverige omfattas av garantierna.

Bankerna
Bankerna öppnades idag, men med begränsad service, bl a så ligger kapitalkontrollen för utlandstransfereringar kvar. Börsen i Aten är stängd.

Man kan tro att man stänger banker för att spara pengar, men de tre veckornas stängning, eller snarare restriktioner, har kostat mycket pengar. En utgift som smakar surt, men om alternativet är att bankväsendet kollapsar så finns inte mycket att välja på, antar jag.

Vad händer nu i eurozonen?
Ja, nu ska förhandlingarna börja om detaljerna i tredje stödprogrammet eller tredje stödlånet (vad man nu vill kalla det). Det beräknas ta några veckor innan det finns en överenskommelse, läget är inte längre akut så vi får hoppas att det finns utrymme för reflektioner, diskussioner och kloka beslut. Och inga fler 17-timmars möten. Kanske kan lära nå’t av denna mannen:graphicsheatcom

Det intressanta kommer att bli ECB och IMF i ena ringhörnan och länderna i euro-gruppen i andra ringhörnan med Grekland i mitten. Blir det några skuldlättnader? Om ja, hur kommer de att se ut? Här ytterligare en pinne i brasan!

Och hur står det till med Tyskland? Här ett uttalande från en annan person än de vi brukar höra. Och hur är ”förhållandet” mellan Frankrike och Tyskland?

Vad händer i bloggen?
Jag tror att jag frigör det ena ögat till min vardag och firman medan det andra ögat får hålla lite koll. Väver in vad som händer så vardag och krisutveckling går ihop, kommer inte inlägg varje dag. På onsdag kommer det bara att handla om mina alldeles egna funderingar och åsikter så här i efterdyningarna.

Läs gärna den här artikeln, den stämmer till eftertanke!

Du som hängt med dessa veckorna och är nyfiken på fortsättningen – prenumerera på bloggen via e-post eller RSS (klicka på Hem). Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s