Onsdag i tredje krisveckan

Måste börja med den goda nyheten igår: avtalet med Iran om deras kärnenergiprogram. Efter 12 års dödläge! En seger för diplomati och envishet.

Min onsdag

Kände mig lite låg igår och så tittade jag ut på solnedgången som var så där märkligt gul-orange som kameran inte kan fånga och bergen framför som en svart-blå siluett. Och då kändes det genast bättre.

Idag har efterspelet till min trafikolycka möjligen tagit en ny och positiv vändning (berättar mer när allt är klart) så jag blev så uppåt att jag gick och köpte två blommor. Har nämligen fått ohyra. På två befintliga blommor, inte på mig. Nu är det friskt, vackert och ohyrefritt på balkongen igen!

Frisk vind även idag, ska avta på fredag och då ska temperaturen stiga. Ser ut att bli en helg på stranden under parasoll med god bok. Datorn ska in på fläktrengöring lördag-söndag. Sämre helg kan man ha.

Krisens onsdag

Gårdagen var ganska lugn, mycket tyckanden och analyser och möten men inga större händelser. Nu är det mycket på gång samtidigt: överbryggningslån, röstning i grekiska parlamentet, röstning i euro-ländernas parlament, fortsatta förhandlingar om detaljer…..bild finns längst ner med ”körschema” (tyvärr glömt var jag hittat bilden, någonstans på theguardian.com eller twitter). Det är lite rörigt, jag kan inte riktigt hålla isär allt så det blir väldigt spridda funderingar.

Överbryggningslånet – föreslås tas ur EFSM-fonden som i praktiken är avvecklad och de EU-länder som inte är med i EMU säger nej (däribland Sverige). Väldigt förvirrande! Hoppas det löser sig för det är pengar som behövs innan utbetalningar enligt den nya överenskommelsen kan göras. Jag sa ju att det är rörigt.

Ibland pratas det om Tyskland som om det vore en enad front, ungefär som om den bara var befolkad av en massa Merkel och Schäuble. Så är det givetvis inte. Kritikens vågor går höga i Tyskland för tillfället. Dels finns de som inte tänker rösta ja till överens-kommelsen bl a därför att de tycker att det får vara slut på pengar till Grekland. Dels finns de som kritiserar uppgörelsen utifrån ståndpunkten att Merkel och Schäuble medvetet försökt splittra Europa. Hårda ord på hemmaplan och t o m i de egna politiska leden.

Läste på någon hemsida att vänstern i Sverige tycker att regeringen i Grekland ska jobba för en Grexit. Men det finns en hake i det resonemanget: det grekiska folket vill inte lämna EU och de flesta vill ha kvar euro, men de vill ha slut på åtstramningar.
Vidare ansågs det att alltihop är en komplott för att störta vänsterregeringen i Grekland och beviset för det skulle vara att ”man” går så hårt fram pga att ”man” inte tycker om vänsterns ekonomiska politik. Nu är det väl ändå ett faktum att denna regeringen inte fått visa så mycket av sin ekonomiska politik eftersom de suttit i förhandlingar det mesta av tiden sedan de valdes. Syriza är ett radikalt vänsterorienterat parti och de ”riktiga” kommunisterna, KKE, ingår inte i regeringen och de säger nej till EMU och EU. Jag vet inte vad de vill ha istället för de kan väl inte mena att det inte är bra med samverkan? Har inte heller hört att representanter för svenska VP varit nere och stöttat. Partiledaren var här i januari för att gratulera och fira valet, det är allt jag hört.
Vidare stod det att lånen var mer eller mindre påtvingade Grekland. Men hallå, där det finns en långivare finns det också en låntagare.

IMF har uttalat att de är tveksamma till om överenskommelsen innehåller tillräckligt med skuldlättnadsåtgärder för att de ska kunna godkänna den. Om jag förstår det rätt så kan vi alltså hamna i en situation där grekiska parlamentet säger ja, de nationella parlamenten säger ja men IMF säger nej. Visst ÄR det rörigt just nu!?

Tsipras har suttit i möte i 2 dagar, blev utsläppt igår kväll för en tv-intervju där han gjorde bra ifrån sig om jag förstått det rätt. En som inte gör så bra ifrån sig är Varoufakis. Läst intervjun med honom i Statesman, annars finns här länk till artikel i DN. Man kan ju undra varför han var tvungen att ”tala ut” mitt under pågående förhandling. Han säger en hel del intressant, men som sagt dåligt tajmat. Bl a halkar vi med på ett hörn:
Man lägger fram ett argument som man verkligen har finslipat – så att det ska vara logiskt sammanhängande – och man möts av tomma blickar. Det är som om man inte sagt något alls. Man kunde lika gärna ha sjungit den svenska nationalsången – man hade fått samma respons.
Han har varit ute och gjort några uttalanden de allra senaste dagarna också. Han får akta sig, snart liknar han den svenske kocken i Mupparna – störig och obegriplig. En poäng har han i sitt resonemanget om att detta handlar inte i första hand om ekonomi utan om politik (vilket i och för sig inte är en nyhet). Kanske därför det inte gick så bra med honom i förhandlingarna, han pratar kanske inte samma ”språk” som de övriga.

Idag har några politiker avgått, andra gått ut med att de ska rösta nej och just nu pågår ett möte bakom stängda dörrar. Ska oppositionen rösta ja? Om alltför många i regeringen röstar nej – blir det regeringsombildning? Eller, spekulerar en del, blir det nyval i höst? Det ser ut att bli en mycket spännande och avgörande kväll.

Något jag funderat över är alla de som säger att denna överenskommelsen är omöjlig osv, men då undrar jag vad som är alternativet? De ursprungliga lånen är givna av finansinstitut som är utlösta med hjälp av skattemedel, dvs stater har tagit över lånen kan man säga. Lån måste betalas tillbaka och det besvärliga i detta läget är att en stor del av långivarna är skattebetalare i andra länder. Det blir nå’n sorts medborgarnas lån till andra medborgare. Givetvis vill de också ha sina pengar tillbaka, det är inte bara grekerna som är förbannade och upprivna. Det är småkriser och besparingsåtgärder lite här och var i Europa. Så den springande punkten är hur i helskotta ska lånen betalas tillbaka? Det är enkelt att säga nej, tycka att något är förfärligt, skjuta på motparten osv, men hur ska det gå till istället, hur ska skulden betalas?
Jag tycker att det är självklart att det behövs någon form av skuldlättnad och att få fart på Grekland igen. Jag är övertygad om att ett land med tillväxt och fart i sin ekonomi är det bästa för alla parter i ett längre perspektiv. Men hur förklarar man det för alla de andra på andra sidan?

ECB jobbar dygnet runt. Det kommer inget besked ikväll om och hur de ska fortsätta stötta de grekiska bankerna. De väntar på besked vid midnatt från röstningen ikväll i Aten. Så vi vet kanske imorgon bitti.

Motparten påstås ofta ha en dold agenda som handlar om att krossa Grekland osv, men jag börjar undra om de här månaderna av ”konstiga” turer från grekisk sida, långdragna förhandlingar, utspel, sista minuten, folkomröstning osv också har sin dolda agenda. Kan det finnas en plan även på denna sidan förhandlingsbordet? Och om den planen går ut på skuldlättnad så har man snart IMF i sin hörna. Fler och fler röster höjs om skuldlättnad, framför allt med utgångspunkt i den här ”omöjliga” överenskommelsen. Hm, jag undrar….
Men hjälp, håller jag också på att bli konspiratorisk!?

Ha en bra kväll!

CJzN7v4W8AATBxM

1 tanke på “Onsdag i tredje krisveckan

  1. Pingback: Torsdag i tredje krisveckan | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s