Min och krisens söndag

Min söndag

Frisk vind idag, men färjorna gick till Chrissi. Inte så många passagerare som vanligt, kan förstå om några inte riktigt kände för en tur på sjön idag. Jag åt frukost på mitt stamställe. Inte så lugnt som vanligt eftersom jag då och då fick kasta mig efter flygande servetter och rymmande meny.

Gick en stadstur efter frukost. Väldigt lugnt i sta’n idag. Alla väntar, antar jag. Det känns väldigt konstigt, som att leva i två världar. På datorskärmen rullar information och foto om något som händer flera mil bort i en stad sm heter Bryssel. Och jag tittar ut på bergen lyssnar på vinden och skällande hund, känner doften från en grill i gränden. Har de här två världarna verkligen något gemensamt? Kanske det är det här som menas med ”stormens öga”, där i centrum där det är alldeles lugnt medan det stormar runt omkring.

Krisens söndag

Så samlades dom igår, finansministrarna i Eurogruppen. Jag kände stor besvikelse i morse när jag slog på datorn. Inget besked, mötet fortsätter idag. Ledarna i EMU har möte just nu (kl är 18 grekisk tid) och det stora EU-toppmötet är inställt. Så antagligen inget besked ikväll för de kommer att hålla på så länge de orkar och kan.
Så är vi där igen som jag skrev här om dagen: varför måste allt göras i sista minuten? Och jag kan tillfoga: varför måste det så ofta vara nattmöten? I alla dessa staber som omger ledare och ministrar – finns det inga organisatörer?

Det verkar som om det seglat upp en ny hård motståndare till fler stödlån: Finland. Jag förstod inte varför, men som tur är finns nätet. Kan det bero på att regeringen i Finland tillträdde 29 maj i år, att det gnisslar i koalitionen och att man måste visa handlingskraft inför sina väljare? Inte vet jag, bara mina små funderingar.

En annan sak jag funderat över som kanske någon kan förklara i kommentarsfältet för mig och eventuellt andra som inte vet: hur fungerar det när de röstar och beslutar? Jag menar, inom EMU på finansministrarnas och ledarnas möten? Har varje land 1 röst eller väger rösterna olika, t ex att ju mer man lånat ut desto tyngre röst? Är det majoritetsbeslut som gäller?

Företrädare för oppositionspartiet Nea Demokratia från Grekland ska ha anlänt till Bryssel. Har ingen aning om varför, kanske för att försöka visa att parlamentet i Grekland till övervägande delen håller ihop. Tillit verkar vara ett stort problem just nu för motparten så det kanske är en bra markering.

Tillit, ja. Ett vackert ord. Men svårt. Och just nu verkar inte många lita på att Grekland kan genomföra de reformer som finns i förslaget. Någon sa att det behövs ”garantier” för genomförande. Men då hänger jag inte med riktigt! Alla de här personerna är politiker (nåja, de flesta), de vet den parlamentariska ordningen så hur kan de kräva ”garantier”? Jag hänger med så långt att man är bekymrad över röstsiffrorna i torsdags inom den grekiska regeringen, men ”garantier”?  Ingen regering kan garantera att röstning kommer att ge det eller det resultatet. Ska man hoppa över den parlamentariska ordningen? Eller?

Uttalanden idag har handlat om att ”en överenskommelse är långt, lång borta” till att ha ett öppet sinne och ”enough is enough” samt att Grexit inte står på agendan. Fast den är inte omöjlig. Riktigt rörigt, med andra ord.

Och inte blev det bättre när en tysk tidning avslöjade att Schäuble har en plan om en temporär Grexit i 5 år.
Grekland tillbakavisade uppgifterna direkt.
En ”källa” i Bryssel berättade att jodå, det cirkulerar ett sådant dokument.
Problemet med en tidsbegränsad temporär Grexit är, givetvis, återinträdet. Varför kommer han med detta nu, idag!?
Det visade sig att han hade två planer, temporär Grexit var den ena och detta den andra:
”Under the first course, Greece would improve its existing proposals, and also transfer some €50bn of property assets to sell off to pay debts (not clear which assets they have in mind. Islands? The Parthenon perhaps?)”
(kursiveringen är gjord av theguardian.com där jag hämtat citatet)
Jag känner med Angela som för övrigt tydligen får mer och mer kritik på hemmaplan, mer om det finns här. Lite skvaller: hon lär ha blivit uppretad över att Frankrike hjälpte Grekland med reformförslaget så hon ringde Hollande. Återigen undrar jag hur journalister kan veta vem som ringer vem…

Grekerna lär inte ha så stor tillit till politiker och inte så stort tålamod med dom heller. Oavsett hur utgången blir så hoppas jag att det inte blir nyval. Och om det blir nyval så hoppas jag att det blir en bred samlingsregering. Och att de tillsammans jobbar för landets bästa. Detta landet behöver samling och enighet på alla plan.
Läs gärna bloggen ”Politik i Grekland”, t ex detta inlägget.

Själv erkänner jag mig skyldig till två saker: förvirring och trötthet. Förvirring över vad som egentligen diskuteras just nu: förslaget till 2:a stödlånet, förslaget till 3:e stödlånet, total Grexit, temporär Grexit…. Det är så många uttalanden och turer så det börjar bli svårt att reda ut begreppen.
Och tröttheten kommer av ovissheten, men jag ska inte klaga, kan sätta mig på ett plan till Sverige imorgon dag. Nu säger säkert många att tänk på grekerna som levt i kris i 5 år. Jo, det tar givetvis på krafterna, men människor har skapat sig en tillvaro utifrån de regler osv som gällt mellan val och förhandlingar. Jag märker ”i luften” och på människor i min omgivning att ovissheten och bortkopplad framtid tär otroligt, som om allt blir ett enda overkligt ”nu”. Man lever sin vardag, men kan inte planera någonting och har en ständig press. Som någon sa i maj: nu har det nästan ingen betydelse vad de beslutar bara de beslutar någonting.

För en stund sedan sa Österrikes finansminister Schelling: – the Greek parliament must decide on Monday that it supports everything that is agreed today. Otherwise, no bailout.
Och det är väl ditåt det barkar, dvs inget besked idag utan ovissheten och mötena ska fortsätta avlösa varandra.

Lite perspektiv: det finns fler som sitter i skuldkris, artikel finns här. Det ger som sagt perspektiv, men det piggar definitivt inte upp.

Och en fundering till: vem är ”en källa”, hur får den kontakt med media, hur trovärdig är den, hur får journalisterna uppgifterna bekräftade?

För bara några minuter sedan på theguardian.com:
European Parliament president Martin Schulz is giving a press conference now, underlining the importance of a deal.
We are now at a crossroads, he warns.
There must be a decision tonight, and I hope it will be a positive decision.

Ha en skön söndagskväll!

2 tankar på “Min och krisens söndag

 1. anita wag agrimanaki

  Hej! Söndagar är uppkopplingsfria för mig fram till att jag öppnar butiken på em. Jag går in på din blogg och läser att mötet är inställt. Va f..n. pysslar de med? Får nog sätta på Ert.gr och höra vad de säger. Väntan, väntan…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ingen fara, det är EU-toppmötet som är inställt. De utgick ifrån att ledarna för EMU (som sitter i möte nu) behöver lång mötestid. Men det betyder ju att om dom håller på långt in på natten så får vi inga besked förrän imorgon. Om ens då……

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s