Min och krisens fredag

Min fredag

Oj, idag önskar jag att krisen kunde påverka vädret! Nu är högsommaren här och det betyder hög luftfuktighet och svettigt. Jag skymtar bergen från min balkong, de ligger insvepta i dis. Beslutade i förmiddags att den enda vettiga platsen att vara på var stranden. Så där har jag njutit i eftermiddag och vi utlänningar är i klar minoritet. Det ska egentligen vara tvärtom – det är ju högsäsong!

Jag har varit och tagit ut pengar i bankomat och jag var hela kön. Pengar fick jag, minsann. Se’n gick jag och handlade lite mat inför helgen och det var inte tomt på hyllorna.

Krisens fredag

En mellandag på nå’t sätt. Det ska röstas i grekiska parlamentet ikväll om jag förstått det rätt. Vi får väl se hur det går! Det är många nålsögon de närmaste dagarna och även om det blir ett avtal på söndag så ska det igenom alla parlament också innan det gäller.

Några länkar:
Reformförslaget i sin helhet finns här.
En kortare version med huvudpunkterna finns här.
Och en jämförelse mellan det förslag från trojkan som fanns på bordet när förhandlingarna avbröts och den grekiska regeringens nya förslag finns här.

Pensionärer har protesterat utanför finansministeriet i Aten idag mot att de ska behöva köa i timtal 1-2 ggr/vecka för att bara få ut en del av sin pension. Det gjorde dom rätt i, att protestera alltså. Hoppas att media över hela Europa sprider fotona och nyheten. Fast pensionärer är kanske inte så ”coola”.

Och idag backas Tsipras upp av Nea Demokratia som igår inte ville träffa honom ”på tu man hand”. Suck.

Verkar som om dagen mest ägnats åt analyser av vad grekiska tidningar skriver, hur olika länder kan tänkas rösta osv. Inte mycket att kommentera och jag står över att fundera så mycket kring spekulationer.

En sak som jag funderat över idag är att det glunkas lite missnöjt att det förslag som grekiska regeringen lägger fram är ett ”svek” mot folkomröstningen. Det finns tydligen dom som uppfattade att ett nej i söndags innebar att inga fler åtstramningar skulle ske. Det är precis det här som är problemet med folkomröstningen – frågan var oklar och öppen för tolkningar. Vad man röstade om var det förslag som senast låg på bordet, inget annat. Och ska man vara riktigt ärlig så förstår väl vem som helst att det måste bli åtstramningar om man har höga lån att betala tillbaka. Däremot kan det inte fortsätta skäras i de som man redan skurit i rejält!
Resonemanget är också lite farligt eftersom det kan starta en svekdebatt som leder till nyval och det behöver verkligen inte detta landet. Det som behövs är arbetsro. Och vem ska regera istället? Någon av de gamla partierna som redan ställt till med så mycket? Man kan tycka vad man vill om nuvarande regering, men ge dom lite tid. Kanske kan de vrida några saker rätt, kanske de kan vända den negativa spiralen.

En stor aktör är Tyskland och du undrar kanske varför jag inte kommenterat Wolfgang Schäuble, den tyske finansministern. Mycket enkelt: jag gillar inte karl’n. Jag har svårt för den där bombastiska stilen som för mig mest påminner om en person som söker uppmärksamhet. Tror inte att hans agerande och uttalanden skapar något bra förhandlingsklimat, t ex klagar han gärna högt och ljudligt på andra parter. Och det här är min blogg så jag kan vara så partisk och subjektiv jag vill. Ingen kan i alla fall anklaga mig för att ha utlovat någonting annat.
Igår var mannen tydligen irriterad på att USA uttalar sig så han sa: “I offered to my friend Jack Lew (his US counterpart) that we would take Puerto Rico into the Eurozone, if the USA took Greece into the Dollar Union. He thought I was joking”.
USA hör givetvis av sig pga ekonomiska skäl och kanske också säkerhetsskäl och visst, de kan lösa sina egna problem först men varför så höga toner? Släpp det bara och gör vad du ska istället!
Kanske mannen skulle ta och lyssna lite istället, t ex på tyskarna som i en undersökning på YouGov under de senaste 3-4 dagarna (obs! jag vet inte hur undersökningen är genomförd eller hur statistiskt säker den är): The YouGov poll also shows that support in Germany for a Grexit is falling. A month ago 59% of Germans wanted Greece to leave the eurozone but that number has now fallen below 50% for the first time since February, and opposition is at a high of 37%.

Nu ger jag mig för idag, sparar krafterna till lördag-måndag och ska hålla fredagskväll på balkongen med ett glas retsina. Jamas!

9 tankar på “Min och krisens fredag

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det gäller väl att andas och ta det lugnt ikväll så man orkar med helgens ”spänning”….vi håller tummar och tår!
   Bra helg till dig också!

   Gilla

   Svara
 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  ”Jag var hela kön”…underbart, haha!! 😀
  Tack för den korta versionen av huvudpunkterna och även för dina kommentarer om Schäuble, jag gillar inte den karl´n heller!
  Jamas och trevlig helg, Ia! xx

  Gilla

  Svara
 2. villacalifornia

  Hoppas de kommer till ett avtal nu som alla parter kan ställa sig bakom.
  Sedan får de föra en dialog framledes om det behöver justeras.
  Men att låna till lån och ränta är ingen framtid.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s