Min och krisens torsdag

Min torsdag

En lugn dag med sovmorgon så ingen morgonrunda, sedan lite tvätt och jobb. Men det är svårt med koncentrationen, denna veckan får väl bli som den blir. Läste igenom mina blogginlägg under den här tiden och det gav lite perspektiv på hur intensiva dagarna är med utspel, uttalanden, möten, besked osv osv.

Får mail från Sverige med frågor om jag har pengar, om det finns mat osv. Antar att media lägger ut en oroande och krisande bild av ett Grekland. Jag vet inte så noga för jag läser inte svenska tidningar för tillfället, tröttnade när deras rapportering och min verklighet absolut inte stämde överens. Dessutom är jag uppriktigt trött på en del media som inte kommer bort från det gamla spåret om hur lata, pensionerade, skattesmitande grekerna är. Min nyhetskälla är huvudsakligen The Guardian med kompletteringar från bl a BBC.

Funderade på fenomenet med journalister som åker till en huvudstad och sedan uttalar sig om hela landet. Så fungerade det t ex en gång i tiden med Ceylon/Sri Lanka. Det var så oroligt och farligt, men det visade sig att det var på en del av ön (tror att det var nordöstra hörnet, men kan minnas fel). Eller tidigare i år när det påstods att hjälpen nådde fram till de drabbade i Nepal. En journalist tog sig ut till en by som låg 1-2 timmars bilväg (på bra väg) från huvudstaden. De hade inte sett en militär, hjälparbetare el likn över huvud taget. Och så är det väl just nu, journalisterna har ju invaderat Aten och påstår väl att ”här i Grekland….”.

Igår fick jag för första gången här nere frågan ”Are you going to leave?”. Jag tog mig en funderare och kom fram till att nej, det finns ingen anledning i nuläget. Precis som alla andra här som är beredda på att tänka om, ändra sin tillvaro och försöka anpassa sig till nya förhållanden så avvaktar jag också. Det är svårt att planera när man inte känner till förutsättningarna.

Så tog jag mig en funderare över folkomröstningen också. Hur skulle jag röstat? Omöjligt att svara på egentligen för jag är inte tillräckligt insatt, men man kan leka med tanken. Jag tror att jag skulle rösta blankt. Jag håller med Europarådet som fann frågan för teknisk och diffus samt att tiden var för kort. Även om en regeringen vill stärka sitt mandat via en folkomröstning så tycker jag att det var lite fult att efter 5 månaders förhandlingar dumpa frågan i knät på befolkningen.
Det största problemet nu efteråt är att det man folkomröstade om, dvs det senaste förslaget från motparten, inte längre finns. Så vad är folkomröstningen värd idag? Förslaget som Grekland lämnade in igår morse – ska folk få rösta om det också?
Och medan vi ägnar oss åt de här ”turerna” så backar den grekiska ekonomin allt mer.

För övrigt lyser solen som vanligt, havet är blått och bergen gömmer sig i lite dis för det är varmt idag, ingen vind. Och just nu är det inte pakistanierna som spelar sin musik utan någon diskoälskande tonåring medan grannen mitt emot städar balkongen. Nere under bouganvillean sitter kvarterets äldreråd och diskuterar…ja, vaddå kan man undra.

Krisens torsdag

Irritationsmoment
Egentligen skulle det nog inte blivit något blogginlägg idag. När jag öppnade datorn i förmiddags blev jag direkt både irriterad och arg. Det stod att nu jobbas det för högtryck i Aten på att få ihop ett ett förslag på reformer och ekonomisk plan som ska komplettera ansökan om 3:e stödlånet. Det ska lämnas i slutet av dagen. Tjänstemän från Frankrike har rest ner för att hjälpa till.
Jag borde vara glad? Nä, jag fattar nämligen inte varför det ofta är så att det hålls massor med möten och tas mängder av kontakter, både formella och informella, men lik förbannat är inget färdigt utan måste göras i sista minuten. Inte underligt att världen ser ut som den gör! Håll med om att det är konstigt?
I detta fallet med Grekland så måste väl för tusan de olika medlemmarna i Syriza och deras regeringspartner ha pratat ihop sig om ekonomi och reformer innan valet i januari! Läget var ju inte precis okänt. Och därefter har förhandlingar pågått i fem månader – har de inte pratat med varandra under den tiden? Inget förslag med sig i måndags och nu ska kompletteringen arbetas fram idag.

Och några ledare och ordföranden och allt vad de är har pratat med Tsipras idag. Kan ni inte låta honom vara ifred? Och kan inte han sätta telefonen på ”tyst”? Det måste jobbas som attan idag.
Som grädde på moset har oppositionens största parti Nea Demokratia varit ute idag och sagt att man inte vill träffa Tsipras på tu man hand. Partiet har ny partiledare som väl behöver profilera sig. Men inte just nu, för bövelen! Ni gjorde ett gemensamt uttalande i måndags – håll fast vid det. Ni spelar ju motparten i händerna med att inte hålla ihop.

Glädjande
Minns att jag igår efterlyste om någon kunde ge nye finansministern en portfölj eller ryggsäck så hans anteckningar inte blir avfotograferade? Såg ett foto idag där han anländer till premiärministerns kansli i Aten bärandes en röd ryggsäck! Hade ingen aning om att min blogg har en så’n genomslagskraft.

Ett ljus i mörkret idag har varit Donald Tusk. Måste erkänna att jag inte hade en aning om vem karlen var för två veckor se’n. Han har sagt många kloka saker under de här dagarna och idag var han igång igen. Ett exempel från hans twitter: Realistic proposal from Athens needs to be matched by realistic proposal from creditors on debt sustainability to create win-win situation.
Han har också idag sagt att Europa i övrigt lät förhandlingarna dra ut alldeles för långt i tiden, man skulle satt ner foten tidigare. Tycker jag är helt rätt, ingen har rätt att hålla ett folk i ovisshet så länge.
Jag har sagt det innan: försöker han agera fredsmäklare? Skapa ett förhandlingsklimat som inte är så laddat och låst? Jag hoppas att han lyckas.

Dubbla och förvirrande budskap
Idag har det inte varit så förvirrat för det har varit ganska lugnt. Men sug på det här en stund: Lagarde i IMF och USA:s finansminister har uttalat att det behövs ”reforms and debt restructuring” för att uppnå ”debt sustainability”, men en talesman för IMF och röster från Tyskland säger att det är inte möjligt med en ”hair cut”. Någon som kan förklara för mig? det går bra att använda kommentarsfältet nedan så kan även andra läsa för jag tror inte att jag är ensam om att känna mig som ett frågetecken.

Lördag och söndag
Så har vi fått tiderna för möten i helgen: på lördag kl 16:00 (grek tid) ska eurozonens finansministrar ha möte. Sent söndag eftermiddag och kväll är det först Eurogruppmöte och sedan möte med ledarna från alla EU-länder. Det betyder att det blir en sen söndagskväll eller så finns inget besked förrän måndag morgon.

Inspelningar
Visste du att tal och repliker från t ex Europaparlamentet finns på nätet? Jag vet inte om de har en egen hemsida med inspelningar, men det finns ganska mycket ute på youtube. Bara att leta!
Några exempel från igår:
Guy Verhofstadt plenary speech on Greece with Alexis Tsipras
Alexis Tsipras reply to Guy Verhofstadt plenary speech on Greece 

Nigel Farage Speech to Alexis Tsipras at the European Parliament (videon inte tillgänglig).

Och till sist en länk till en artikel som ser på den grekiska krisens uppkomst från en annan synvinkel. Ett alltför ekonomiskt resonemang för mig, men det finns tänkvärdheter så här finns den.

2 tankar på “Min och krisens torsdag

 1. juliann66

  Fyttirackarn vad jag är glad att jag inte är mer engagerad än jag är… Missförstå mig rätt, jag bryr mig om hur du och min väninna Argyro påverkas och helst inte lider någon nöd på grund av det som händer, eller inte händer. (Är för rörigt för att jag ska ta till mig allt, jag måste koncentrera mig på att göra mig mer eller mindre oumbärlig för Apoteket, så jag får en fast tjänst nån gång. Eller åtminstone bokningar som räcker året om och i den utsträckningen att jag slipper stämpla igen.) Jag hoppas verkligen att du inte ska behöva ge upp något av det du strävat efter på grund av situationen och jag hoppas att Argyro med familj är säkra i Aten. De har haft det riktigt knapert så länge vi känt varann ( 5 år eller kanske 6) och behöver så innerligt en positiv förändring.

  Usch, jag låter så egoistisk, hoppas ju förstås att hela grekiska folket får se framtiden an med tillförsikt och glädje!

  Bra att karln fick en ryggsäck, någon måste ha tyckt som du! 🙂
  Kram på dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är väldigt rörigt vilket jag tror beror på att det är så många inblandade, så mycket som står på spel och så kort, intensiv tid. Plus att hela euro-krisen är svår att greppa, tycker jag.
   Krisen har varat i 5 – 6 år så det är många som fått det mer och mer knapert. Storstäder brukar vara dyrare att leva i så jag kan tänka mig att de haft tuffa år. Aten har det nog också lite jobbigare än vi ute på öarna. De har demonstrationerna och hela journalistkåren dessa veckorna. Tror också att fastlandet är lite mer utsatt för att varor börjar ta slut osv.
   Det tråkiga är att turistströmmen snart inte ens är en rännil och den är viktigt för många småföretagare.
   Visst är det trist om jag måste lämna, men jag har nå’nstans att ta vägen. Det har inte grekerna. På så vis har jag en annan trygghet än vad dom har. Eller man ska kanske kalla det ”priviligierad”.
   Koncentrera du dig på Apoteket, låter som en himla bra plan! Nå’n gång ska dom väl inse vilken resurs de har mitt framför näsan!!
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s