Min och krisens onsdag

Förra veckan skulle kunna gå till historien var det någon som sa när Grekland lämnade förhandlingarna och utlyste folkomröstning. Frågan är om den inte får sällskap av denna veckan!

Min onsdag

Igår kväll snodde jag ihop en omelett som blev riktigt god tillsammans med ett isigt glas retsina. Det fungerade bra tills jag läste att dom i Bryssel fick bl a torsk och chokladmousse till middag (inte tillsammans, alltså…). O, så gott!! Hoppas de fick senapssås och riktigt god, kokt potatis!

Morgonrundan började längs med strandpromenaden. Det rostiga räcket är borta, de nya lamporna uppsatta och de gamla lamporna monteras ner. Blir riktigt fint, bara lite konstigt att arbetet gjordes under turistsäsongen. Stundtals var det lite rörigt på vår fina promenad. Utanför sta’n passerade jag två rejäla växthus som håller på att byggas. Det är stora investeringar, på båda var skelettet uppe, snart dags att klä dom. Livet går vidare trots kris.

Jag har skrivit att vi har varor, bensin, pengar och att vardagen och livet går vidare som vanligt. Lite dämpat, men det får man förstå, många är oroliga. För att riktigt lugna turister så måste jag kanske skriva något om strandlivet. Det är viktigt att det blir rätt så idag gör jag ett studiebesök!
Tillbaka från studiebesöket: havet är kvar och kluckar så vackert, solstolar finns lediga under parasoll, ganska mycket folk på stranden (mest greker med barn), solen lyser, båtar far fram och tillbaka. Och tavernor, caféer och glassbarer har öppet. Så välkommen!

Krisens onsdag

En väldigt snurrig dag igen med mycket uttalanden och stora ord. Kanske inte så konstigt att det inte blir något resultat, de hinner inte med så mycket på sina möten.
Tsipras har hållt tal i Europaparlamentet och alla tog tydligen inte emot honom med öppna armar. Ren och skär sandlådementalitet. De flesta journalister m fl verkar inte tro att talet gjorde från eller till för Grekland. Det är liksom väldigt sent för allting. Debatten som följde var stundtals ganska hård, alla vill väl få sagt sitt och släppa ut lite frustration.
Ett exempel: Tyske Manfred Weber (konservativ) tycker att grekiske premiärministern ska be om ursäkt för ministrars uttalande om att att skicka immigranter till andra EU-länder och att långivarna är ”terrorister” och det kan jag hålla med om. Hårda ord hjälper inte i förhandlingar. Men se’n snurrar det runt minst ett varv för Manfred när han säger att Tsipras och den nuvarande regeringen är ansvariga för den uppkomna krisen med slutknorr: You are destroying confidence in Europe. Men hallå! Jag tycker att de hjälps åt väldigt bra allihop med att förstöra förtroendet för hela EU-projektet och EMU.

Besvikelse
De har förhandlat i cirka 5 månader. Sedan avbryter dom förhandlingarna förra fredagen och utlyser folkomröstning drygt en vecka senare. Motparten är under veckan mycket tydlig med att det senaste förslaget inte längre gäller pga avbrutna förhandlingar. Premiärministern och finansministern går under veckan ut med att efter omröstningen kan det finnas en ny överenskommelse inom 48 respektive 24 timmar. De har haft veckan på sig att sätta ihop två förslag: ett om det blir ja och ett om det blir nej. Så kommer de till Bryssel igår utan något förslag! Ingenting. Den nya finansministern gjorde ”en muntlig dragning”! Kan man bli annat än besviken?

Läser nu i kvällningen att Grekland tydligen lämnade ett förslag i morse. Det var nog tur, det. Jag har stött på lite besvikelse och irritation idag pga att inget förslag lämnades igår.

Litta pinsamt
Den nye finansministern, ja. Han hade lite otur på sin första dag i hetluften. Blev fotograferad med sina anteckningar från mötet väl synliga. Kanske nå’n kan ge honom en portfölj eller en ryggsäck som han kan ha sina papper i? Lägg gärna i ett strykjärn också.

Medkänsla
Några som vet hur tufft det kan vara är irländarna. Så här sa deras regeringschef Enda Kenny när han kom till gårdagskvällens möte:
The time is now to bring some hope, certainty and stability to the people of Greece in the medium term, for they are now suffering.

Kniven på strupen och eld i baken
Efter EMU-ledarnas möte igår kväll gav Donald Tusk, Europeiska rådet, klart besked: det måste finnas en överenskommelse innan veckan är slut och det är den sista och definitiva ”deadline”. Om det inte finns så får allt ha sin gång och den som tror att det inte blir så ”is naive”. Det innebär att om det går åt helsike så går det åt helsike. Det finns inte fler uppskjutningar, förseningar osv. En överenskommelse kan undertecknas på söndag då alla EU-ledare har möte. Bra besked! Håll nu det och jobba på som attan! Vi vill alla ha ett slut på dödläge och väntan, framför allt det grekiska folket givetvis.

Tusk har gjort uttalanden åt alla håll idag, verkar som han försöker mäkla fred. Kanske det kan borga för att alla samlar sig och skärper sig så det blir något resultat.
Till grekiska regeringen: Seek help among your friends and not among your enemies, especially when they are unable to help you. (ganska tydlig adress österut, eller hur?)
Till långivarna: If you want to help your friend in need do not humiliate him.
We need unity not because unity is a beautiful idea but because unity is indispensable to take decisions.
This is really and truly the final wake-up call.

Finlands finansminister Stubb har hittat ett märkligt samband:
5-5-5. Five difficult years. Five mixed months. Five interesting days. A solution has to be found by Sunday. One way or the other.

Och ECB har gjort klart att om det inte finns en överenskommelse på söndag kan de inte, enligt sitt regelverk, fortsätta att stödja de grekiska bankerna. Spiken i kistan?

Smått och gott
Journalisterna fick en chockartad överraskning igår då de upptäckte att de inte var acckrediterade för dagens möten, vilket tydligen är brukligt, utan för hela juli! Måtte det inte vara ett tecken på hur lång tid det kommer att ta att få till en överenskommelse.

En annan lite kul sak: hur vet journalisterna vem som pratar i telefon med vem? Igår pratade Obama med Tsipras och sedan med Merkel. Finns det nå’n liten presstalesman som skuttar ut och meddelar att nu har minsann Barak och Angela telefonerat, men vi kan inte avslöja om vad!?

Tredje stödlån
Greklands brev om ett tredje stödlån (inga summor angivna än) har läckt ut och finns här.

9 tankar på “Min och krisens onsdag

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Var det inte i måndags de talades vid? Eller har de kanske ringt fler gånger? Vem vet! Har svårt för att se Putin messa, jag vet inte varför….. 😉

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hoppas jag också, vi får se på söndag! Det blir fler tuffa år, men det viktiga tror jag är att det blir avtal där folk kan se att det vänder, att det finns ljus i tunneln. Och media behöver lugna ner sig så att det kommer turister!

   Gilla

   Svara
   1. villacalifornia

    Jag tror ju att skuldavskrivningarna kommer att komma inom en inte alltför lång framtid. Men samtidigt tror jag också att Grekland måste göra vissa reformer som verkar trovärdiga och även om ett avtal finns, så är nog inte långivarna negativa att under resans gång också ta nya diskussioner om villkor.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Vissa skulder, t ex till ECB, kan inte skrivas ner eller av, men visst hoppas man att de som det går att göra något åt blir åtgärdade. Det måste bli fart i Grekland, hjulen måste börja snurra! Nu står det mesta stilla, hög a-löshet osv och ett så’nt läge producerar inga vinster som kan användas för att betala av lån. Det är som en återvändsgränd. Vi håller tummarna!

     Gilla

     Svara
     1. villacalifornia

      Nej, alla skulder varken kan eller skall skrivas ner/av. Men samtidigt så måste det ju kunna ses som ett bra förhandlingsutrymme när Grekland kommer till en punkt där de visar vi nu har en hållbar ekonomi att klara våra egna utgifter. Vad jag förstår nu så går trots allt deras statsfinanser med ett litet överskott. Men tror nog det kan bli mer…

      Gillad av 1 person

      Svara
      1. iamittilivet Inläggets författare

       Det kan säkert bli mer, men det kommer att ta lite tid. Det behövs lugn och ro för reformer och reformer tar tid. Människor ska tänka om och tänka nytt….. Men ett steg i taget så kommer nog detta landet också på rätt köl precis som de andra som haft kriser och lån!

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s