Min och krisens tisdag

Min vardag

Igår satt jag plötsligen och slog okontrollerat på tangentbordet och datormusen och touchen. Jag skulle ”bara” uppdatera säkerhetsprogrammet för bankid. Efter två timmar och ett supportsamtal med Sverige kunde jag återigen komma åt mina monetära medel. Kriser kan också uppstå i ett litet kosmos…

Kan någon förklara hur man kan ägna en hel natt åt Östen Warnerbring? Drömde om honom, varje gång jag vaknade under natten så var han i tankarna. Och inte var han ensam utan han envisades med att sjunga den här låten. Kan det vara den grekiska krisen som störtat mig ner i depression?

Idag har jag hjälpt till med översättning av nya texter til en hemsida. Omgiven av grekiska och pratandes engelska är det inte så enkelt att hitta svenskan. Emellanåt blir det ord och meningar som jag knappt begriper själv. Å, vad jag tycker om min ”reader”! Jag kan i alla fall få läsa på svenska. Annars skulle det antagligen bli ännu konstigare och ännu svårare.

Och jag har varit och handlat i en affär där hyllorna är fulla med varor. Bilar kör omkring för bensinen är inte heller slut. Bankerna fortfarande stängda och blir antagligen det hela veckan. Det har den positiva effekten att några poliser kommer ut i friska luften och får träffa lite vanligt folk. De står nämligen vid bankingångarna och man ser mycket sällan poliser annars, framför allt inte utan bil eller motorcykel.

Krisens tisdag

Igår utsågs ny finansminister och genast letades det fram ett foto på honom åkandes motorcykel med Varoufakis och bildtexten att nu satt han inte längre i ”the back seat”. Tydligen är han känd för att alltid gå runt med en så’n där bluetooth-snäcka i örat, men att den kunde läggas i fickan medan presidenten svor in honom i hans nya ämbete.

Och ECB meddelade igår kväll att man fortsätter stödja de grekiska bankerna med nå’n teknisk detalj som jag inte begriper, men som tydligen stramar till det lite grann.

Oj, lika snurrigt idag som igår. Uttalanden till höger och vänster. Dörren är öppen/läget är låst. Det finns inget förslag på bordet/vi väntar på ett förslag från Grekland. Grexit kan bli aktuellt/Grekland ska givetvis vara kvar. Skulden måste omstruktureras/det är villkoren som ska diskuteras. Plötsligen kommer det upp att ”en källa” i Bryssel har sagt att 16 av de 18 länderna vill att Grekland lämnar EMU, men varför sitter man då i möte?

Jag börjar fundera över det där med nyhetsflöde. Hur ska vi kunna ta emot och sortera i flödet? Och bedöma vad som kan kastas i papperskorgen och vad som kan vara värt att ta till sig? Det är papperstidningar, tv, nättidningar med både artiklar och live feed. Och som om det inte räckte med det så använder politiker och tjänstemän twitter, facebook och sms. Det är så många kanaler så jag börjar nästan bli orolig för det omvända: finns det tillräckligt med nyheter? Alltså med innehåll och tyngd?

Lettlands finansminister säger att letterna inte kan förstå grekerna och folkomröstningen, att de kom snabbt ur sin kris. Jag beundrar vad Lettland gjorde, men då är vi där igen med att tro att en modell kan användas på alla, dvs samma misstag som trojkan gör med hela stödlånsprogrammet. Var och en har sina förutsättningar osv som det måste tas hänsyn till. Därmed inte sagt att Grekland inte kan lära mycket av de länder som tagit sig igenom sina kriser, ”plocka russinen i kakan”, och att kanske farten kan öka lite. Men det krävs arbetsro och utrymme, något man inte uppnår med alla dessa villkor, förhandlingar, åtstramningar.

Så har det gamla tjatet varit igång idag igen som t ex att Grekland skulle aldrig släppts in i EMU, Tyskland måste visa vilja att gottgöra. Jag har sagt det innan och säger det igen: Kan vi inte lämna det nu och istället jobba framåt?

Ikväll ska Eurogruppens ordförande göra ett uttalande när mötet är avslutat. Jag tror att vi får höra att man diskuterat folkomröstningen och hur man ska gå vidare, tror inte på något konkret resultat idag. IMF-chefen har stannat hemma, förresten, och det är kanske inte så konstigt eftersom Grekland inte betalade den siste juni. Finns väl liksom inte så mycket att tillägga från IMF:s sida (fast de har under helgen mumlat om att lånen behöver ses över…).

Håller tummarna för att det i alla fall blir något resultat i veckan, det är den här mannen och hans pensionärskollegor verkligen värda. De ska sitta och förfasa sig över alla nymoderniteter, minnas tillsammans och ljuga ihop nya historier – inte oroa sig för kost och logi.

anogeia stringer reuters

Röstning i byn Anogeia på Kreta. Foto: Stringer/Reuters via theguardian.com.

Och till sist ett brev skickat från Greklands president till Europeiska rådets ordförande som ett uttalande från nästan alla politiska partier i Grekland, dvs den officiella tolkningen av var man står efter folkomröstningen:

July 7, 2015

Dear Mr. President,

I would like to inform you that following a request by the Prime Minister of Greece Mr. Alexis Tsipras, I called a meeting yesterday of the political leaders of the Parties of the Greek Parliament, in which a common declaration was adopted by all Parties except the Communist Party of Greece stating the following:

The recent vote of the Greek people in the referendum does not constitute a mandate to break away from the Euro zone, but a mandate to continue and strengthen the effort for attaining a socially just and economically viable agreement. The Government will assume the responsibility of continuing negotiations, and every political leader will contribute to this effort on the basis of their institutional and political role.

The common goal, in this context, is the pursuit of a solution that will ensure:

– Covering, sufficiently, the financial needs of the country

– Credible reforms, based on a fair distribution of burdens and the promotion of growth, with as few recessionary consequences as possible

– A strong, front-loaded developmental program, primarily oriented to confronting unemployment and encouraging entrepreneurship

– A commitment to beginning a substantial discussion on confronting the problem of the viability of Greek public debt

The Political Leaders also underlined that the restoration of liquidity in the Greek banking system, in coordination with the ECB, constitutes an immediate priority.

The aforementioned consensual decision of most Greek Parliamentary parties constitutes a crucial opportunity for all euro zone partners to reach an economically and politically viable agreement.

I remain,

Sincerely yours

Prokopis Pavlopoulos

2 tankar på “Min och krisens tisdag

 1. juliann66

  Hahaha! Östen med Rösten måste väl förhindra depression!?
  För övrigt är jag för trött i mössan för att fatta vad som händer i Grekland, fast jag försöker 🙂
  Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag fattar fortfarande inte varför han dök upp, börjar tvivla på mitt mentala tillstånd…
   Du är inte ensam! Det gäller att sålla hårt för det är mycket ”munväder”, alla ska uttala sig om allt. Ett tips är att skippa de svenska medierna och hitta någon bra utländsk på nätet.
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s