Storkrisläge – dag 1

Läste någonstans att denna veckan troligen kommer att gå till historien. Låter rimligt, hoppas att det blir på ett positivt sätt.

Först och främst

Det går inte längre att låta bli att blogga om läget här nere. Jag vill bara göra klart att det jag skriver är mina egna funderingar, reflektioner och åsikter. Jag kan inte uttala mig om hela Grekland eller om vad ”grekerna” tycker eller tänker, det jag skriver grundar sig i min begränsade värld. Jag kan inte heller ge en fullständig redogörelse av euro-krisens orsaker och effekter. Som jag tidigare skrivet anser jag att det är så stort och komplicerat att jag undrar om någon har en ordentlig helhetsbild.

Jag kommer inte att skriva om ”det senaste”, dvs detta är ingen nyhetskanal. Denna veckan kommer antagligen nya meddelanden dagligen och jag skulle i så fall få uppdatera bloggen flera gånger. Jag vill också passa på att ge ett tips. Det är mycket rykten och nyheter som flyger runt, på facebook går vågorna höga emellanåt. Försök hitta en nyhetskälla som du vet vad den står för och som är nyanserad. Med det sista menar jag att hålla sig undan från de som lägger all skuld på Grekland eller de som gör tvärtom. Alla inblandade har både skuld och ansvar, det är som allt annat i livet: både svart och vitt. Jag tänker inte gå in på specifika frågor och problem i Grekland som pensionsålder o likn. Det finns tillräckligt mycket skrivet om det redan (även om inte allt är faktamässigt korrekt).

Jag har idag fått höra att det finns de i Sverige som avråder från att åka till Grekland. Jag vill bara påpeka att vi ännu inte har krig, svält eller farsot här nere. Solen lyser, mat finns på bordet, naturen verkar oberörd, havet skvalpar som vanligt. Om du undrar över något specifikt eller är orolig får du gärna kontakta mig via kontaktformuläret här på bloggen.
Här finns (sansad) reseinformation: www.swedenabroad.com

Helgen som gick

I lördags blev det klart att Grekland lämnat förhandlingarna och Syriza meddelade att det ska hållas folkomröstning den 5 juli kring trojkans förslag. Då insåg alla att den 30 juni inte kan hållas, dvs det datum då nuvarande avtal löper ut och betalning till IMF förfaller. Alltså ett allvarligt läge.
I söndags blev det klart att den förlängning Grekland ville ha (juli månad ut) inte är aktuell. Något förslag från trojkan finns inte eftersom Grekland lämnade förhandlingarna.
ECB meddelade att man kommer att fortsätta stödja bankväsendet.
På kvällen kom meddelande om att bankerna håller stängt tills efter valet. Detta för att förhindra panik och att bankerna töms på tillgångar.

Måndag förmiddag i Ierapetra

På morgonrundan passerar jag en bensinmack, där är aldrig kö så tidigt men i morse stod 5-6 bilar i kö.

Idag var det dags att gå och betala elräkning – ingen kö. Vidare till kommunen för att betala vattenräkningen – ingen kö. Inte den vanliga måndagstrafiken, inte så mycket folk på sta’n. Annars känner man verkligen att det är måndag, men idag var det avslaget. De flesta stannar nog hemma, tittar på tv, sparar bensin. Jag gick en runda och tittade också in på posten – ingen kö.
Idag skulle pensioner betalas ut, jag undrar hur de klarar sig utan pengar. Pensionerna är redan skrämmande låga så någon ”buffert” finns knappast.

Bankerna är stängda, några personer tog ut pengar vid några automater. På grekiska bankkort kan man ta ut 60 euro/dag, internationella kreditkort fungerar som vanligt.

Mina funderingar

Än så länge är mina funderingar mest som frågor och lite röriga. Jag tror inte att jag är ensam om dom, skriv gärna i kommentarsfältet! Jag tänker lista en del här och gå tillbaka till dom om en vecka eller så. Vet vi mer då?

Folkomröstningen
Vad ska man rösta om? Det har sagts förslaget, men om det inte finns något förslag? Det har varit förhandlingar i 5 månader – hur ska folk kunna sätta sig in i ett förslags alla delar på en vecka? Några säger att folkomröstningen kommer att gälla ja eller nej till euro. Det kommer att bli oerhört viktigt att göra klart vad folk ska rösta om.
Kommer man att rösta utifrån känslor och ilska? Eller sansat och eftertänksamt?
Vad händer om folkomröstningen går emot regeringen? Nyval? Om det är något det här landet inte behöver så är det en massa intern turbulens.

Valuta och ekonomi
Det finns de som tycker att det är bra om det blir drachma för den kommer antagligen att sjunka som en sten och då blir det billigare att semestra i Grekland. Ursäkta om jag blir lite trött. Det är ett lands ekonomi och framtid som står på spel, inte om du och jag ska få billiga souvlaki.
Grekland är fortfarande, tillsammans med Portugal, EU:s mest jordbruksberoende land och man importerar cirka dubbelt så mycket som man exporterar. Turismen får olika stor del i olika beräkningar, men är som tur är inte huvudnäring. Ett land kan knappast bygga sin ekonomi på turism, det är en alldeles för nyckfull och trendkänslig ”kundgrupp”. Många lokala företag är däremot beroende av turism.
Jag undrar om det finns många som tror att skulden till trojkan försvinner vid ett utträde?
Kan verkligen ett land gå i konkurs? Jag hittade lite förklaringar på nätet, klicka här.

Vems är felet?
Tänk om man på båda sidor kunde arbeta lite framåt istället för att grotta runt och peka finger! Kanske är dags för Grekland att kasta av sig offerrollen och för motparten att sluta påtala och lyfta fram alla misstag utan att se vad som faktiskt förändrats.
För allt kan väl inte vara Syrizas fel? På 5 (fem) månader??
Men visst kan det vara bra att se bakåt för att lära av historien. Problemet är bara att vi människor tenderar att ha ett väldigt selektivt och bristfälligt minne. Jag minns hur tongångarna var här nere våren 2012 och i november/december 2014 angående de regeringarna. Nu finns det dom som tycker att det skulle vara bra om de gamla partierna kom tillbaka, ja det finns t o m de som tycker att det var bättre på juntans tid. Ungefär som det finns ryssar som tycker att det var bättre på kommunisternas tid i Ryssland.

Stödlån
Helt ärligt så förstår jag inte poängen med stödlån. Den övervägande delen av varje utbetalning når inte landet ifråga utan går tillbaka i ränta och amorteringar. Jag såg siffror för några år sedan i samband med Spanien eller Irland, jag minns inte vilket land. Då var det cirka 75 % som bara går fram och tillbaka.
Och kreditorerna, de som lånade ut pengar så ansvarslöst, är redan kompenserade med skattepengar (nå’n som minns bankkrisen i Sverige i början av 90-talet?) så de kan luta sig tillbaka. Nu är det länderna som agerar. Visst är det en konstig ordning? Ungefär som om jag skulle röra till min ekonomi så den gick minus och säga till de jag var skyldig pengar att hoppsan, ni får ringa Nisse på Manpower. Och komma undan med det!

Demokrati och ansvar
Det finns de som tycker att folkomröstningen är demokrati vilket jag inte förstår. Vad jag vet är Grekland en representativ demokrati precis som Sverige. Vi väljer de som ska representera oss och utgår ifrån att de tar ansvar och sköter sitt uppdrag. Kan man verkligen efter 5 månaders komplicerade förhandlingar dumpa frågan i knät på befolkningen på en vecka? Ansvar??
Och var finns ansvaret hos motparten? Hur långt kan man driva principer, bita sig fast i prestige? Är inte EU och EMU mer värt?? Man omtalar gärna att Grekland är sämst i klassen och lyfter fram alla fel och brister, men hur kunde man då tro att samma modell som man använt på andra länder skulle fungera i detta fallet? Man måste nog bestämma sig för om man vill ha kvar EU och EMU och hur de i så fall ska fungera. Sorgligt med diskussioner om att gradera medlemskap, tycker jag.
Är EMU dömd på förhand eftersom det inte blivit någon federation eller ”överstatlighet”?Kan självständiga stater med egna finans- och ekonomipolitik ha samma valuta? Så om det faller ihop nu så hade det kanske gjort det i alla fall förr eller senare?

Nu vid middagstid gick EU-kommissionens ordförande Juncker ut med att han kommer att lämna ett nytt förslag så där finns en öppnad dörr, men de andra parterna?

 

2 tankar på “Storkrisläge – dag 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s