Rymning och storkrisläge dag 2

Rymning

Kl 6 i morse lämnade jag krisläget (mer om det längre ner) och sta’n. Inte till häst som de gör i cowboy-filmer utan med taxi till bergsby för att vandra (skolbussen går inte på loven). Ännu en härlig stund i naturen och fria tankar. Frukost omgiven av oleander och en bedårande utsikt över Dikti-bergen med den höga toppen i fjärran.

När jag närmar mig klostret Panagia Vriomeni får jag nästan skrämselhicka! Det ringer i klockan, hänger tvätt på muren och låsta grinden är upplåst. Urskiljer mässande röst – aha, det är gudstjänst. Klosterkyrkan används en gång om året i augusti, men nu är det ju juni? Det visar sig att det är någon form av läger el likn för barn. Namnlappar på celldörrarna, ryggsäckar mm, saftglas på ett långbord innanför. Jag filosoferar en stund över vad munkarna skulle tyckt om de var här nu. Kanske skulle de som jag irriteras över ljudet från ett dataspel, men annars måste man väl säga att det var väldigt passande. För han sa  ju så: Låten barnen komma till mig. Prästerna kommer fram och hälsar på mig! Säger välkommen, undrar om jag mår bra, om jag vill ha något att dricka, lite kaffe kanske. Jag blir så paff att jag tackar nej till allt och kommer mig inte för att fråga vad som pågår.

En skön vind gör vandringen möjlig. När jag ska upp på högsta toppen tar det i rejält. Men vad gör det när fikapausen inramas av Mirabellobukten, Thripti-bergen och Libyska havet? Känns som att sitta på ett ”tak” och titta på ön.

På väg ner möter jag en grisfamilj, det hör inte till vanligheterna! Vinden mojnar och sista timmen känner jag att det var skönt att jag kom iväg så tidigt på morgonen. En gumma i byn Stavros hälsar och säger ”zesti!” (varmt) och det är bara att instämma. Första gången jag ringer efter taxi, lite problem med att lokalisera var jag är för jag uttalar tydligen byns namn fel.

Taxin kommer och det visar sig att byn hade ett annat namn förr i tiden, men det kan ju inte jag veta. Taxichauffören identifierar mig direkt som svenska, han har bott i Malmö så han tycker att han känner igen min accent. Inte illa med tanke på att han bara bodde där i 9 månader och vi pratar engelska med varandra.

Så idag blev det förutom natur och tankeflykt och frisk luft och sol och rörelse också möten med människor!

Foto från vandringen finns på min flickr-sida!

Storkrisläge – dag 2

Allt verkar väldigt skakigt idag. bankerna ska vara öppna onsdag-fredag för de som ska ha pension. De flesta av dom är äldre och har inga bankomatkort. De kommer dock inte att få hela sin pension utan ett fastställt delbelopp för denna veckan.
Jag tycker att det här med uttag blir väldigt konstigt. De som har grekiska bankkort får ta ut 60 euro/dag medan utländska kort, dvs kreditkort, får ta ut så mycket som de har rätt till enligt avtal med kreditkortsfirman. Visst, om jag tar ut på VISA så belastar det VISA och inte den grekiska banken, men det skulle kännas väldigt märkligt att personen framför eller bakom mig i kön bara får ta ut 60 euro. Framför allt skulle jag tycka att det kändes konstigt om jag var på semester. För nästa person i kön är kanske tanken på semester inte ens en tanke utan den försöker fundera ut hur den ska kunna få uppskov med hyran några dagar eller hur mycket mat pengarna måste räcka till.

Sista dagen för betalning till IMF. Läste nå’nstans att det är inte så att Grekland faller ihop vid midnatt utan det brukar skickas några ”påminnelser” från IMF till låntagare som inte betalar. Men visst, det finns inga veckor och månader att slå på.
Och sista dagen för stödprogrammet. Här verkar det mer osäkert hur ECB och politikerna kommer att hantera detta.

Om jag förstått det rätt så blev det igår klart att folkomröstningen på söndag är ok enligt författningen och presidenten har skrivit under. Detta är den fråga som kommer att ställas till det grekiska folket (Google-översättning!!):
” Vi måste acceptera utkastet till avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden för att eurogruppen av 2015/06/25 och består av två delar som utgör den enhetliga sitt förslag:
Det första dokumentet med titeln ”Reformerna för slutförandet av det nuvarande programmet och därefter” (Reformer för fullbordandet av det nuvarande programmet och utanför) och den andra ”Preliminär Dept Hållbarhetsanalys” (preliminärt skuldhållbarhetsanalys).
De medborgare i landet förkastar förslaget av de tre institutionerna röstar: Ej godkänd / NO. De medborgare i landet kommit överens med förslaget från de tre institutionerna omröstningen: Godkänd / YES ”.

Om det blir nå’n folkomröstning…. Just nu (kl 16 lokal tid) händer det saker. Juncker har varit ute och erbjudit sig att kalla till möte med alla finansministrar och Merkel har sagt att det händer inget nytt om Grekland ikväll. Presskonferens är inställd i Aten och Eurogruppens ordförande har ställt in ett framträdande i TV. Och nu kommer nyheter om att Grekland lagt fram ett förslag om tvåårigt stödprogram från ESM.
Det är bara att hänga med i något media, men som jag skrev igår: försök att hitta något nyanserat som inte är enögt åt något håll. Och glöm inte att mycket som händer nu är spel från båda håll!

Jag skrev igår att jag inte tänker strö länkar omkring mig, men här är några som jag inte kunde gå förbi:
Till vad har stödlånspengarna gått? Klicka här för att läsa artikel
Vad handlar det om? Ja, det är stort, en kort sammanfattning kan behövas. Klicka här för att läsa artikel där 2 ekonomer uttalar sig
Vad har hänt igår kväll och idag? Klicka här för att få en sammanfattning som bl a baseras på mediakällor i Grekland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s